NÅ MÅ DET TENKES STORT: Petter Northug slikker sårene etter en mislykket sesong, og nå må han trene mer og bedre om han skal lykkes i Falun-VM neste år, tror ekspertene. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
NÅ MÅ DET TENKES STORT: Petter Northug slikker sårene etter en mislykket sesong, og nå må han trene mer og bedre om han skal lykkes i Falun-VM neste år, tror ekspertene. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Det er vanskelig å redde et synkende skip

Landslagssjefen til angrep på Northug.

(Dagbladet): I går avsluttet Petter Northug sin verste sesong noensinne. Nå må skikongen gjøre endringer inn mot neste års VM-sesong om han skal gjenoppstå som verdens beste skiløper.

Da Northug røk ut etter prologen på sprinten i Lahti og reiste direkte hjem til Trondheim, skjønte han nok innerst inne at sesongen var over.

34. plassen på sprinten ble det siste Northug gjorde i skisporet før hans personlige trener Eirik Myhr Nossum kunngjorde at nok var nok for Petter i går formiddag.

- Årsaken er at han ikke har følt seg pigg nok i det siste til å få gjennomført den treninga som må til for å stille godt nok forberedt til å gå i Falun. Da er det like greit å holde seg hjemme og se det på TV, sa Nossum til NRK.

Og det er nettopp det som har vært Petters problem, mener mange av dem som ser på Northugs opplegg med et kritisk blikk. Skikongen har ikke vært pigg nok i hele år, og OL-fiaskoen ble de to strekene under det svaret mange fryktet ville komme.

For dårlig trent
For første gang i løpet av Northugs eventyrlige karriere står han igjen uten en eneste verdenscupseier, og også uten en eneste medalje etter et mesterskap.

Og det handler om mer enn den lange sykdomsperioden i høst, tror ekspertene.

- Jeg tror nok det er litt mer sammensatt enn som så. Vi vet, og det vet han selv også, at han kunne vært litt mer på i perioder. Han har tatt det litt for rolig på sommerne, helt siden 2011, for så å starte opp skikkelig utpå høsten igjen. Når han får en lang sykdomsperiode på høsten, slik som i år, blir det en smell. Det er vanskelig å redde et synkende skip, sier landslagssjef Vidar Løfshus til Dagbladet. 

- Han har trent for dårlig gjennom tre sesonger totalt sett, og når to måneder av høsten går bort i sykdom blir grunnlaget for tynt. Petter måtte ta en pokersjanse inn mot OL, men i ettertid kan vi konstatere at han ikke kom i form til OL, sier NRKs langrennsekspert, Torgeir Bjørn.

Ikke i toppform i OL
For på tross av at Northug selv hevdet at han var i form i Sotsji, viser resultatlistene noe annet. 10. plassen fra sprinten ble hans beste individuelle plassering i OL.

- Han var åpenbart ikke i toppform i OL, og det som overrasker meg mest er at han sier han var i form der, sier Bjørn til Dagbladet.

Tidligere har Northug brukt forsmedelige nederlag som motivasjon for å komme knallhardt tilbake i skisporet. Fallet i spurten om gullet på tremila i Sapporo bar han med seg i to år før han ble VM-konge i Liberec.

Nedturen i Sotsji kan fungere på samme måte.

- Jeg tror nok han blir mer motivert etter en slik sesong, men han må nok tilbake i mer toppidrettsmodus om han skal komme tilbake. Det vet han jo selv også, sier Løfshus.

- Han må trene like bra som han gjorde fra 08-sesongen til VM i Oslo i 2011. Petter må tilbake til det som gjorde ham god, tilbake til røttene sine, sier Bjørn.

Tror han kommer tilbake
Northugs trener er delvis enig i analysene, selv om han mener Northugs svake OL først og fremst skyldes sykdomsperioden i høst.

Team Northug har allerede startet så smått på planleggingen av neste sesong, selv om detaljene ikke er lagt. Nossum tror derimot ikke de kommer til å endre radikalt på opplegget.

- Det å trene til å bli verdens beste langrennsløper er ikke nødvendigvis noe hokus pokus. Det gjelder å ikke endre kartet altfor mye i forhold til terrenget, og Petter kjenner seg selv veldig godt. Men Petter er en type som er avhengig av å ha den indre driven og gløden for å gidde å gå ut i regnet og motvinden for å gjøre den jobben som trengs, sier Myhr Nossum til Dagbladet.

- Og Petter trigges av nedturer, og så er han en type som kanskje sovner litt av oppturer. Det kan være at suksessen i Val di Fiemme dovnet ham litt, men Falun har stått sterkt hos Petter helt siden de fikk VM, og sånne ting trigger ham jo veldig. Vi skal i hvert fall gjøre alt i vår makt for at OL-oppturen for Sverige skal reverseres i Falun.

En ting som er helt sikkert er at Petter Northug alltid har reist seg igjen etter nedturer. Riktignok har de ikke vært så gjennomgående som denne sesongen, men en motivert Petter Northug er som Northug selv sa etter femmila i Sotsji, «dårlige nyheter for konkurrentene».

- Jeg tror faktisk mest på at han kommer tilbake. Det er ingen garanti, men om han gjør treningsjobben som skal til fra april til sesongen starter igjen, tror jeg han klarer det. De taktiske egenskapene og hurtigheten forsvinner ikke, men han må trene for å få tilbake utholdenheten som trengs for å være med i toppen. Og så tror jeg et VM i Falun, det å slå svenskene der, ydmyke dem litt på hjemmebane, er en god nok motivasjonsfaktor i seg selv til at han orker å legge ned den jobben som må til, sier Torgeir Bjørn til Dagbladet.