SKANDALEN: Veigar Pall Gunnarsson har ikke gjort noe galt, men likevel er det navnet hans som er blitt satt på den største utenomsportslige saken i fotballåret 2011.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
SKANDALEN: Veigar Pall Gunnarsson har ikke gjort noe galt, men likevel er det navnet hans som er blitt satt på den største utenomsportslige saken i fotballåret 2011. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

Det er vel ingen bombe at G-en står for Gunnarsson-saken

Dette er Tippeligaen 2011 fra A til Å.

(Dagbladet): Tippeliga-sesongen er over. Molde er seriemester, Sarpsborg 08 og Start har rykket ned, og Mostafa Abdellaoue er toppscorer.

Men hva husker vi egentlig best fra Tippeligaen 2011?

Vi har gjort som vi ofte pleier, og oppsummerer herved sesongen fra A til Å:

A for Artist
Da Erik Huseklepp forlot rødtrøyene før sesongstart ble Bergensavisen så forarget at de byttet ut bokstavene i Brann-logoen med bokstaver i Rema 1000-stil. På forsida.

- For matvarekjeden Rema 1000 fungerer det enkle. Men for Brann? De har nå ingen artist, ingen profil, ingen helt. Ingenting som frister publikum, skrev BA.

Brann tok fjerdeplassen i Tippeligaen og Kim Ojo scoret 16 seriemål.

B for Blink
I første forsøk. Ole Gunnar Solskjær kom til Molde for å sikre klubbens første seriegull på 100 år, og gjorde det i sin første sesong som sjef. Det imponerer, og vi gratulerer.

C for Canal+-kupp
Nyheten om at store deler av Tippeliga-rettighetene forsvinner til Canal + fra 2013, slo ned som en bombe i fotballnorge, og spesielt i TV 2-redaksjonen.

- Det er sjokk og vantro som preger oss nå, sa sportsredaktør Vegard Jansen Hagen.

NFF måtte forsvare den omstridte salgsprosessen, og møtte hard kritikk. TV2-sinnet roet seg åpenbart etter hvert, og et knapt halvår senere har kanalen sikret seg resten av tippeligarettighetene.

D for Diett
LSK-spiller Lars-Kristian Eriksen og hans fotballfrue Caroline er tilhengere av LCHF-dietten, som baserer seg på at man skal spise fett fremfor karbohydrater. Neste år spiller 27-årige Eriksen i Odd, som pussig nok gikk over til lavkarbo i høstsesongen. Også Strømsgodset sverger til et fettrikt kosthold.

E for Elektrisk feil
Tippeliga-kampen mellom Molde og Brann ble utsatt i 45 minutter på grunn av elektriske problemer med lyskasterne på Aker Stadion. Elektrikerne jobbet heroisk med saken, men like heroisk ble innsatsen til Branns Lars Grorud omtalt etterpå. Han sørget for at bergenserne kjempet seg tilbake fra 0-2 til 2-2 med ti mann.

F for Frakjørt
Harald Aabrekk hadde mye å forklare etter 0-4 i Haugesund, faktisk så mye at Sogndal-bussen ikke orket å vente på treneren. Da Aabrekk var klar til å dra, var bussen allerede på Stord. Dermed var det ingen annen utvei enn å overnatte i Haugesund for Aabrekk.

G for Gunnarsson-saken
Årets mest omtalte fotballskandale er fortsatt ikke avsluttet. Påtalenemnda anmeldte Vålerenga og Stabæk for forsøk på å unndra franske Nancy penger i forbindelse med Veigar Pall Gunnarssons overgang, Hermann Stengel ble plutselig et kjent navn for fotballfolk flest, og klubbene venter på straffen. Eller eventuelt frifinnelsen, da.

H for Hjertestans
Carl-Erik Torp skremte vettet av spillere og publikum i Bergen da han falt sammen på gresset etter noen minutter som Brann-innbytter. Til alt hell gikk det etter forholdene bra, og til tross for en avkortet Brann-karriere, er Torp på beina igjen og klar for resten av livet.

