Varsler bok-bombe:

- Det er veldig personlig

I ett år holdt Therese Johaug (34) avgjørelsen om at hun skulle legge opp hemmelig. I ei ny bok skal hun avsløre alt, og hun varsler blest. Hun sier at hun ikke vil holde noe tilbake.

HOLDER IKKE NOE TILBAKE: Therese Johaug er spent på rekasjonene når hun sammen med NRK-journalist Anders Skjerdingstad gir ut selvbiografien «Hele historien»
HOLDER IKKE NOE TILBAKE: Therese Johaug er spent på rekasjonene når hun sammen med NRK-journalist Anders Skjerdingstad gir ut selvbiografien «Hele historien» Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): - Jeg holder ikke noe tilbake fra min skikarriere og det som har skjedd med meg personlig og rundt i kulissene, sier Therese Johaug til Dagbladet.

Serievinneren varsler blest om biografien hun gir ut i slutten av oktober. Hun har opplevd alt en idrettsutøver kan drømme om i form av å ha OL-gull, VM-gull, Tour de Ski-seire og sammenlagtseier i verdenscupen. Hun har vært en ener, den alle ser opp til og vil slå.

Men det er også store skygger over karrieren.

Johaug har opplevd selve marerittet. Dopingbeskjeden som gjorde at hun skrek av skrekk i egen stue kommer alltid til å prege henne og historiene om hennes karriere.

Nå skal alt ut i bokform. Den 27. oktober sleppes biografien for publikum.

- Det er veldig spennende. Jeg og Anders (Skjerdingstad, NRK-journalist som skriver boka) har sittet med boka helt siden i mai og jobbet, jobbet, jobbet og jobbet. Jeg gleder meg veldig til å høre responsen fra folk. Det er en biografi som jeg skriver i jeg-form, noe som gjør at det er veldig personlig. Det blir spennende å se hva folk sier. Jeg har i hvert fall fortalt hele min historie, og føler på en måte at jeg har sagt det jeg vil si, forteller hun.

BOKOMSLAGET: Slik ser omslaget på Johaugs biografi ut. Foto: Gyldendal
BOKOMSLAGET: Slik ser omslaget på Johaugs biografi ut. Foto: Gyldendal Vis mer

Johaug forteller at hun vil ta opp kontroversielle ting i boka. Hun sier også at hun vil ta opp til nå ukjente konflikter.

- Jeg står for det jeg selv mener. Jeg har vært veldig klar og tydelig på det. Dette er mine meninger og min oppfattelser av hvordan jeg følte det da jeg sto i ulike situasjoner. Så er jeg veldig åpen for at andre har en annen oppfatning av situasjoner eller det som har skjedd eller blitt sagt, understreker hun.

Hemmelighold

Johaug ble for alvor en av våre mest folkekjære da hun tok VM-gull på tremila i Holmenkollen i 2011 ved å knuse de to stjernene Marit Bjørgen (sølv) og polske Justyna Kowalczyk (bronse). Johaug var overlegen i de tøffe bakkene og slo mentor og lagvenninne Bjørgen med 44 sekunder.

Det var for alvor starten på en seiersmarsj vi sjelden har sett i langrenn, og som har resultert i fire OL-gull, 14 VM-gull, 82 enkeltseire og tre sammenlagtseire både i verdenscupen og Tour de Ski.

Til tross for det vanvittige medietrykket kunne Johaug nylig avsløre at hun har greid å holde ting hemmelig gjennom karrieren.

BLE SNAKKET TIL I KODER: Nils Jakob Hoff. Foto: Berit Roald / NTB
BLE SNAKKET TIL I KODER: Nils Jakob Hoff. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Hun hadde for eksempel egentlig bestemt seg for å legge opp etter VM i 2021, men det sa hun ikke til en sjel det nærmeste året, inkludert familie, venner og forloveden Nils Jakob Hoff.

- Jeg ville ikke prate med folk om det, for da påvirket det meg bare i form av at jeg ikke kunne ha fokus på den jobben jeg skulle gjøre, forklarer Johaug, og tenker på jobben hun måtte gjøre inn mot OL i Beijing.

Det endte med tre OL-gull.

Slike hemmeligheter blir det nå slutt på. I hvert fall fra karrieren.

Egen form

Therese Johaug har vist seg som en utholdenhets-kvinne av de sjeldne. I tillegg til langrennsprestasjonene har hun for eksempel også vist kvalitet på friidrettsbanen.

Johaug løp blant annet 31.32,88 på 10 000 meter i 2021, noe som var åtte sekunder bak OL-kravet på distansen. Til sammenlikning har Ingrid Kristiansen har den norske rekorden på 30.13,74, mens Norges beste aktive distanseløper Karoline Bjerkeli Grøvdal har en personlig rekord på 30.50,84.

MESTERMØTE: Therese Johaug i samtaler med Ingrid Kristiansen under Impossible Games 2020. Til venstre er lege Ove Talsnes. Foto: Lise Åserud / NTB
MESTERMØTE: Therese Johaug i samtaler med Ingrid Kristiansen under Impossible Games 2020. Til venstre er lege Ove Talsnes. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Lenge ble det spekulert i at hun kom til å prøve seg på tartandekket etter at konkurranseskia ble lagt på hylla, men det siste halvåret har kvinnen fra Dalsbygda hatt mer fokus på boka, fest-brus rundt om på kontinentet og å følge opp alle sine partnere. Johaug har blant annet et eget klesselskap og mange samarbeidspartnere hun nå kan følge opp tettere enn på lenge.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 13.06.2016 RASK: Therese Johaug inviterte Dagbladets fotograf til en kjøretur i en hissig Ferrari på Rudskogen-banen. Det endte med at hun ble bilsjuk av sin egen kjøring. Video: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Sånt gjør faktisk noe med formen også til Johaug, erkjenner hun:

- Jeg skulle ønske jeg kunne si at formen er bra, men det har dabbet av. Jeg merker at trening fungerer, og på en måte er det godt å se at all trening jeg har lagt ned faktisk har gjort at jeg har fått til de resultatene jeg har fått til. Jeg skal ikke skryte på meg noen bra tall lenger, forklarer Johaug.'

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer