- Det er vanskelig å se for seg Edvald og Thor ofre seg for hverandre

Lars Petter Nordhaug advarer.

VM-KLAR: Belkin-rytter Lars-Petter Nordhaug (29) gleder seg som en unge til VM-fellesstarten søndag. Men han understreker at Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen må respektere landslagssjefens prioriteringer. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
VM-KLAR: Belkin-rytter Lars-Petter Nordhaug (29) gleder seg som en unge til VM-fellesstarten søndag. Men han understreker at Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen må respektere landslagssjefens prioriteringer. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Årets sykkel-VM er for lengst i gang i Toscana. Så langt har blant annet Team Sky, med Edvald Boasson Hagen på laget, sikret seg bronse i lagtempokonkurransen.

Men selv om VM-rittene kommer tett i tett hele uka, er det søndagens 272 kilometer lange fellesstart for menn de fleste ser fram til.

Der stiller Norge med bare tre ryttere, men Thor Hushovd, Edvald Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug er først og fremst outsidere i den tøffe VM-løypa.

Norges ferske landslagssjef, Stig Kristiansen (43), har allerede sagt at Thor Hushovd blir norsk kaptein i Toscana på søndag.

STJERNER: Thor Hushovd (t.h.) og Edvald Boasson Hagen har vunnet henholdsvis gull og sølv i VM. På søndag må en av dem ofre seg for den andre. Foto: Daniel Sannum Lauten / NTB Scanpix
STJERNER: Thor Hushovd (t.h.) og Edvald Boasson Hagen har vunnet henholdsvis gull og sølv i VM. På søndag må en av dem ofre seg for den andre. Foto: Daniel Sannum Lauten / NTB Scanpix Vis mer

Grimstad-oksen har mest erfaring, har vist tidvis form de siste månedene og er den eneste av de norske som har kunnet ikle seg regnbuetrøya som bevis på at han er verdensmester tidligere.

Kan bli sår i halsen Belkin-proffen Lars Petter Nordhaug ber imidlertid folket vente til søndag for å se hvordan den norske trioen prioriterer underveis.

- Planen er lagt, men ingenting kan spikres fullstendig tre uker før et ritt. Hvis Thor sier under frokosten på søndag at han er sår i halsen eller at han ikke føler seg i toppslag, så kommer vi ikke til å kjøre for bare ham, sier Nordhaug til Dagbladet da vi treffer ham i Oslo rett før avreise til Toscana.

Men selv om Nordhaug mener at mye kan endres underveis, understreker han at det aller viktigste er å ha klare retningslinjer for hva de norske gutta gjør underveis i VM-rittet ved forskjellige scenarioer.

- Det er vanskelig å se for seg Edvald og Thor ofre seg for hverandre. Hvis begge sitter med helt mot slutten, er det ikke lett å si hvem det skal kjøres for. Begge har store vinnerskaller, og de er ganske jevne som spurtere, og det er da vi trenger en sterk leder, sier Nordhaug.

Viktig med respekt Og 29-åringen er ikke i tvil om at Stig Kristiansen er akkurat det: En sterk leder.

- Vi må respektere Stig, eller så er det bare å være hjemme, sier Belkin-rytteren.

- Du mener han har nok erfaring til å ta de rette beslutningene før og underveis i rittet?

- Ja. Han har vært syklist selv, så han kjenner «gamet» godt.

Det norske drømmescenarioet i de flotte åsene i Toscana er at minst en av rytterne klarer å sitte med til avslutningen i sentrum av Firenze. Men faktum er at løypa er knalltøff.

Hardt ritt Den fem kilometer lange bakken med cirka 250 meters stigning opp til Filesole er ikke tøff når den klatres én gang, men siden rytterne må opp ti ganger, kommer det til å bli hardt.

Nordhaug ser for seg at en etapperytter som Vincenzo Nibali eller Chris Froome eller en klassikerrytter som Hushovd eller Philippe Gilbert vil trekke det lengste strået.

- Jeg tror Italia og Spania vil kjøre jevnt, men hardt. Da kan Thor og Edvald fint henge med. Det kommer an på hvordan det vil bli kjørt. Fordelen er at de store lagene kan være engstelige for å kjøre for hardt for tidlig. Ulempen er at hvis man blir sliten på slutten, så blir man veldig sliten, sier han.

Og hvis verken Hushovd eller Boasson Hagen klarer å sitte med helt inn, er Nordhaug selv klar for å gjøre et forsøk på å vinne. Tønsberg-mannen er en dårligere spurter enn de to andre, men er hakket bedre til å klatre.

- Ikke hjelperytter - Hvis en av dem sitter med og kan vinne, så hjelper jeg til 100 prosent. Hvis ikke, så prøver jeg å kjøre for et resultat selv. Sånt er imidlertid umulig å si på forhånd. I beste fall er vi med inn alle tre. I verste fall har alle tre stått av når det avgjøres, sier han.

Nordhaug er i tillegg krystallklar på én ting: Å kjøre som ren hjelperytter er uaktuelt.

NY SJEF: Stig Kristiansen er landslagssjef i sykkel. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
NY SJEF: Stig Kristiansen er landslagssjef i sykkel. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg er skeptisk til å skulle hente flasker og skjerme andre for vinden. Jeg ble nummer åtte i Canada forrige uke, i et ritt med nesten like mange høydemeter, så det kan fort være at det er meg som kjemper for topplasseringen, sier han, og legger til:

- Vi har et godt lag og ønsker å kjempe i toppen, men vi kan ikke kalle oss favoritter. Det er vanskelig med et tremannslag.

STERK: Lars Petter Nordhaug, som syklet sitt første Tour de France i år, har i utgangspunktet en hjelperytterrolle i VM. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
STERK: Lars Petter Nordhaug, som syklet sitt første Tour de France i år, har i utgangspunktet en hjelperytterrolle i VM. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer