- Det er vel dagens dummeste spørsmål å stille en langrennsløper

Dagbladet ble med Pølsa ut i marka. Her er VM fra A til Å.

(Dagbladet): Minnene er mange etter VM i Holmenkollen. Her er noen av de minnene vi vil sitte igjen med etter mesterskapet - sortert alfabetisk.

Hva vil du huske beste fra VM i Kollen? Del dine minner i kommentarfeltet under artikkelen!

A for Allan Aabechs engelsk Den assisterende lederen for media og presse under ski-VM vakte oppsikt med sine språklige krumspring under de internasjonale pressekonferansene. Spørsmål som «What minds went through your brain and pictures?» og «Did you have time to swallow the gold medal from yesterday?» er ikke tatt rett ut av læreboka.

B for Bjørgen Fire gull. Ett sølv. På hjemmebane. Trenger vi si mer? I så fall blir det opplagt: VMs ubestridte dronning.

C for Canadas første gull Sprinterne Alex Harvey og Devon Kershaw banket Petter Northug og Ola Vigen Hattestad på lagsprinten. Norge hadde akkurat rundet 100 gull i nordiske grener da Canada tok sitt første.

- Det betyr mye for de 25 menneskene som liker langrenn i Canada, fleipet Kershaw.

D for Darios nedtur Dario Cologna kom til Oslo som overlegen verdenscupleder og en av de fremste kandidatene til å ta gull. Han reiste hjem med en niendeplass som bestenotering.

E for Eldars touchdown Martin Johnsrud Sundby fikk det tungt på den første stafettetappen og sendte Eldar Rønning ut 23 sekunder bak Russland og Sverige i teten. Redningen ble en monsteretappe fra sølvvinneren på 15-kilometeren noen dager tidligere.

- Touchdown! brølte stadionspeaker Kjell Erik Kristiansen da Rønning på runding inne på stadion fikk kontakt med Sverige og Russland.

Rønning ga seg ikke med det, han fikk også med seg svensken på å stikke fra russeren, som var 20 sekunder bak dem til neste veksling.

F for folkefest Både på stadion i Holmenkollen og ute i løypene var det tjukt av festkledde skifans. Så livlig var det, at sekundantene måtte ta i bruk skilt og plakater for at løperne skulle få med seg tidsdifferansene.

Også de utenlandske løperne var imponert, kunne Marit Bjørgen fortelle:

- Jeg er stolt av å være norsk med et sånt publikum. Det er vanvittig å høre det de andre nasjonene sier, de synes dette er utrolig stort. Alle snakker om Holmenkollen. Jeg må bare si tusen takk.

Artikkelen om utlendingenes ros av Kollen-publikummet var forresten den mest leste artikkelen på Dagbladet.no fra mesterskapet.

G for gris Petter Northug smadret konkurrentene før oppløpet på herrestafetten. De siste meterne inn mot målstreket ploget han, stilte seg sidelengs som for å vente på Marcus Hellner, før han gikk over målstreken. En markering som splitter folket. Morsomt mener noen, usportslig mener andre. En av de som mente aller sterkest, var SVT-ekspert Anders Blomqvist:

- Han er en fantastisk utøver, men han går over grensen når han gjør en skrens på linja og venter på konkurrentene. Han er en ulv som driver med sine konkurrenter, men her er han en gris. Det er unødvendig, sier Karlsson, som tidligere har fått kjeft i hjemlandet når han har forsvart nordmannen.

H for Hellner-bakken Marcus Hellner slo til i bakken bak det som en gang var Gratishaugen under sprinten, og verken Petter Northug eller Ola Vigen Hattestad klarte å henge på. Svenskene døpte bakken «Hellner-bakken», noe som ikke slo så godt an i den norske leiren.

Petter Northug omtalte den som «Hellner-gropa» etter 2 x 15 km skiathlom, der han avgjorde på omtrent samme sted. Men det nye navnet satte seg ikke så godt hos svenskene, som igjen spurte Petter foran lagsprinten:

- Petter, tror du Hellner-bakken blir like avgjørende i morgen?

