Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det er umulig å forklare før du har prøvd det

Dette er øvelsen for mannfolk, mener 17-åring.

HARDEST OL-ØVELSE?: Emery Lehman måtte ty til bøtta etter sin 10 000 meter i OL. Amerikaneren ble nummer 10 sammenlagt og omtaler løpet som det hardeste noensinne. Foto: AP Photo/Matt Dunham
HARDEST OL-ØVELSE?: Emery Lehman måtte ty til bøtta etter sin 10 000 meter i OL. Amerikaneren ble nummer 10 sammenlagt og omtaler løpet som det hardeste noensinne. Foto: AP Photo/Matt Dunham Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikanske Emery Lehman (17) var langt unna medaljekampen på 10 000 meter skøyter i Sotsji, men et bilde av skøytehåpet viser hvor brutal og nådeløs øvelsen kan være.

Blant annet storfavoritten Sven Kramer gikk på en smell og misset gullet. Og Lehman måtte haste til nærmeste bøtte etter sin 10 000 meter.

- Det er umulig å forklare før du har prøvd det... Laktat (melkesyre) i beina bygger seg opp så kraftig at du vil kaste opp. Det er vanskelig å tenke på å være så sliten at du må spy, men det er sånn det føles. Dette er definitivt noe av det hardest du kan gjøre, sier Lehman ifølge Chicago Sun Times.

- Mannfolk 17-åringen fra USA ble nummer 10 med tida 13.28,67.

NUMMER 10: Emery Lehman fra USA er bare 17 år og ble nummer 10 på 10 000 meter i OL: Foto :AP Photo/Matt Dunham
NUMMER 10: Emery Lehman fra USA er bare 17 år og ble nummer 10 på 10 000 meter i OL: Foto :AP Photo/Matt Dunham Vis mer

- Vel, drømmen min er å vinne gull og vise verden hva jeg kan. Men selv om jeg ikke vant, viste jeg verden at en 17-åring kan delta i en sport for skikkelige mannfolk, sier Lehman.

Men den tøffe avslutningen til skøytetalentet kom neppe helt uanmeldt. I målområdet og rett etter målgang fant han fram en bøtte med «vomit bin» (spybøtte) påskrevet.

Det var ingen nordmenn som stilte til start på distansen.

Kramer misset Alle trodde Sven Kramer skulle gå inn til OL-gull - men i stedet var det lagkamerat Jorrit Bergsma som stakk av med gullet etter en supertid som ikke Kramer klarte å matche.

Det fikk ekspertene til å undre.

- Det er en vanvittig sprekk, sier tidligere skøyteløper Øystein Grødum til Dagbladet.

- Jeg var helt sikker på at Kramer bare skulle kontrollere det inn. Jeg har ikke sett Kramer sprekke og tape sånn siden OL i 2006, sier Grødum.

Hele Norges coronakart