UENIGE OM FORVENTNINGER: John Carew synes folk har for høye forventninger til landslaget. Morten Gamst Pedersen og John Arne Riise sier det er bra at folk venter mye av dem. I morgen er snarere problemet hvor mange som bryr seg om kampen mot Kypros. Foto: Lise Åserud, Scanpix
UENIGE OM FORVENTNINGER: John Carew synes folk har for høye forventninger til landslaget. Morten Gamst Pedersen og John Arne Riise sier det er bra at folk venter mye av dem. I morgen er snarere problemet hvor mange som bryr seg om kampen mot Kypros. Foto: Lise Åserud, ScanpixVis mer

- Det er uvitenhet i forhold til realitetene

Carew om forventningene til landslaget.

ULLEVAAL (Dagbladet): Hvor mye kan og bør egentlig det norske fotballfolk forvente av landslaget vårt? John Carew sa til Aftenposten i helga at folk ikke kan forvente at Norge kvalifiserer seg.

I samme avis svarer Vadim Demidov at jo, han synes absolutt folket bør kunne ha forventinger om sluttspill.

På pressekonferanse etter dagens landslagstrening på Ullevaal spurte Dagbladet Morten Gamst Pedersen og John Arne Riise hvor de står i denne debatten.

- Er det da jeg skal stille meg i midten og være diplomatisk? sier Gamsten.

- Det er både og. Jeg tror alle ved starten av en kvalik har en forventning og et ønske om å gå videre. Vi var jo høyt oppe og fløy en periode. Men det blir alltid marginer som avgjør, og det har vært alt for mye nesten i det siste, sier Blackburn-spilleren.

Han tror folk har et realistisk forhold til landslagets muligheter, men at overgangen mellom håp og krav av og til er litt flytende.

- Akkurat i øyeblikket tror jeg ikke det er noen som forventer at vi skal gå til et sluttspill, men folk har så høye forhåpninger at det blir nesten forventninger også, om du skjønner hva jeg mener, sier Gamst Pedersen.

Noe å spille for Også Riise plasserer seg diplomatisk mellom Carew og Demidov.

- Jeg er midt mellom. Jeg føler at folk må kunne stille høye krav til oss, og kanskje ikke forvente, men ha tro på at vi skal klare det. Men samtidig må de skjønne at vi er ikke verdens største fotballnasjon. Vi er en liten nasjon og andre land som er større enn oss begynner å bli bedre, mens mindre land også blir bedre. Det er vanskelig i internasjonal fotball å vinne med så store sifre som vi gjorde tidligere, og å slå de «lette» nasjonene. Så vi må ha litt realistiske mål også, med tanke på at vi ikke er verdens største fotballnasjon, sier han.

Begge mener likevel det er bra at nordmenn forventer at landslaget skal ta seg til et sluttspill igjen.

- Selvfølgelig. Det er jo supert. Det er jo derfor man holder på med dette, det er sånt man vil oppleve. Og for oss så er det selvfølgelig sammen med det norske folk, for det er jo ikke en folkefest bare for oss, det er for alle som for muligheten til å reise dit, sier Gamsten.

- Det er riktig det Demidov sier, at vi må tåle å ha det forventningspresset på oss. Da presterer man bedre. Og målet er helt klart å nå et sluttspill. Så vi setter det presset på oss selv, pluss at vi har det fra media og fra publikum også. Det presset føler jeg bare det er helt fornuftig at vi har på oss, for det driver oss videre, sier Riise.

- Det hadde vært verre om ingen forventet noe av dere?

- Ja, da hadde vi ikke spilt for noe. Nå spiller vi for oss selv, for laget og for folket.

- Uvitenhet John Carew er ikke udelt enig i at det er en kompliment og bare godt for laget at forventningene er høye.

- Det er godt på én måte, men ikke nødvendigvis. Det er jo uvitenhet i forhold til realitetene. Det er ikke bare en kompliment fra de som forventer noe. Nå gir jeg et stikk til det som forventer noe, at ja ... de bør kanskje vite bedre, sier Carew til Dagbladet.

Men han vil selvsagt ikke at folk skal slutte å tro på muligheten for Norge i sitt første sluttspill siden EM i 2000.

- Jeg vil ikke ta vekk håpet og optimismen, for vi har alltid muligheten og vi kan klare det. Men det er små ting som bikker mot oss. Litt uflaks, og litt mangel på ferdigheter. Så vi har ting å jobbe med, men vi har alltid muligheten til å klare det. Hadde vi hatt tur, hadde vi klart det, sier Carew og minner om 0-0-mirakelet borte mot Nederland i kvaliken til VM 1994.

Sjefen den gang som nå, Egil Drillo Olsen, mener det også er marginer som skiller Norge fra et nytt sluttspill. Og at laget hans skal kjempe om en plass i sluttspillene.

- Vi har vel vist at vi ligger tett bak de beste i Europa, det er et sjikt som tilhører Europa-eliten. Der er ikke vi, men vi er like bak. Det betyr at vi kan kvalifisere oss til hva som helst, men at vi trenger de marginene. Det viser denne kvaliken også, der vi har vært så nære, sier Drillo til Dagbladet.

- Såkalte eksperter Carew at sier det ikke er fra folk han treffer i gatene han føler presset sterkest. Der er responsen stort sett positiv.

- Folk er bare happy. Du ser at fotball betyr mye for folk, og de er veldig glade når vi gjør det bra.

Det er først og fremst journalistene og fotballsynserne han synes er for kravstore.

- Jeg tenker på avisene og overskriftene der, og når dere snakker med såkalte eksperter, som dere kaller dem av en eller annen grunn, som mener det ene og det andre og som har store forventninger, sier Carew.

Foran morgendagens kamp mot Kypros er vel neppe for høye forventninger et problem for Norge. NFF opplyser at det er solgt 15 000 billetter, men det skal mye til at så mange dukker opp på Ullevaal for å se Norge i en kamp som ikke betyr noe utenom for rankingpoeng.

- De selger alltid 15 000, eller om de er gitt bort, så kommer vel halvparten av dem, sier John Carew.

TROR PÅ SLUTTSPILL: - Vi kan kvalifisere oss til hva som helst, men vi trenger marginene, sier landslagssjef Egil Drillo Olsen. Foto: Erlend Aas, Scanpix
TROR PÅ SLUTTSPILL: - Vi kan kvalifisere oss til hva som helst, men vi trenger marginene, sier landslagssjef Egil Drillo Olsen. Foto: Erlend Aas, Scanpix Vis mer