Northug himlet med øynene og ristet på hodet før han svarte. Men omtalte kneika bare som «den bakken».

I for Ida Ingemarsdotter Ida Ingemarsdotter var ikke et navn alle nordmenn kjente før VM. Men gullet på lagsprinten sammen med Charlotte Kalla kan ha endret på det.

Langrennskommentator Tomas Pettersson i Expressen trekker henne fram som «supersvensken» på bekostning av både Kalla og Hellner i sin oppsummering av VM.

- GRIS: Svenskene likte det ikke. Men Petter Northugs ploging og sladd før målpasseringen på stafetten vil feste seg godt i den kollektive norske hukommelsen fra VM i Holmenkollen 2011. Foto: Eirik Helland Urke, Dagbladet
- GRIS: Svenskene likte det ikke. Men Petter Northugs ploging og sladd før målpasseringen på stafetten vil feste seg godt i den kollektive norske hukommelsen fra VM i Holmenkollen 2011. Foto: Eirik Helland Urke, Dagbladet Vis mer

- Jeg velger faktisk Ida Ingemarsdotter, det var et vidunderlig gjennombrudd på aller høyeste nivå, skriver Pettersson.

J for joiken til Klemetsen Håvard Klemetsen viste at det ikke trenger å være noen nedtur å havne like utenfor pallen. Han ble nummer fire i storbakke-konkurransen i kombinert, og feiret blant annet med å joike foran pressekorpset. Klemetsen har aldri plassert seg høyere enn fjerdeplass i verdenscupen individuelt.

Etter at kombinertgutta mottok sin andre lagbronse på Universitetsplassen, fikk han med seg lagkameratene på noen strofer av «Sámiid ædnan» direkte på NRK.

K for Kongen av VM Dagbladets nyhetsreporter Asle Hansen har en stor forkjærlighet for skisporten, og klarte å grine seg til å få jobbe med VM. Og ikke nok med det, han fikk sprade rundt i en knallgul kondomdress og fylle opp oppmerksomhetslagrene for flere sesonger framover.

Men han har også representert Dagbladet på fremragende vis med ski under beina. Først ved å banke Anette Bøe. Deretter ble han utfordret av kolleger i andre medier som synes han ble for kjepphøy. Hansen aka. «Kongen av VM» fryktet at hovmodet sto for fall, men med litt hjelp fra Øystein «Pølsa» Pettersen, kom selvtilliten gradvis tilbake. Til slutt banket vår mann både VG, NRK og TV 2s representanter i sporet. Lett.

L for løveunger Spranget fra ski-VM til løveunger i Afrika er stort. Men da de norske stafett-gulljentene bestemte seg for å auksjonere bort gulljakkene til veldedige formål, valgte Vibeke Skofterud å gi sin nettopp til en organisasjon som tar seg av løveunger for å bevare en livskraftig løvestamme. Etter sesongen skal hun til Afrika for å jobbe som frivillig for organisasjonen.

- Det er deilig å få lov til å gjøre noe jeg virkelig brenner for. Jeg har et ekte engasjement rundt dette, og ønsker også å bidra økonomisk om jeg kan. Derfor håper jeg at noen er villig til å by skikkelig for jakka, fortalte Skofterud.

M for medbrakt Det var fest i skogen natta før femmila - og godt utover dagen i går.

- Folk har forberedt seg for dette løpet gjennom natta. De var i storform, sa Petter Northug etter gulløpet.

Blant de best forberedte var Petters egne kompiser fra Trøndelag, som sendte ham et MMS-bilde før løpet startet i går.

- De hadde en tilitersdunk med hjemmebrent. På dunken sto det «heia Petter». Det må jo bare motivere deg!

N for naken Bjørgen Etter skiathlom-gullet var Marit Bjørgen så fornøyd med skiene at hun lekte med tanken på måter å vise takknemligheten sin på.

