DØDE ETTER PÅKJØRSEL: 12 år gamle Olav Hovda døde av skadene han pådro seg etter en påkjørsel fredag kveld. FOTO: PRIVAT
DØDE ETTER PÅKJØRSEL: 12 år gamle Olav Hovda døde av skadene han pådro seg etter en påkjørsel fredag kveld. FOTO: PRIVATVis mer

- Det er ufattelig tragisk

Petters hilsen til Olav (12) som ble påkjørt og drept på Klepp. Langrennslandslaget gir bort Tour-trofé til Olavs etterlatte.

(Dagbladet): Olav Hovda (12) var på rulleskitur med faren da han ble kjørt ned og drept fredag kveld. Politiet driver fortsatt klappjakt på en rød bil de antar kjørte ned 12-åringen - og stakk av.

Politiet satte søndag i gang med en dør-til-dør-aksjon i området rundt ulykkesstedet for å spørre beboerne om de har sett eller hørt noe.

Hendelsen har gått kraftig inn på det norske langrennsmiljøet. Sportssjef Åge Skinstad i Norges skiforbund sier til Dagbladet at 12-åringen var spesielt fan av Petter Northug.

- Det er ufattelig tragisk når sånne ting skjer, sier Petter Northug til Dagbladet om ulykka, gjennom sin manager Lars Gilleberg.

Gilleberg sier at slike ulykker lettere kunne vært unngått om man la mer til rette for trening med rulleski - helt nødvendig for lovende langrennsløpere.

- Generelt, i Norge sett under ett, er veistandarden veldig dårlig. Da blir det vanskelig når man må trene rulleski på veien i tillegg. Det beste ville vært å ha egne rulleskiløyper, påpeker Northug-manageren.

Gir bort trofé Nå opplyser sportssjef Skinstad at premien for å vinne lagkonkurransen i Tour de Ski, et glasstrofe, skal bli gitt til Olavs etterlatte.

- Det er helt forferdelig og tragisk, og vi tenker på de etterlatte, sier sportssjefen i en kommentar til VG, og utdyper overfor Dagbladet:

 - Det er en liten markering som ble bestemt i går, at vi skulle gi denne lagpremien til de etterlatte dersom vi vant den. Han (Olav) var en veldig fan av skilandslaget generelt, og kanskje spesielt Petter, sier Skinstad til Dagbladet.

- Løperne har jo fått med seg dette, i hvert fall nå i etterkant. Petter og de andre synes selvfølgelig dette er like tragisk som alle andre, sier Skinstad.

- To for mye Seinest i november ble en rulleskiløper påkjørt og drept i Sogn og Fjordane, og også langrennsløperne har opplevd flere farlige situasjoner på veien. Kristin Størmer Steira og Marthe Kristoffersen fortalte Dagbladet i sommer om sine ublide møter med hissige bilister, og det har også vært skumle episoder med sykkel involvert.

- TRIST: - Petter og de andre synes selvfølgelig dette er like tragisk som alle andre, sier Åge Skinstad. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
- TRIST: - Petter og de andre synes selvfølgelig dette er like tragisk som alle andre, sier Åge Skinstad. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Det er et veldig mindretall som skaper farlige situasjoner, de fleste tar veldig hensyn. Samtidig har vi sett to dødsulykker bare nå i høst og vinter. Det er jo to for mye, det er tragisk, og vi vil ikke at det skal skje igjen, sier Åge Skinstad til Dagbladet.

Skiforbundet har inngått et samarbeid med Sykkelforbundet, Trygg Trafikk og Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund der målet er å bedre sikkerheten for de som bruker veiene uten bil.

Klappjakt Både far og sønn skal ha brukt refleksvest da de gikk på rulleski langs Lalandsvegen nær Klepp stasjon, og 12-åringen ble påkjørt bakfra. Gutten ble sendt til sykehus med alvorlige skader.

Tilstanden forverret seg, og lørdag døde han av skadene.

- Gutten ble kastet opp i luften og ut av kjørebanen. Sammenstøtet var så kraftig at bilen er påført skader i fronten, sier Kyllingstad.

Politiet tror ifølge NTB at bilføreren som kjørte på gutten kommer fra en av kommunene på Jæren. Teorien begrunnes med at ulykken ikke skjedde på noen hovedvei, men en lokal vei som brukes av folk som skal til Kåsen, Bryne, Klepp stasjon og Orstad.

Fram til søndag formiddag hadde politiet mottatt flere hundre tips. Mer enn ti polititjenestemenn er involvert i etterforskningen som styres fra Klepp lensmannskontor. I tillegg deltar flere fra operasjonssentralen i Rogaland politidistrikt.

PREGET: Sportssjef Åge Skinstad og langrennslandslaget gir Tour de Ski-trofeet til Olavs pårørende. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
PREGET: Sportssjef Åge Skinstad og langrennslandslaget gir Tour de Ski-trofeet til Olavs pårørende. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer