- Det er typisk Norge å begynne å drømme om EM. Så går alt til helvete

Tettey advarer.

ADVARER:  Alexander Tettey. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ADVARER: Alexander Tettey. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Norge - Kroatia 2-0 (0-0)

ULLEVAAL (Dagbladet): Med 2-0-seieren over Kroatia søndag kveld, har Norge inntatt andreplass i gruppe H. Holder vi oss der - eller enda bedre - vinner gruppa - er den røde løper rullet ut til EM i Frankrike neste år.

Men Norwich-spiller Alexander Tettey advarer alle som tror at jobben er gjort:

- Det er typisk Norge å begynne å drømme om EM. Så går alt til helvete, sier han. To kamper gjenstår: Norge har igjen Malta (h) og Italia (b). For Kroatia gjenstår Bulgaria (h) og Malta (b).

Utfordrende Kampprogrammet skal normalt gi Kroatia seks poeng. Norge har en utfordrende nøtt borte mot Italia 13. oktober. Dette kan bli en thriller med tanke på om vi skal klare å kvalifisere oss direkte, eller må via playoff.

Tettey forteller om en mentalitetsendring i gruppa før de siste oppgjørene mot Bulgaria og Kroatia.

- Per-Mathias (Høgmo) sa vi måtte slutte å oppføre oss som gutter og heller være menn. Vi spilte 0-0 mot Aserbajdsjan, det var ikke akseptabelt.

Tettey fortsetter:

- Jeg synes vi kontrollerte første omgang mot Kroatia. Det var viktig ikke å slippe inn mål. Heldigvis fikk vi den første scoringen. Vi vokste og spilte en bra kamp til slutt.

- I egne hender Jo Inge Berget ble kampens store spiller med to scoringer.

- Det norske folk fortjener et landslag å være stolt av, sier Stefan Johansen.

- Jeg tror folk ser annerledes på det nå. Vi har alt i egne hender, påpeker han.

Slik går Norge videre Etter 2-0-seieren lever Norges håp om EM for fullt.

Fortsatt er det flere muligheter som sender laget til det første sluttspillet på seksten år.

Det enkleste først:

Seier mot Malta og Italia i siste kvalikkamp gjør at laget kvalifiserer seg direkte til mesterskapet. Poeng mot Italia kan holde hvis Kroatia avgir poeng i en av sine to siste kamper.

Men det er også muligheter som gruppetreer. Hvis Norge avgir poeng og Kroatia vinner sine to siste kamper, blir vi nummer tre. Da må Norge mest sannsynlig ut i kvalik for å sikre EM-billetten, men den beste treeren går direkte til EM.

Faktum er at Norges gruppekollega Kroatia i øyeblikket er beste treer. Norge har ett poeng mer enn Kroatia og ville altså ha vært beste treer om de - naturlig nok - hadde vært nummer tre og ikke hadde nummer to i gruppa.

Hvis Norge slår Italia i siste runde, vil de altså bli EM-klare. Hvis de ikke vinner, blir passert av Kroatia og ender på 3. plass i gruppa, må Norge håpe at også de andre treerne får en poengfattig høst.