MØTES:  Carlo Ancelitti og Diego Simeone leder de to finalelagene i morgen. Foto: NTB Scanpix
MØTES: Carlo Ancelitti og Diego Simeone leder de to finalelagene i morgen. Foto: NTB ScanpixVis mer

- Det er unikt. At det i det hele tatt går an, er utrolig

Den store forskjellen før Champions League-finalen.

(Dagbladet): I morgen er det klart for finale i Champions League. 20.45 norsk tid løper Atlético Madrid og Real Madrid ut på Estádio da Luz i Lisboa.

Det er det første lokalderbyet i Champions League-historien. Det er storebror mot lillebror,«Kongens klubb» mot arbeiderklassen.

- Det er unikt. At det i det hele tatt går an, er utrolig. Det er en finale vi kommer til å huske, sier Vidar Davidsen til Dagbladet.

Likevel sliter han med å plukke ut en favoritt:

- Jeg greier ikke å se at det er en klar favoritt. De fleste tror på Real Madrid fordi de har den følelsen at de er storklubben. Men ser du på titler siden 2010 har Atlético som har tatt flest (seks mot fire), sier Vidar Davisen til Dagbladet.

Enorm forskjell Atlético har blitt hyllet for spillerutvikling. Med manager Diego Simeone har de tatt opp kampen med Real Madrid og Barcelona, de to spanske klubbene med enorme økonomiske muskler. Lønnsbudsjettet til lillebror i Madrid er lavere enn den engelske førstedivisjonsklubben QPR.

- Det er lett å tro at det bare er penger som bestemmer i fotballen, men der har Atlético heldigvis gjort en god jobb og  jevnet ut den økonomiske forskjellen. De henter spillere som passer, og ser på ferdigheter - ikke navn, De har bare en stor stjerne: Diego Costa. Resten er harde arbeidere med gode ferdigheter som passer sammen med resten av laget, sier Viasat-eksperten.

Han legger til:

VIL IKKE TIPPE:  Vidar Davidsen tror CL-finalen kan vippe begge veier.  Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
VIL IKKE TIPPE: Vidar Davidsen tror CL-finalen kan vippe begge veier. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Real Madrid jakter spillere som gir markedsavdelingen orgasme.  De plukker opp de beste spillerne i verden.

Frykter tap Real Madrid har allerede blitt ydmyket i den hjemlige serien. Cup-gullet er bare et plaster på såret for sulteforede supportere. Et tap mot lillebror i finalen vil være en ydmykelse supporterne vil slite med å takle.

Tror du Real frykter et tap?

- I sine egne øyne er Real den store favoritten. Alle tror de vinner sånn kamp. De har alt presset. Det holder ikke å vinne, du skal vinne med stil. Selv når de vinner, kan supporteren rynke på nesten. Nå møter de det som er lillebror i byen. Supporterne forventer seier.

Eksperten tror likevel Atlético kan vinne kampen

- De er seriemestere i Spania, og er stinne av selvtillit.  Ironisk nok kan det være et faremoment at de vant ligaen. Kan de greie å holde koken og mobilisere enda en kamp? spør Davidsen, og legger til:

- Men så har de Diego Simeone. Han er alltid klar med energi, og det smitter over på spillertroppen. Jeg tror ikke Atlético føler seg som lillebror. De tenker nok: Dette er sjansen vår.

Tror på Real Davidsen kollega André Bergdølmo har plukket ut sin favoritt til kampen. I motsetningen til Davidsen, tror han storebror igjen blir størst.

- Jeg holder en knapp på Real Madrid. I de siste åra har lagene med gode vinger som er ekstremt gode én mot én gjort det bra. Se på Barcelona og  Bayern Munchen for eksempel, sier Bergdølmo.

 TROR PÅ REAL:  André Bergdølmo tror superstjernene i Real tar knekken på Atleticos kollektive maskineri. Foto: NTB Scanpix
TROR PÅ REAL: André Bergdølmo tror superstjernene i Real tar knekken på Atleticos kollektive maskineri. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det har også Real Madrid i Ronaldo/ Bale og Di Maria. Er laget godt, spiller vingene ekstremt godt. Det er et element som kan vinne finalen for Real Madrid, sier den tidligere fotballspilleren.

- Atlético er litt annerledes, og litt gode og gammeldagse. De står for stå på vilje uten de helt store stjernene.

Til tross for at Atlético tok fire av seks poeng i den hjemlige serien, blir det noe helt annet i finalen i Lisboa. 90 minutter pluss eventuell ekstraomganger/straffespark skal avgjøre alt.

- I en enkeltstående kamp skal Real være best. Erfaringen til Real kommer til å slå positivt ut. De er vant til å være der. Sånn var det med oss også da jeg spilte i Rosenborg.  Etter hvert ble du vant med hymnen, vant til anledningene og tok det mer med ro.  Real har vært i finalen før, og har en fordel, sier Bergdølmo.

 HEIT:  Real har ikke mange svakheter, men Viasat-panelet trekker fram Sergio Ramos temperament som et ankepunkt. - Blir han heit, kan han gjøre mye dumt. Også med ballen, sier Vidar Davidsen. Foto: Dani Pozo /AFP NTB Scanpix
HEIT: Real har ikke mange svakheter, men Viasat-panelet trekker fram Sergio Ramos temperament som et ankepunkt. - Blir han heit, kan han gjøre mye dumt. Også med ballen, sier Vidar Davidsen. Foto: Dani Pozo /AFP NTB Scanpix Vis mer