- Det er uvirkelig

NRK-pensjonist Arne Scheie (77): - Det er fæle tider. Men det Halvor Egner Granerud gjør i hoppbakken, vil jeg nesten si er uvirkelig.

IMPONERT: Arne Scheie. Foto: NTB
IMPONERT: Arne Scheie. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Tidligere NRK-kommentator Arne Scheie innrømmer at det er «fæle tider» med coronaen. Men han holder så absolutt motet oppe. Seinest i går drakk han den faste kaffekoppen med andre NRK-pensjonister på en kafé i Oslo.

Men midt i den mørke tida skinner en stjerne på den norske sportshimmelen: Halvor Egner Granerud (24) herjer i hoppbakken, på en måte en nordmann aldri før har gjort i verdenscupen.

Scheie - som kommenterte hopp fra tidlig på 70-tallet og fram til 2013 - må gni seg i øynene.

VERDENS BESTE SKIHOPPER: Halvor Egner Granerud leder verdenscupen suverent. Foto: NTB
VERDENS BESTE SKIHOPPER: Halvor Egner Granerud leder verdenscupen suverent. Foto: NTB Vis mer

- Fantastisk. Det er helt utrolig. Jeg vil nesten si at det er uvirkelig. I fjor hadde han ikke en plassering blant de 20 beste i verdenscupen. Og han hadde aldri vært på pallen tidligere. Denne sesongen har han vunnet ti renn og leder verdenscupen med over 400 poeng. Det er helt vanvittig.

Og:

- Jeg vet nesten ikke hva jeg skal si.

Dagbladet snakker med Scheie mens Leeds - Crystal Palace står på TV i bakgrunnen. Han er stemmen fra Tippekampene på 70- og 80-tallet. Og han har guidet norske TV-seere gjennom mange hoppbragder. Men i verdenscupen er det ingen norske hoppere som overgår Granerud i løpet av en sesong.

Roar Ljøkelsøy vant elleve verdenscuprenn til sammen. Det er norsk rekord. Granerud er én seier unna å tangere rekorden. Og fortsatt er han bare 24 år.

Scheie sier:

- Jeg tenkte på det seinest i dag: Han kan ta fire VM-gull seinere i vinter. For all del, det er langt fram. Og det er tøft nok å komme på pallen. Men han har vært helt fantastisk.

I EGEN KLASSE: Halvor Egner Granerud var suveren i Klingenthal. Nå har han dratt videre til Zakopane. Foto: NTB
I EGEN KLASSE: Halvor Egner Granerud var suveren i Klingenthal. Nå har han dratt videre til Zakopane. Foto: NTB Vis mer

Mens de andre norske hopperne reiste hjem fra Klingenthal i går, blir Granerud værende i Mellom-Europa. Til helga er det renn i Zakopane i Polen.

- De andre har dratt hjem via overnatting i Amsterdam, skriver hoppernes mediesjef, Steinar Bjerkmann, i en SMS til Dagbladet.

Men Granerud vil ikke miste rytmen. Skrekken er at en positiv coronaprøve skal sette ham ut av spill. Han er godt i gang med å vinne verdenscupen sammenlagt. Og i slutten av februar er det ski-VM i Oberstdorf.

- Jeg blir overrasket hvis noen går forbi ham i verdenscupen, påpeker Scheie.

Flere har allerede forsøkt å plassere Granerud i et historisk perspektiv. Men Scheie er krystallklar: Det er for tidlig.

Han kvier seg for å lage en rangering over tidenes norske skihoppere.

- Skal du gå på synsing eller skal du gå på resultater? Hvis du både har vunnet OL, VM, verdenscupen og Hoppuka kan du ikke gjøre det så mye bedre.

MEDALJEGROSSIST: Birger Ruud tok to OL-gull og tre VM-gull på 1930-tallet. Her fra OL i Garmisch-Partenkirchen i 1936. Foto: NTB
MEDALJEGROSSIST: Birger Ruud tok to OL-gull og tre VM-gull på 1930-tallet. Her fra OL i Garmisch-Partenkirchen i 1936. Foto: NTB Vis mer

Espen Bredesen tilhører denne kategorien. Han har vunnet alt.

Toralf Engan vant både OL, VM og Hoppuka - i en tid som ikke hadde verdenscup. Men ingen har så mange OL- og VM-gull som Birger Ruud (henholdsvis to og tre).

Bjørn Wirkola vant Hoppuka tre ganger på rad og tok to VM-gull. Men han vant aldri OL-gull.

- Jeg har kamerater som sier at de beste hopperne er de som er gode over lang tid. Men klart: Skulle Granerud ta to-tre gull også i VM, så vil han være høyt oppe, erklærer Scheie.

JUBILEUM: Arne Scheie før ski-VM i Holmenkollen i 2011. Denne måneden er dette nøyaktig ti år siden. Foto: NTB
JUBILEUM: Arne Scheie før ski-VM i Holmenkollen i 2011. Denne måneden er dette nøyaktig ti år siden. Foto: NTB Vis mer

Granerud har selv gitt uttrykk for at sesongen har vært uvirkelig. I fjor hoppet han inn noen få tusenlapper. I år har han pengepremier for over 1,7 millioner kroner. Ingenting ser ut til å stoppe ham.

- Jeg tenker allerede på verdenscuptittelen. Det blir mer og mer sannsynlig at jeg skal vinne den, sier han.

Helgas to renn i Zakopane starter med kvalifisering fredag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer