«Det er viktig for meg at hun ikke tror hun er bedre enn andre fordi hun har foreldre som har lykkes» - Liv Grete Skjelbreid Poirée om datteren Emma

I dag starter verdenscupen i skiskyting. Liv Grete er tilbake. Men det har skjedd noe siden sist. Idretten betyr ikke så mye lenger.

GEILO (Dagbladet): - Jeg tror hun har det best med det valget jeg tok, sier Liv Grete Skjelbreid Poirée (28) besluttsomt.

Mens en sivilkledd Liv Grete finner seg til rette i sofakroken i peisestua på Vestlia Hotell på Geilo, kler ektemannen Raphael på seg og datteren Emma (10 mnd.) ytterklær og går til hytta den lille familien disponerer.

Det er Emma som er grunnen til at Liv Grete tok et avbrekk på nesten ett og et halvt år fra jobben som toppidrettsutøver. Tanken på å legge opp meldte seg naturligvis - selv hos en av verdens beste i sitt fag. Fire måneder ut i svangerskapet bestemte hun seg: Hun ville fortsette.

- Jeg hadde ikke gjort en god nok jobb. Jeg føler fortsatt jeg kan bli bedre til å skyte. Dessuten går jeg ikke perfekt teknisk på ski.

- Jeg synes det hadde vært feigt av meg å ikke prøve, og jeg tror jeg ville angret. Derfor skal jeg gjøre et ærlig forsøk. Går det ikke å få topp resultater, får jeg det bra likevel. Nå har jeg noe annet å kose meg med, utdyper hun.

Og sier med det at idretten har fått en ganske annen status enn den hadde tidligere.

Skjermes

Liv Grete og Raphael bestemte før Emma ble født at hun skulle skjermes fra mediene. Utallige henvendelser om å avbilde jenta har kommet, samtlige er møtt med et bestemt nei.

- Det er ting vi som foreldre føler er viktig for oss. Det er et friområde. Hun er vår og ikke hele verdens selv om hun heter Skjelbreid Poirée.

- Dessuten har jeg ikke lyst til å åpne avisa og se bilde av dattera mi. Jeg har lyst til at hun skal få seg venner på grunn av den hun er, og ikke på grunn av oss. Jeg tror det har stor innvirkning på unger. Hun blir tidsnok en offentlig person.

28-åringen fra Hålandsdalen mener også det er viktig å ikke vise datteren fram for mye med tanke på eventuelle valg hun måtte ta når hun bli eldre. Med en mor og en far i verdenstoppen i sin idrett, er det ikke unaturlig at avkommet også vil prøve seg.

- Vi har lyst til at hun skal være så normal som mulig og ikke få forventningspress. Hvis hun blir et blikkfang og alle ser henne, og hvis hun en gang vil prøve seg, er jeg redd for at hun skal bli møtt med kommentarer som «Hvorfor er ikke du god siden mamma og pappa var det?».

- Det er viktig for meg at hun ikke tror hun er bedre enn andre fordi hun har foreldre som har lykkes.

Derfor kommer det til å gå en god stund til datteren blir å finne på stadion - når medienes øyne er rettet mot Liv Grete eller Raphael. Da er Emma i trygge hender hos Liv Gretes kusine, som skal reise rundt med familien Skjelbreid Poirée i alle fall denne sesongen. Å sette henne igjen hjemme, var aldri noe alternativ. En uke i ny og ne hadde gått, men ikke mer.

- Trene kan jeg alltid gjøre, men jeg får ikke igjen 270 døgn med Emma. Det er det jeg hadde gått glipp av årlig om jeg satte henne bort, sier hun bestemt.

- Jeg er litt for mye person til å klare å sette henne ifra meg. Idretten er ikke mye verdt for meg.

Kan si nei

Så blir hun stille, tenker, får et skrekkscenario på netthinnen:

- Jeg ser for meg situasjonen hvor jeg hadde fått telefon fra foreldrene mine hjemmefra hvor de sier «Du, nå går hun, nå sier hun mamma».