I for Isbad-alarm
Molde-spiller Christian Steen skapte vill oppstandelse i byen da han tok isbad etter trening. Like etter fikk politiet melding fra hurtigrutas mannskap: En påkledd person hadde blitt observert i vannkanten med vann opp til livet i Molde.

- Jeg skulle bare isbade lår og legger i ti minutter for å få bedret blodsirkulasjonen, forklarte Steen.

J for Jålete
Rosenborgs mediesjef Nils Heldal mente lokalavisa bevisst brukte «lite flatterende» bilder av Erik Hoftun som ledsagere til kritiske artikler om klubben. ««De smale øynene hans ser skyldige ut, nesten demoniske. Munnen halvåpen, han er sikkert i ferd med å si noe sleipt...osv». Så hadde du kjøpt bruktbil av denne mannen? Hadde du satt deg ved siden av ham på bussen?», skrev Heldal i bloggen sin.

B FOR BLINK: Ole Gunnar Solskjær tok gull på første forsøk.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbldet
B FOR BLINK: Ole Gunnar Solskjær tok gull på første forsøk. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbldet Vis mer

- Helt ufarlig, svarte Adresseavisa, men lovte å endre bildebruken om Hoftun bare spurte selv.

K for Kongen
Sigurd Rushfeldt scoret to ganger i sin siste hjemmekamp for Tromsø, en helt passende avslutning for Norges mestscorende fotballspiller. 172 seriemål ble det til slutt på Rush.

L for Lillebror
Moa Abdellaoue er årets spiller - Mos Abdellaoue er årets toppscorer i Tippeligaen. Da storebror forsvant på større eventyr utenlands, fikk vi ved hjelp av Tromsø bli kjent med enda en Abdellaoue med stort potensial. Nå nekter Vålerenga å tenke på noe annet enn at utlånsspilleren spiller for dem neste sesong.

M for Medierådgivning
- Om noen er døde skal vi selvsagt holde kjeft i et minutt før kampen, men det er blitt litt for mange markeringer etter hvert. Skal vi ha en markering når det er en unge som blir født med Downs syndrom også? spurte Klanens talsmann Svein Erik Bakke etter at VIF-supportere hadde sabotert hjertesyke Carl-Erik Torps videohilsen til publikum i Bergen.

Det førte ikke uventet til raseri, promilleforklaringer, et par unnskyldninger og til slutt også en slags tilgivelse.

N for NFF-bråket
Det har stormet rundt fotballpresident Yngve Hallén denne høsten. Først varslet visepresident Hege Leirfall at hun ikke kom til å stille til gjenvalg, mens generalsekretær Paul Glomsaker gikk på dagen. Uoffisiell grunn: Samarbeidsproblemer. Styremedlem Hege Jørgensen gikk ut i Dagbladet og meddelte at heller ikke hun kom til å stille til gjenvalg på vårens fotballting av samme grunn. Seinere meddelte styremedlemmene Mette Christiansen og Anders Eggen at de begge er i tenkeboksen. Heldigvis går det strykende med kvinnefotballen! Eller, vent litt ...

O for Omen
Stabæks første tippeligakamp i 2011 endte i 0-7 mot Lillestrøm i Fornebu Arena. En sesong senere har klubben mistet arenaen, er i ferd med å miste treneren, og prøver selv å kvitte seg med store deler av spillerstallen. Kanskje var marerittåpningen et tegn på hva som skulle komme?

P for Plutselig Pensjonist
Vikings materialforvalter Henry Hinna (82) sluttet på dagen etter 33 år i klubben, etter å ha blitt fortalt at arbeidsoppgavene hans ville bli betraktelig færre etter sesongen. 82-åringen ble overøst med støttemeldinger fra sinte siddiser - direktør Bjarne Berntsen fikk tilsvarende mengder kjeft.