- Jeg må takke gutta i bua. Jeg tror aldri jeg har hatt bedre ski, så det er nesten så jeg tar av meg klærne og går naken inn i smørebua, sa Bjørgen.

Det slo selvsagt an blant langrennsløpernes kanskje viktigste hjelpere.

- Vi har ikke fått besøk av Marit ennå, men det er sikkert muligheter til å kjøpe billetter. Her står i hvert fall alle stilt opp etter veggen med kamera og kjemper om de beste posisjonene, sa smøresjef Knut Nystad til Dagbladet noen timer seinere.

I mellomtida hadde riktignok Bjørgen moderert seg noe.

- Jeg må vel kanskje spørre han hjemme om jeg får lov først, sa hun til Dagbladet.

O for opprør Finland tok en overraskende gullmedalje på 15-kilometeren ved Matti Heikkinen. Likevel kom det intern kritikk mot Finlands norske landslagssjef Magnar Dalen fra Ville Nousiainen og Sami Jauhojärvi.

Dalen sa til Dagbladet at han ikke hadde hørt noe fra løperne utenom via media, og ville ikke kommentere saken ytterligere før etter sesongslutt.

P for ploging Eldgammel skiteknikk for å bremse i nedoverbakker. Helt ny på de siste meterne på oppløpet under stafetten. Se også «G for gris».

Q for QXL Alle de etterhvert mange norske gullvinnerne fikk gulljakker av en utstyrsleverandør. Jakkene, som blant annet stafettjentenes gulljakker, ble lagt ut til salgs til inntekt for gode formål via nattauksjonen QXL.

R for Ruter Kollektrafikken i Oslo fikk virkelig kjørt seg under ski-VM. Et søk i tekstarkivet vårt på ordene «Holmenkollen» og «Ruter» gir flere treff med ordet «kaos» i overskriften.

Bilder vi her i Norge stort sett bare har sett maken til på Youtube fra japanske t-baner, var plutselig virkelighet i rødt, hvitt og blått. Og nordmenn med flagg, ryggsekk og ulltøy er ikke nødvendigvis så enkle å stappe sammen.

S for Sundbys synssvikt Martin Johnsrud Sundby gikk i den berømte «kjelleren» på vei til bronse på 15-kilometeren. Der var det mørkt. Skummelt mørkt.

- Når du er ganske sliten går det ikke noe blod til øynene. Det går mest til beina og armene, og det som trenger blod. Da skjer det at jeg av og til blacker ut litt, og jeg ser litt dårlig. Derfor var jeg nervøs ned de siste bakkene ned Gratishaugen, der så jeg nesten ingenting, sa Johnsrud til Dagbladet.

UTROLIGE MARIT: Marit Bjørgen viser fram fire gull og ett sølv. Vi kan bare si som hun selv ville sagt det: - Utrolig! Foto: Rasmus Skaug, Dagbladet
UTROLIGE MARIT: Marit Bjørgen viser fram fire gull og ett sølv. Vi kan bare si som hun selv ville sagt det: - Utrolig! Foto: Rasmus Skaug, Dagbladet Vis mer

Heldigvis kjenner han løypene i Kollen godt, og fant veien til mål selv med nedsatt syn.

T for tåke Hva er det med Holmenkollen og tåke - spesielt om det er hopprenn? Kristen Gislefoss forklarte tidlig i mesterskapet at det ikke var tåke i Holmenkollen, bare lavt skydekke. Forskjellen på disse to fenomenene er selvsagt utelukkende av meteorologisk interesse når du står midt i en grå dott og ikke ser stort annet enn dine egne votter foran deg.

Trøsten er at du slipper å sette utfor en hoppbakke med bakkestørrelse 134 meter. Eller 106 meter for den saks skyld.

