- Det er viktig at Magnus føler seg som «en million dollars»

Derfor drar Carlsen på hemmelig treningsleir før VM.

BYGGER OVERSKUDD: Magnus Carlsen skal spisse formen inn mot VM-matchen i november. En VM-kamp er fysisk og psykisk utmattende, men Carlsen gleder seg til å komme i gang og ser på seg selv som favoritt. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BYGGER OVERSKUDD: Magnus Carlsen skal spisse formen inn mot VM-matchen i november. En VM-kamp er fysisk og psykisk utmattende, men Carlsen gleder seg til å komme i gang og ser på seg selv som favoritt. Foto:Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Magnus Carlsen møtte i går pressen for siste gang før den tre uker lange VM-kampen mot verdensmester Vishy Anand i november. Carlsen virket rolig, avbalansert og i godt humør, og virker å være i god rute før VM-kampen.

Nå skal 22-åringen først en tur til USA, før han drar på hemmelig treningsleir de siste tre ukene før matchen. Her skal formen spisses, og overskuddet bygges opp.

Hardeste i sjakk
- Erfaringene til andre som har spilt en VM-match i sjakk, er at en VM-match er det hardeste både fysisk og psykisk som du kan møte i sjakk, sier Carlsen.

- Det er viktig at Magnus føler seg som en million dollars og kan takle uforutsette utfordringer. Han må ha masse energi og være frisk og rask når VM-starter, sier manager Espen Agdestein.

Derfor blir det «fullt kjør», som Carlsen selv kaller det, under treningsleiren.

- Det blir masse jobbing hver dag, før det blir litt mer avslapping den siste uka inn mot matchen. Det blir på samme måte som for utøvere i utholdenhetsidretter. De bygger seg opp med masse trening, så en rolig periode for å finne toppformen, sier Carlsen.

Hemmelige sekundanter
Team Carlsen er svært hemmelighetsfull rundt treningsleiren. Alt manager Espen Agdestein vil si er at den skal være på det han kaller «et varmt sted på vei til India, nært i tidssone».

Treningsleiren vil bestå av både fysisk trening med tennis, fotball og strandvolleyball, og av sjakk og sjakkanalyse.

Med seg på treningsleiren vil Carlsen ha med teamet av sekundanter som skal hjelpe han under VM-matchen. Dette er meget sterke sjakkspillere som analyserer partiene som er spilt for å finne nye varianter motstanderen ikke har sett før, og som ser etter svakheter hos motstanderen. Teamet jobber natt og dag, og sykmeldes ofte i ukesvis etter en VM-match.

- Jeg er fornøyd med teamet mitt nå, så får vi se under og etter kampen, sier Carlsen og ler.

Carlsen vil ikke avsløre teamet sitt, for det kan gi motstander Anand viktige hint om hvordan han har tenkt å spille under de tolv VM-partiene.

Det eneste som er klart er at Norges nest beste sjakk-spiller, Jon Ludvig Hammer, vil inngå i teamet.

- Det er mye hemmelighetskremmeri rundt dette, men vi vil ikke gi motstanderen noe gratis, sier Agdestein, som ikke en gang vil avsløre hvor mange sekundanter Carlsen skal ha med seg.

Kasparov-hjelp
Det er spekulert i om sjakklegenden Garry Kasparov vil være en del av teamet. Og Kasparov vil være i India under matchen.

- Jeg møtte Kasparov sist gang i New York i mai. Jeg vil nok ta en samtale med ham på Skype før matchen, sier Carlsen.

- Jeg kommer også til å ta kontakt Kasparov under matchen hvis jeg lurer på ett eller annet, sier Carlsen, men får ikke lov av manager Agdestein til å svare på om Kasparov vil inngå i teamet.

- Har du noen gang vært en bedre sjakkspiller enn du er nå?

- Nei, jeg tror ikke det. Jeg har aldri kunnet mer om sjakk og om Anand enn jeg kan nå. Men det er likevel ikke alltid like lett å få det ut brettet, sier Carlsen.

- Ser du på deg selv som favoritt til å vinne VM-matchen?

- Ja, jeg gjør det.

MOTSTANDER: Magnus Carlsen møter regjerende verdensmester Vishy Anand i kampen om VM-tittelen. Foto: Kent Skibstad / NTB Scanpix
MOTSTANDER: Magnus Carlsen møter regjerende verdensmester Vishy Anand i kampen om VM-tittelen. Foto: Kent Skibstad / NTB Scanpix Vis mer