-  Det er vår egen skyld

Daniel Braaten kom til boklansering i Vallhall med hatt og følgende innrømmelse: «Det er spillernes skyld at det ikke fungerer i Rosenborg.» Men RBK-krisa løses ikke gjennom skyldfordeling. Det lærte klubben i fjor.

ROSENBORG-TRENER Per Joar Hansen har med sin uttalelse 16. mai - «jeg vurderer også min egen jobb» - stilt stillingen sin til disposisjon på Lerkendal. Kanskje det var derfor RBKs sportsdirektør Rune Bratseth ikke ønsket å snakke med Dagbladet i går. For nasjonaldag eller ei - Rosenborg-krisa kjenner ingen hviledag.

I så måte er det fristende å tro at det var mer møter enn pølser og iskrem på Brakka i går.

I Vallhall var det «The other side of football» - et Canon-regissert prosjekt med støtte til Røde Kors - som sto på menyen. Dit kom Rosenborgs Daniel Braaten som en av tre RBK-representanter og en av 100 kjente fotballnavn fra den ganske klode. Fra Norge har Jan Gunnar Solli, Nils Arne Eggen, John Carew og VIF-trioen Freddy dos Santos, Kjetil Rekdal og Steffen Iversen, foruten Daniel Braaten altså, fått æren av å delta med sine helt personlige bilder i ei bok som skal selges verden rundt.

DA DANIEL BRAATEN snakket om bakgrunnen for sine motivvalg var budskapet at ingen vet hva framtida bringer.

Dagen etter at Rosenborgs trofaste forlot Lerkendal i øsende regn, sinne og frustrasjon før den årlige 16. mai-kampen var ferdigspilt, og Rosenborg ligger på niendeplass i ligaen åtte poeng bak teten, er Daniel Braatens ord og bilder et godt uttrykk på situasjonen hos arbeidsgiveren.

For første gang på 14 sesonger er jeg overbevist om at både klubben og spillerne har begynt å tvile på at også dette året vil ende med seriegull. For det er noe maktesløst over RBK, noen kaller det også hjelpeløst, og det er ikke av nyere dato.

Når Per Joar Hansen stiller jobben sin til disposisjon bare et halvår etter at han overtok for Ola By Rise (sparken), er det fristende å si at Rosenborg det siste halvannet året har lullet seg inn i sin egen forgylte fortreffelighet.

PÅ ULLEVAAL STADION mandag kveld var Drillo i nærheten av å avskrive Rosenborg som kandidat til årets seriegull. Hans medsammensvorne for den gjerrige suksessen i Fredrikstad - Eggen-sønnen Knut Torbjørn Eggen - uttrykte overfor Dagbladet stor forundring over at RBK ikke har sett varsellampene blinke. Og på Lerkendal sto far sjøl, Nils Arne Eggen, han som av sin egen far lærte at «du snakker ikke dritt om Orkdal E-verk», bedriften som sørget for mat på bordet i det eggenske hjem, og kalte Rosenborg for et taperlag.

Og enda verre:

Gubben med den nasjonale godfoten, han som i alle år har sagt at det ikke finnes problemer, bare løsninger, kunne ikke gi et eneste svar på hva som skal til.

-  Jeg kan ikke huske at RBK var så ute og kjøre under min tid som trener, sier Eggen senior til Dagbladet.

-  Det virker som om spillerne ikke har tro. Og per i dag er vi ikke gode nok til å vinne Tippeligaen.

-  Sjøl har jeg ingen fasit på hva som må gjøres.

Per Joar Hansen har ettårskontrakt som hovedtrener på Lerkendal. Allerede nå, bare sju serierunder inn i Tippeligaen 2005, virker det lite sannsynlig at han sitter tida ut. Og finnes det ikke en trenerliste på Rune Bratseths kontor, så har han helt sikkert navnene i hodet.

Og her er tre av dem:

Trond Sollied, Knut Torbjørn Eggen og Tom Nordlie.

Det er ikke mer enn et par uker siden Rune Bratseth fortalte Dagbladet at kontakten og interessen for avtroppende Brugge-trener Sollied er god og stor. Den tidligere RBK-treneren er ledig omtrent omgående. Men velger førstevalget en fortsatt tilværelse i utlandet, står Knut Torbjørn Eggen og Tom Nordlie igjen som alternativer.

I så fall må det overtalelse og frikjøp til.

TOM NORDLIE FIKK som en fleip fra Start-eier Erik Solér med i kontrakten sin at han kan gå til RBK hvis trønderne ønsker det. Knut Torbjørn Eggen har lenge vært en potensiell arvtaker i klubben.

-  Jeg kan ikke se noe annet enn at jeg blir boende i Moss ut dette året, sier Eggen til Dagbladet.

-  Neste sesong kan jeg ikke utelukke noe som helst. Men det er ikke noe godt tidspunkt for meg å kommentere dette nå.

-  Hva mener du er problemet?

-  Jeg reagerer på forsvarsspillet. Laget preges av strukturfeil og mange dårlige individuelle prestasjoner. Jeg stiller rett og slett spørsmålstegn ved disiplinen hos spillerne, sier Knut Torbjørn Eggen.

Med andre ord:

Sjøl om Per Joar Hansen på sedvanlig trenervis tar ansvar for de svake resultatene, er det andre som må se seg i speilet også. Det dummeste Rosenborg kan gjøre nå er å henge halen på bare én gris til. For tilstanden var verre enn som så da Ola By Rise fikk sparken med seriegull i fjor høst.

Både alder og metthet er en del av diagnosen på Lerkendal.

Skal klubben friskmeldes denne sesongen, kreves det mange speil og mye ærlighet av den enkelte.

 Dagbladets Morten Pedersen har fulgt Rosenborg tett i over 20 år.

UNDER PRESS: Per Joar Hansen har kontrakt med Rosenborg ut året. Mange begynner å tvile på om han fullfører den.
MYE STIL - FÅ POENG: Rosenborgs Daniel Braaten og Vålerengas Steffen Iversen møttes i går til boklansering i Oslo.