Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Therese Johaug:

- Det er veldig rart at folk ikke tror på det jeg har sagt

Therese Johaug snakker ut for første gang.

- JEG FINNER STYRKE GJENNOM KJÆRLIGHETEN: Therese Johaug møtte pressen for første gang siden hun fortalte om den positive dopingprøven for nøyaktig to uker siden. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Therese Johaug tok til tårene da hun stilte til enkeltintervjuer med utvalgte medier i ettermiddag.

- Jeg har det vanvittig tøft. De 14 dagene etter pressekonferansen har vært krevende. Jeg har trengt tid, sier Johaug i et intervju med NTB.

- Hva tenker du om at folk stiller spørsmål ved din versjon av saken?

- Det er veldig rart at folk ikke tror på det jeg har sagt, for jeg bare vært veldig åpent og ærlig og fortalt hele historien, sier Johaug.

Johaug fortsetter:

- Folk får tro det de vil. Den (min versjon) er sann. Jeg blir veldig lei meg når folk ikke tror det, sier en beveget Johaug til NTB.

Johaug takket også sine nærmeste for støtten.

- Jeg har fått enorm støtte fra det støtte fra det norske folk. Jeg har fått så mye kjærlighet, som jeg setter utrolig stor pris på. Jentene på laget og hele støtteapparatet har støtet meg gjennom den vanskelige tiden. Det samme gjelder familien, ikke minst Nils Jakob (Hoff), som har vært den viktigste personen jeg har støttet meg til. Han har vært helt enestående. Jeg hadde ikke klart dette uten han, sier Johaug.

- Hva tenker du om mulig straff?

- Nei, jeg må bare forholde meg til det domsutvalget bestemmer seg for. Jeg har ikke noe annet å si.

- FIS-president Gian Franco Kasper antydet i helgen at du bør straffes hardt. Hva tenker du om det?

- Som sagt, det er ikke jeg som bestemmer det. Han får stå for det han har sagt, svarer Johaug.

- Men det er ikke første gang du har munnsår?

- Det var ikke munnsår, men solbrenthet, sier Johaug.

- Reflektere

Dette skjer nøyaktig to uker etter at langrennsløperen informerte det norske folk om den positive dopingprøven.

- Det er selvsagt fint at hun snakker, fordi det har vært mye usikkerhet om detaljer i forklaringen. Da får hun muligheten til å fylle ut de sidene som ikke er blitt belyst ennå, sier Dagbladets kommentator Esten O. Sæther.

Johaug leverte en positiv dopingprøve som viste spor av det ulovlige stoffet clostebol. Langrennsstjerna ble i forrige uke suspendert i to måneder av Antidoping Norge i påvente av dommen.

- Jeg håper jo at hun også klarer å reflektere over behovet for at det skal være et strengt dopingreglement i idretten. Det er tøft når du blir rammet selv, men i lengden så er det viktig at hun, som alle oss andre, ser at denne saken kommer i en sammenheng, sier Sæther.

Dette er prosessen i Johaug-saken:

*En dopingsak følger samme prosess på helt overordnet nivå som en straffesak i det ordinære apparatet. Det vil si at Antidoping Norge (ADNO)i en dopingsak har samme funksjon som politiet i en alminnelig straffesak. ADNO undersøker om det er brudd på Norges idrettsforbunds (NIF) bestemmelser om doping.

*Den uavhengige påtalenemnda kan sammenliknes med statsadvokaten. Den vurderer om de bevisene som er tatt ut er tilstrekkelige for å ta ut en påtalebegjæring. Påtalenemnda fører saken som aktor for domstolen.

*Det dømmende organet er NIFs Domsutvalg, som er oppnevnt av Idrettstinget. Utvalget er som tingretten å regne sammenliknet med det ordinære apparatet.

*Hvis en evt. dom ankes, går den videre til appellutvalget i NIF slik som en anke i det ordinære apparatet ville gått til lagmannsretten.

*Deretter kan dommen ankes videre til Idrettens voldgiftsrett (CAS), som siste rettsinstans slik som høyesterett.

*«Lovgiver» i idretten er Idrettstinget slik som stortinget er det.

*Verdens antidopingbyrå (WADA) har en rolle hvor de kan gi bestemmelser tilsvarende EUs forordninger som legger føringer for nasjonalt regelverk.

ANTIDOPING NORGE: Medisinsk sjef i Antidoping Norge Per Wiik Johansen sier under pressekonferansen at det ikke finnes holdepunkter for at mengden krem som Johaug har inntatt har prestasjonsfremmende egenskaper. Video: NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!