U for utrolig Marit Bjørgens favorittadjektiv under VM. Som for eksempel etter den utrolige tremila, der hun utrolig nok måtte gi tapt for den utrolig kjappe lagvenninna Therese Johaug:

- I dag var Therese utrolig sterk, i dag vant jeg sølvet og Therese gullet. Når gullet går til Norge er det utrolig moro, og dette inspirerer Therese masse. Jeg tror hun får en utrolig opplevelse når hun skal opp på Universitetsplassen i kveld, sa Bjørgen.

Men om Marit synes alt annet er utrolig, hvilket adjektiv skal da vi andre bruke om innsatsen hennes under dette mesterskapet?

V for valla-fiasko Svenskene sleit med vanskelige smøreforhold tidlig i mesterskapet. Riktignok åpnet Marcus Hellner flott med gull på fristilsprinten, men på skibytte-øvelsene og de klassiske enkeltstartene kladdet det. Guttas 15-kilometer ble en regelrett fiasko for svenskene. Forklaringen var at de ikke fant ut av den «døde snøen» i Kollen.

Natta før lagsprintene mente smøresjef Larry Poromaa og hans menn at de hadde funnet feilen de hadde gjort, og det resulterte i gull til Ida Ingemarsdotter og Charlotte Kalla i kvinneklassen. Men Jesper Modin og Emil Jönsson endte på sjuendeplass, og flere VM-gull ble det ikke på Sverige i Kollen.

W for Walter Hofer Juryen i Midstubakken og deres overordnede, renndirektør Walter Hofer i FIS, fikk kraftig trekk i stilen fra hoppjentene.

Ikke bare forsvant rennet i tåka, men det ble også skjemmet av lav fart og dermed korte hopp.

- Jeg syns jentene viser at de tåler dårlige forhold like bra som gutta. Av alle som var tilstede her i dag, så syns jeg juryen var dårligst, sa sportssjef for de norske hopperne Clas Brede Bråthen.

X for x-faktor Petter Northug har det. Det lille uforklarlige ekstra, som gjør at han kan slippe unna med en målpassering som egentlig bryter med alle prinsipper om god sportslig oppførsel.

Det er derfor svenskene, selv om de elsker å hate ham, godt kunne tenkt seg å se ham søke svensk statsborgerskap.

Det er blitt en klisjé på linje med «cup er cup» og «stafett er stafett»: «Petter er Petter».

Y for ydmyk Tord Asle Gjerdalen fikk den kanskje mest omdiskuterte plassen i VM: Tredjeetappen på stafetten. Først ble det bestemt at Emil Hegle Svendsen kunne reise til Sibir og skiskytter-VM. Så ble Petter Eliassen og Sjur Røthe vraket til tross for gode prestasjoner tidligere i mesterskapet. Dermed sto Norge igjen med mannen med pilotbrillene.

- Jeg er veldig happy og ydmyk. Jeg vet at både Sjur og to andre i troppen også hadde gjort en veldig god jobb, så jeg er ydmyk, men desto mer klar for å gjøre en god etappe og gi Petter et godt utgangspunkt, sa Gjerdalen før stafetten.

Han klarte oppgaven med glans, selv om han vekslet noen sekunder bak Italia og Finland. Northug fikk det utgangspunktet han trengte, og sikret gullet.

Og da lagspilleren Gjerdalen sikret bronse på femmila - hans beste individuelle plassering noensinne - var kompisene rørt og glade. Petter Northug gikk så langt som å si at det gledet mer enn hans eget gull.

- Ja, faktisk. Etter Liberec har Tord måttet trene mye alternativt. Vi må ikke glemme at han hjalp meg til gull i Liberec. Han har stått på, trent alternativt og kommer tilbake her og tar bronsemedaljen på femmila i VM på hjemmebane. Det er rørende. Og han fortjener det noe så fryktlig mye, sa Northug.

Z for Zlatan Petter Northug blir neppe svenske. Men han innrømmet at han kunne tenkt seg å prøve seg som svenske - eller rettere sagt en bestemt svenske. Zelvzagt znakket han om Zlatan.

