Alexander Kristoff (Team Katusha-Alpecin) snakker med pressen etter den 14 km lange tempo-etappen i Tour de France i Düsseldorf lørdag. Kristoff kom på 27.-plass. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Alexander Kristoff (Team Katusha-Alpecin) snakker med pressen etter den 14 km lange tempo-etappen i Tour de France i Düsseldorf lørdag. Kristoff kom på 27.-plass. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Tour de France:

- Det er trist for publikum

To profiler kom aldri til mål under åpningsfesten.

DÜSSELDORF (procycling.no): Stemningen var trykket ved Movistar-bussen etter at lagkaptein Alejandro Valverde avsluttet tempoetappen i sykebil.

Den spanske veteranen kom i høy hastighet inn i svingen og gikk rett i bakken. På det sleipe underlaget skled han videre inn i sperregjerdene og skal ha pådratt seg et brudd i kneskålen.

I samme sving gikk også Ion Izagirre (Bahrain-Merida) ned. Også hans Tour de France var over der og da.

De tre norske deltakerne kom alle uhindret gjennom tempoløypa. Alle tre fortalte etterpå at de bremset ned foran de aktuelle svingene.

- Rick (Zabel) ofret alt og han gikk ned, så det lønte seg ikke. Jeg tok det litt safe i de svingene. Det var såpass glatt at om man ikke treffer noe, så sklir man bare bortover. Rick hadde et kutt i skuldra, men jeg tror det går greit, sier Kristoff til procycling.no.

- Synd for publikum

For Valverde og Izagirre var det ingen vei tilbake i rittet. Duoen kutter antall deltakere ned til 196.

Kristoff priset seg lykkelig over at han ikke trengte å risikere riv og lemmer under forholdene som var.

- Jeg er glad for at jeg ikke kjemper om seieren på etappen når det er glatt. Du må kjøre helt på grensa. Jeg kjørte safe, men det er ikke langt ifra at det slipper for det. Gir du gass i en sving, er det fort at du deiser i asfalten selv om du har en fin linje og fin fart. Det kommer an på om det er søl i veibanen eller andre ting.

- Trist å miste en profil som Valverde på åpningsdagen?

- Det er det jo for publikum når man etter hvert kommer til fjellene, for meg personlig, merker jeg ikke så mye til det, svarer han til procycling.no.

Martin fikk ikke drømmen oppfylt

For Katusha ble dagen en liten nedtur ettersom Tony Martin ikke greide bedre en fjerdeplass under tempoen.

Cottbus-mannen har trent i månedsvis for å ikle seg rittets ledertrøye. Men han var åtte sekunder for sent ute til å straffe Geraint Thomas bestetid, og ble i tillegg slått av Stefan Küng.

Før 32-åringen gikk i mål, vedgikk Stavanger-mannen at han håpet Martin skulle greie det.

- Det er kult med gul trøye for laget, så jeg håper han tar den. Men jeg tror ikke det får så mye å si for meg. Jeg skal spurte for etappeseier i morgen, uansett, klargjorde han.

PS: Også Axel Domont, Luke Durbridge, Patrick Bevin og Tony Gallopin fikk assistanse fra lege etter velt underveis.