Q for QXL-salg
Denne rydder vi for fotballjentene. For det ble bråk da Røas Dynamite Girls, i et forsøk på å samle inn sårt tiltrengte penger til en slunken klubbkasse, auksjonerte bort middagsavtaler med spillerne på QXL.

- Jeg syns opplegget rundt det ble fornedrende, var meldinga fra rival Stabæk, men Røa samlet til slutt inn 70 000 kroner på det.

Siri Nordbys date med P4 derimot - den ble senere avlyst.

R for Ras
19. mai 2011 slo Sarpsborg 08 Aalesund hjemme, lå på sjetteplass i Tippeligaen og så ut som sesongens store overraskelse. Etter det fulgte 21 kamper uten seier, og et SKIKKELIG nedrykk. Odd-skalpen i siste serierunde ble bare et hyggelig farvel med Tippeligaen.

S for Skostreik
Med NISO som spiss gikk spillerne til streik i mai, for å få bruke eget utstyr og fotballsko, få endret standardkontraktene og få innført standard matchball - blant annet. Tre dager og en avlyst serierunde senere var spillerne tilbake på jobb, visstnok enige om seks av syv punkter, og med løfter om å «bli hørt».

T for Tatt på fersken
TV 2 sørget for et av årets mest forlystelige skjermøyeblikk, da de konfronterte Vålerengas Martin Andresen og Rosenborgs Jan Jönsson med bildene av førstnevntes glede over en knallhard Fegor Ogude-takling på Daniel Örlund. En tydelig provosert Jönsson slo i bordet i avsky, men Andresen forsvarte reaksjonen:

- Nei, altså, når en spiller forsåvidt går helt fair, men knallhardt inn i duellen, så er jeg fornøyd med en sånn innstilling.

U for Ukjent nummer
Mads Hansen ble oppringt fra et ukjent nummer i september. På tråden fikk han en illsint trønder som var frastjålet mobilen.

- Til deg som ringte og drapstruet meg i natt, for deretter å oppdage at du hadde slått feil nummer: Gjør litt mer research neste gang, skrev FFK-spilleren på twitter.

Kantspilleren brukte litt tid 01 om natta for å finne ut hvorfor nordtrønderen ringte.

- Hver gang jeg spurte hva han snakket om, svarte han «hold kjeft! Klapp igjen, æ ska dræp dæ!»

V for Verdensrekord
Jone Samuelsens headescoring fra egen banehalvdel mot Tromsø ble til slutt målt til 58,126 meter, verdens lengste heading noensinne. Den klarte selv ikke en klønete japansk målvakt å ta fra Odd-spilleren.

W for Wangberg
Simen Wangbergs tydelige handsscoring ble den store snakkisen på Lerkendal i august. RBK slo Molde 3-1 og juksemaker-stopperen ble oppsøkt av MFK-trener Ole Gunnar Solskjær.

VILLE DU KJØPT EN BRUKTBIL AV DENNE MANNEN?: Det ville ikke RBKs mediesjef Nils Heldal. Faksimile: rbk.no og adressa.no Foto: Rune Petter Ness
VILLE DU KJØPT EN BRUKTBIL AV DENNE MANNEN?: Det ville ikke RBKs mediesjef Nils Heldal. Faksimile: rbk.no og adressa.no Foto: Rune Petter Ness Vis mer

- Solskjær spurte meg om hvorfor jeg ikke sa fra til dommeren, men jeg måtte bare si at «det gjorde jeg ikke».

X for Xorsist
I Fredrikstad mente de «Værste-kællen» herjet på Stadion (om enn rundt 1. april ...), og på Åråsen var det et «ansikt» som visstnok våket over de begredelige resultatene. På tide å ansette en toppfotballeksorsist, NFF?

Y for YT-Ydmykhet
Sarpsborg 08s Mohammed Ahamed var fly forbannet da han ble byttet ut mot Tromsø og pælmet en kartong YT inn i innbytterboksen. Etter kampslutt fikk en blid og ydmyk Mo vaske opp sitt eget søl, og uka etter parodierte unggutten sitt eget utbrudd på Brann Stadion.

