Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det er vilt der ute, rett og slett

Gunn-Rita Dahle Flesjå sykler for gull - men frykter vinden.

FRYKTER VINDEN: Gunn-Rita Dahle Flesjå har rukket å bli glad i London-løypa, men den maskinelt lagde løypa ligger på toppen av ei åsside, og før start blåser det relativt kraftig inn fra sjøen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FRYKTER VINDEN: Gunn-Rita Dahle Flesjå har rukket å bli glad i London-løypa, men den maskinelt lagde løypa ligger på toppen av ei åsside, og før start blåser det relativt kraftig inn fra sjøen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

OL-STUDIO: Følg damenes terrengsykkel-ritt i Dagbladets livestudio fra kl. 1330.

HADLEIGH, ESSEX (Dagbladet): Klokka halv to norsk tid starter Gunn-Rita Dahle Flesjå og 29 andre jenter jakten på OL-gullet i terrengsykling ved Hadleigh Farm i Essex, øst for London.

Og det er ei veldig spesiell løype som venter rytterne, som er vant til å sykle i fjell og skog. OL-løypa er nemlig i sin helhet maskinelt laget, og ligger på toppen av ei slak åsside.

Før start blåser det relativt kraftig inn fra sjøen.

- Vinden kan faktisk spille en rolle, for løypa ligger i et helt åpent terreng. At vinden påvirker et løp er ikke noe som er vanlig i denne sporten, sa Gunn-Ritas trener og ektemann Kenneth Flesjå til Dagbladet etter at Gunn-Rita vant den siste verdenscupen før OL under helt andre forhold på 2000 meters høyde i Val d?Isere for to uker siden.

Vill løype Gunn-Rita Dahle Flesjå tar uansett de forholdene hun får, og med sin enorme rutine tjener 39-åringen ofte på at ting er litt utenfor normalen.

Løypa har hun rukket å bli glad i.

- Det er vilt der ute, rett og slett. Det er ei sinnssykt kjekk løype å kjøre. Men du må a tunnelsyn og tunga rett i munnen for å ikke gjør småfeil, sier hun.

KLAR: Gunn-Rita Dahle Flesjå knuste ektemannen Kenneth Flesjå i sitt siste ritt før OL, noe som ga henne masse selvtillit. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KLAR: Gunn-Rita Dahle Flesjå knuste ektemannen Kenneth Flesjå i sitt siste ritt før OL, noe som ga henne masse selvtillit. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Hun beskriver den som teknisk krevende, samtidig som den krever god utholdenhet — og kraft i tråkket.

Må unngå syre En nøkkel blir å henge med i starten uten å pådra seg for mye syre.

- Pådrar man seg for mye syre, er det lett å gjøre små feil, og det kan får store konsekvenser i denne løypa, poengterer hun.

- Hva blir avgjørende i løpet?

- Å unngå å være med i velt og ha uforutsette uhell. At folk kjører inn i deg eller at du blir dratt med i velt, det er det kjedeligste som kan skje. Men det er en helt vanlig del av idretten vår.

- Og så er det ei løype med stor punkteringsfare. Ofte punkterer du fordi du kjører over evne, men dette er ei løype som det er lett å få gjennomslag på. Det er også kjipt hvis det skjer. Ellers må man være med og kjøre maks ut fra start, for ikke å komme bakpå. Er du ikke med over den første bakken, går det fort en halv runde før neste mulighet til å passere, og da har du fort tapt 30-40 sekunder.

Kan bli spurt - Er mulig å ta OL-gull med punktering?

- Ja, hvis det skjer ti meter før sonen der du har lov til å bytte hjul ... Men på denne løypa, der det er lite tid som skiller, kan det bli vanskelig. Det blir jevnt. Det kan bli spurt her.

- Og hvordan er spurten din?

MANN OG KONE: Gunn-Rita er her ute i OL-løypa sammen med ektemann Kenneth Flesjå og tester OL-løypa.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
MANN OG KONE: Gunn-Rita er her ute i OL-løypa sammen med ektemann Kenneth Flesjå og tester OL-løypa. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Jeg spurter mot Kenneth nesten på hver intervalløkt, og det er hardt nok, så jeg har blitt god til å spurte.

- Du hadde et testløp hjemme i Sørmarka lørdag, hvordan gikk det?

- Jeg knuste Kenneth, han måtte ha snarveier et par ganger, så det var en god følelse. Vi fikk de svarene vi ønsket, sier Gunn-Rita Dahle Flesjå.

Det betyr i klartekst at medaljeformen er inne. I dag smeller det.

STARTLISTE: Her kan du se startlista til damenes terrengritt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media