«Spøkelsesleker» i Tokyo

- Det er trist

Amalie Iuel (27) forbereder seg på «spøkelsesleker» i Tokyo. Hekkeløperen forstår den lokale skepsisen mot OL, men vil savne publikum på tribunen.

TELLER NED: Amalie Iuel. Foto: NTB
TELLER NED: Amalie Iuel. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
ol-logo

OL Tokyo

2020

TOKYO (Dagbladet): Amalie Iuel og Karsten Warholm forbereder seg på 400 meter hekk i Tokyo. I formiddag snakket duoen på en digital pressekonferanse i Japan før alvoret starter.

For Iuel blir dette hennes andre OL. I Rio de Janeiro i 2016 klarte hun ikke å nå semifinalen. Håpet er å utvikle seg og komme et steg videre. Men det blir uten publikumsbrøl på Olympiastadion i Tokyo.

Ikke en eneste tilskuer slipper inn, selv om verden for øvrig blir stadig mer åpen.

- Det er selvfølgelig trist at det ikke blir publikum på stadion, sier Iuel til Dagbladet.

GLEDER SEG: Amalie Iuel. Foto: NTB
GLEDER SEG: Amalie Iuel. Foto: NTB Vis mer

- Det er det alle utøverne håper på. Brølet fra publikum gir et ekstra trykk. Det hjelper deg på oppløpssiden. Men jeg tenker at OL er såpass stort at du kommer til å kjenne på det uansett. Jeg tror stemningen kommer til å være der. Andre utøvere har tilgang og kan lage litt leven. Vi får se.

Friidrettsøvelsene i OL starter fredag 30. juli. Iuel skjønner skepsisen i Japan mot lekene. Men hun har ikke merket noe til den selv.

- Jeg forstår det, sier hun om motstanden.

- Det er en nasjon der en ganske liten prosent av befolkningen er vaksinert. Å få besøk av 10 000 utøvere og folk fra støtteapparatene, det er klart det er litt skremmende. Men de vi har møtt: Enten så har de vært gode til å «fake» det, eller så er de genuint engasjerte og vil ha det. De har vært veldig imøtekommende. Det har vært full jubling når vi har gått forbi.

Iuel satte sesongbeste på Bislett i starten av juli med tida 55,04. Nå handler det om å ta med seg go'følelsen inn i Tokyo-lekene:

- Jeg føler at jeg har fått trent godt og at kroppen har gitt gode svar. Jeg føler meg i slag. Men du skal over ti hekker. Alt kan skje. Jeg skal kjøre på i forsøket, sier hun.

SUKSESSTRENER: Leif Olav Alnes. Foto: Fredrik Hagen / NTB
SUKSESSTRENER: Leif Olav Alnes. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

Både Iuel og Warholm blir trent av suksesstrener Leif Olav Alnes. Han vurderer statusen slik til elevene ved inngangen til mesterskapet:

- Vi har gjort det vi har kunnet. Det har ikke gått så kjempegærent hittil i år, påpeker han.

Warholm satte verdensrekord på Bislett med tida 46,70 og er Norges største stjerne i OL.

- Jeg synes ikke det er noen grunn til å lage store problemer i den situasjonen vi står i. Nå har vi kommet til den andre sida av jorda og skal springe så fort vi klarer. Men vi har hatt tradisjon for ikke å forskuttere. Det er fortsatt sånn at godt gjort er bedre enn godt sagt, erklærer Alnes.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer