DRØMMER OM VM: Kari Vikhagen Gjeitnes ble skuffet da hun ikke ble tatt ut i den endelige VM-troppen.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
DRØMMER OM VM: Kari Vikhagen Gjeitnes ble skuffet da hun ikke ble tatt ut i den endelige VM-troppen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

- Det er veldig uheldig og dumt. Det skaper et uromoment for begge to

Et løp avgjør alt for Vikhagen Gjeitnes og Weng.

HOLMEKOLLEN (Dagbladet): - Hvis du slår Heidi i Østersund, hva er ...

- Hvis? Når! He-he.

Kari Vikhagen Gjeitnes (30) er så bestemt på å kvalifisere seg til Falun-VM at Dagbladets reporter ikke engang får fullført spørsmålet sitt. Så la oss prøve igjen.

- Hvis du slår Heidi i Østersund - hva er da en realisitsk målsetting for deg i Falun-VM?

- He-he. Da kommer jeg til å være så gira at alt kan skje. Det er små marginer i sprint. Jeg vil absolutt ha store muligheter, sier Vikhagen Gjeitnes til Dagbladet og smiler.

- En drøm Vi sitter i hver vår stol på Holmenkollen Park Hotell. Skiforbundets Gro Eide jobber med å holde tidsskjema. Mediekontakten har gitt pressen fem minutter hver med sju av Norges VM-uttatte langrennsløpere.

To uker før Falun er det på tide å bli bedre kjent med den minst profilerte av dem.

UTFORDRER: Heidi Weng kjemper om den siste plassen på sprintlaget. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
UTFORDRER: Heidi Weng kjemper om den siste plassen på sprintlaget. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Vikhagen Gjeitnes er 30 år, men har aldri tidligere deltatt i et stort mesterskap. Nå er hun bare et godt løp unna å få gå sprinten når svenskene inviterer til folkefest om to uker.

- Selv om jeg vant Skandinavisk Cup sammenlagt for noen år siden, er høydepunktet i karrieren å være med i VM-troppen. Det har vært en drøm siden jeg var kjempeliten, innrømmer hun.

Ledelsen ombestemte seg Men det er et hinder igjen som må overkommes for at drømmen skal gå i oppfyllelse. I motsetning til andre hindre, har dette et navn. Det heter Heidi Weng.

Før sesongen utpekte landslagsledelsen tre løp som rene uttaksrenn for hvem som skulle få gå VM-sprinten. Vikhagen Gjeitnes har gjort det bedre enn Weng i samtlige, men da troppen ble offentliggjort under NM på Røros sist helg hadde sjefen plutselig endret mening:

- Vi synes Heidi har gjort mange gode verdenscuprenn, og hun har vært i flere finaler enn Kari, selv om Kari har slått Heidi i samtlige tre klassisksprinter. Vi synes det er jevnt mellom dem. Derfor venter vi med uttaket av den femte løperen, sa landslagssjef Vidar Løfshus.

- Veldig dumt Den siste plassen skulle nå avgjøres gjennom et såkalt amerikansk uttak i Østersund bare dager før øvelsens startskudd går i VM.

Det betyr at den som gjør det best av Vikhagen Gjeitnes og Weng får gå. Et resultat avgjør alt. Det har fått flere til å reagere. Celine Brun-Lie, som er en av de fire som allerede er sprintklare, er en av dem.

- Jeg synes det er veldig uheldig. Landslagsledelsen sa at de og de rennene var uttaksrenn, men plutselig så måtte de ha et til. Det er veldig dumt. Det skaper et unødvendig uromoment for begge to, sier Brun-Lie til Dagbladet.

- Holdt på lenge Vikhagen Gjeitnes har jobbet hardt i mange år for å komme dit hun er i dag. Tidligere har hun vært innom klubblag og Team Trøndelag, men foreløpig har det kun blitt med 2010/2011-sesongen på landslaget.

-VELDIG DUMT: Det sier VM-klare Ceiline Brun-Lie om det såkalte amerikanske uttaket. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
-VELDIG DUMT: Det sier VM-klare Ceiline Brun-Lie om det såkalte amerikanske uttaket. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Å endelig kunne representere landet sitt i et stort mesterskap ville derfor betydd mye.

- Da jeg startet denne sesongen satte jeg meg VM som et mål. At jeg skulle gå klassisksprinten i Falun har stått i hodet på meg veldig lenge. Det har gjort at jeg har prioritert veldig kynisk i treningsarbeidet.

2. plassen på NM-sprinten forrige fredag, bak Ingvild Flugstad Østberg, kan tyde på at valgene til jenta fra Skåla utenfor Molde har vært kloke.

- Uheldig og dumt - Ett minutt igjen, sier Eide.

- Hva synes du om det amerikanske uttaket?

- Jeg er litt skuffet over at det jeg har prestert tidligere i vinter ikke er godt nok til et direkte uttak. Det er jeg. Men jeg har hatt en god dialog med Skiforbundet, og vi er enige om å være uenige.

- Jeg får bare gjøre det beste ut av det, sier Vikhagen Gjeitnes diplomatisk.

LANDSLAGSSJEF: Vidar Løfshus offentliggjorde VM-troppen sist helg. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
LANDSLAGSSJEF: Vidar Løfshus offentliggjorde VM-troppen sist helg. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Det står respekt av det, for mens Weng uansett er sikret å gå flere VM-distanser, er sprinten hennes eneste sjanse.

- Det blir veldig spennende i Østersund. Jeg har slått Heidi de gangene jeg har stått på startstreken mot henne tidligere i klassisk sprint. Det tror jeg at jeg skal klare denne gangen også. Jeg er innstilt på å sparke fra meg.