ROCKA SENSASJONSMENN: Canada er ingen utpreget langrennsnasjon. Men Devon Kershaw og Alex Harvey kunne feire gull på lagsprinten med gitarsolo på gullskiene. Foto: Fehim Demir, EPA/Scanpix
ROCKA SENSASJONSMENN: Canada er ingen utpreget langrennsnasjon. Men Devon Kershaw og Alex Harvey kunne feire gull på lagsprinten med gitarsolo på gullskiene. Foto: Fehim Demir, EPA/Scanpix Vis mer

- Jeg skulle gjerne ha byttet liv med Zlatan Ibrahimovic en liten stund, sa Northug.

De to idrettsprofilene blir gjerne sammenliknet for den selvsikre stilen.

- Men Zlatan er en større idrettsmann enn meg, mener Northug.

Æ for ærestribunen Den heter vel strengt tatt kongetribunen i Kollen, men nå er vi på oppløpssiden i denne oppsummeringen, og tillater oss et litt frekt sporvalg.

Kong Harald var på plass hver eneste dag under VM, og fikk besøk av den ene gullvinneren etter den andre. Det sterkeste øyeblikket var kanskje etter kvinnenes tremil, da all kongelig etikette måtte vike for monarkens ektefølte idrettsglede.

- Du klarte det, du! sa majesteten med et royalt smil og åpne armer da gullvinner Therese Johaug kom sprettene opp trappa - og kastet seg i armene på Norges konge.

Et øyeblikk som kunne røre selv de mest ihuga republikanere.

Ø for Øystein Pettersen Kongen av VM kåret «Pølsa» til sin største VM-vinner. Rent sportslig gikk det skitt for Oslo-gutten som hadde gledet seg mer enn de fleste til å vise seg fram på hjemmebane. Han røk ut av sprinten allerede på prologen, og dermed var VM over.

Men Pettersen satte seg ikke ned og surmulte. Han fikk maks ut av VM-festen som tilskuer og overnattende i marka - for å heie på lagkameratene på skiathlomen dagen etter.

- Har du vært i marka før, eller? spurte vår videoreporter Øistein Norum Monsen, men tok seg i det og la til: - Sånn på VM?

- Det er vel kanskje dagens dummeste spørsmål å stille en langrennsløper. Ja, jeg har vært i marka før, det har jeg. Men jeg har vel aldri sovet på feltseng i marka, det må jeg innrømme, svarte Pettersen.

Å for Åsne Havnelid Sjefen for de gode dagene i Kollen får æren av å avslutte denne kavalkaden. Tåke- og transporttrøbbel til tross: Havnelid og hennes arrangørapparat kan puste fortjent ut i dag, vel vitende om at de har laget et mesterskap det skal bli tøft for kommende arrangører å overgå.

Takk, og gratulerer!

• Hva vil du huske beste fra VM i Kollen? Del dine minner i kommentarfeltet under artikkelen!

KONGEKLEMMEN: Stort mer folkelig blir ikke en konge. Harald V sto med åpne armer på toppen av trappa da Therese Johaug kom sprettende etter tremilsgullet. - Du klarte det, du, sa kong Harald. Foto: Lise Åserud, Scanpix
KONGEKLEMMEN: Stort mer folkelig blir ikke en konge. Harald V sto med åpne armer på toppen av trappa da Therese Johaug kom sprettende etter tremilsgullet. - Du klarte det, du, sa kong Harald. Foto: Lise Åserud, Scanpix Vis mer
FOLKEFESTEN: Petter Northug og Tord Asle Gjerdalen passerer folkehavet ved Frognerseteren på første runde av femmila. Foto: Bjørn Langsem, Dagbladet.
FOLKEFESTEN: Petter Northug og Tord Asle Gjerdalen passerer folkehavet ved Frognerseteren på første runde av femmila. Foto: Bjørn Langsem, Dagbladet. Vis mer