- Da kunne jeg bare glemt å prestere. Da hadde jeg bare blitt sittende på rommet mitt og grini, tror jeg.

Liv Grete forteller mer enn gjerne om tilværelsen med Emma, at jenta har gått tre dager uten å holde seg fast, at de første glosene er kommet. Om den dårlige samvittigheten for at hun ikke har sendt nok bilder av henne hjem.

- Før var det et mye enklere liv. Men nå er det et mye finere liv, sier hun, og forteller at hun har innstilt seg på at hun kan komme i situasjoner hvor rollen som toppidrettsutøver og morsrollen kan kollidere. Da sier hun nei til konkurranse.

- Men samtidig kan det være en finner løsninger hvor hun er i gode hender og har det bra. Det er jo jobben min dette her. Andre bruker jo også penger på meg. Men selvfølgelig, går det utover henne, så må de andre vike. Jeg skuffer heller dem enn henne, sier Liv Grete, som kaller det en utfordring, ikke et problem, å være toppidrettsutøver og mamma.

- Det er en utfordring, som krever mye av et rotehode som meg. Du må være flink til å organisere og planlegge. Det går ikke an å pakke bagen fem minutter før avreise lenger.

Nei til nakenbilder

Det stråler av jenta som er kjent for sitt brede smil, sin omgjengelighet, sin imøtekommenhet, sin positive innstilling. Et bilde mediene har tegnet av henne som hun ikke helt vet hvordan hun skal forholde seg til.

- Jeg synes alltid det er ekkelt å lese om meg selv. Hvis det er positivt, så synes jeg det er litt for positivt. Og hvis det er negativt, så blir du litt lei deg fordi det ikke var helt sånn du hadde tenkt det skulle bli.

Liv Grete gir mye av seg selv. Hun greier ut om ting andre toppidrettsutøvere ikke ville finne på å nevne i en bisetning engang.

Men det finnes en grense for hvor privat hun vil være:

- Jeg kunne aldri latt meg fotografere naken. Slik Kari Traa for eksempel gjorde. Jeg har ikke noe imot at andre gjør det, men jeg ville ikke gjort det selv. Aldri. Det overlater jeg til de som har noe å vise fram, ler Liv Grete.

Lekelysten

Vi har gått ned til hytta. I vinduet står Emma og Raphael og ser at Liv Grete lager engler i snøen.

- Det er en stor unge i meg selv om jeg er blitt mor. Den er heldigvis ikke forsvunnet. Andre kan bli fortvila over at jeg tar så lett på ting, men jeg tar ikke lett på oppgavene mine. Det er viktig for meg å ha det gøy. Slik er det med idretten også. Hvis jeg ikke kan leke meg til ting, så tror jeg det kan bli en brems.

- For meg blir det helt meningsløst hvis det å være seriøs vil si å ikke ha det gøy. Da skjønner jeg ikke vitsen med dette, sier hun.

Inne på hytta ligger pakker med ubrukte bleier, skiutstyr, leker og klær strødd omkring. Emma lyser opp idet mamma og hennes ukjente følge kommer inn i stua. Hun krabber mot oss og overleverer en leke av beste merke. Hun strekker armene tillitsfullt opp i været, viser fram sitt bredeste smil og ytrer noen lyder. Akkurat som en vanlig unge - selv om hun heter Skjelbreid Poirée.

ENGEL I SNØEN: - Det er en stor unge i meg selv om jeg er blitt mor, sier en lekelysten Liv Grete mens hun lager engler i snøen.
POSERER GJERNE: Liv Grete gjør seg gjerne til for fotografen, men stiller ikke opp uten klær.
GLAD JENTE: Liv Grete Skjelbreid Poirée er kjent for sitt blide ansikt og sin omgjengelighet.