Z for Zzzzzzogndal
Sogndal klarte plassen, det skal de ha honnør for. Men 24 scoringer på 30 kamper - det forteller ikke om festfotball på Fosshaugane. Så takker også Harald Aabrekk taktikkomleggingen og fem mann i forsvar for at den dårlige trenden snudde en gang på forsommeren.

Æ for Ærlighet
- Det var filming, som Drogba, sa Stabæks Gilles Ondo og lo etter å ha skaffet straffesparket som ga 1-0 mot FFK i april.

Forfriskende ærlig, tenkte vi, men så kom sportssjef Inge André Olsen på banen. Etter et møte på Fornebu hadde fakta blitt til fleip, og Ondo endret historien til at han sa det bare «for fun» i intervjusonen. Dermed fikk han heller ingen straff for å sette fotballen i vanry.

Ø for Øyemål
LSK-kaptein Frode Kippe fikk sesongens første gule kort av dommer Tom Harald Hagen i april, men sjelden har LSK-stopperen protestert så heftig - og med god grunn: Dommer Hagen tok nemlig feil mann etter at Håvard Nielsen ble klippet ned etter 60 minutter, for det var venstreback Lars Kristian Eriksen som var den skyldige.

- Jeg lurer på om han ikke burde se forskjell på en som er 1.50 meter høy og en som er to meter. Det er godt gjort, sa Kippe etterpå.

Å for Årets Mål
Spillerforeningen NISO kåret Peter Orry Larsens fantastiske brassescoring mot Vålerenga til årets vakreste i Tippeligaen. Men skryt fra sjefen kunne Larsen se langt etter.

- Det er den eneste måten han klarer å score på, for han klarer jo ikke å score på de mest utrolige sjansene ellers, sa Kjetil Rekdal etter kampen.

D FOR DIETT: LSK-spiller Lars-Kristian Eriksen og hans fotballfrue Caroline er tilhengere av LCHF-dietten, som baserer seg på at man skal spise fett fremfor karbohydrater.  Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
D FOR DIETT: LSK-spiller Lars-Kristian Eriksen og hans fotballfrue Caroline er tilhengere av LCHF-dietten, som baserer seg på at man skal spise fett fremfor karbohydrater. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer
H FOR HJERTESTAND OG M FOR MEDIERÅDGIVNING: Carl-Erik Torp segnet om med hjertestans mot Sogndal, men overlevde. Da han talte til Brann-publikummet over storskjermen på Stadion, ble han forsøkt overdøvet av Klanen. - Om noen er døde skal vi selvsagt holde kjeft i et minutt før kampen, sa Klanens talsmann. 
Foto: Marit Hommedal / Scanpix
H FOR HJERTESTAND OG M FOR MEDIERÅDGIVNING: Carl-Erik Torp segnet om med hjertestans mot Sogndal, men overlevde. Da han talte til Brann-publikummet over storskjermen på Stadion, ble han forsøkt overdøvet av Klanen. - Om noen er døde skal vi selvsagt holde kjeft i et minutt før kampen, sa Klanens talsmann. Foto: Marit Hommedal / Scanpix Vis mer
V FOR VERDENSREKORD: Jone Samuelsen headet ballen i mål fra over 58 meters hold. 
Foto: Trond Reidar Teigen / Scanpix
V FOR VERDENSREKORD: Jone Samuelsen headet ballen i mål fra over 58 meters hold. Foto: Trond Reidar Teigen / Scanpix Vis mer
Å FOR ÅRETS MÅL: Peter Orry Larsens brassespark mot VIF ble årets mål i Tippeligaen. Trener Kjetil Rekdal mente følgende om målet: - Det er den eneste måten han klarer å score på. 
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix
Å FOR ÅRETS MÅL: Peter Orry Larsens brassespark mot VIF ble årets mål i Tippeligaen. Trener Kjetil Rekdal mente følgende om målet: - Det er den eneste måten han klarer å score på. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix Vis mer