Ståle Solbakken:

- Det er vondt å lese

Landslagstrener Ståle Solbakken (53) er tydelig på at arrestasjonene av NRK-journalistene i Qatar er et angrep på ytringsfriheten.

PROTEST: Ståle Solbakken og det norske landslaget bar T-skjorter og bannere i støtte for migrantarbeiderne under kvalifiseringen til Qatar-VM. Foto: Savo Prelevic / AFP
PROTEST: Ståle Solbakken og det norske landslaget bar T-skjorter og bannere i støtte for migrantarbeiderne under kvalifiseringen til Qatar-VM. Foto: Savo Prelevic / AFP Vis mer
Publisert

Onsdag kom nyheten om at NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani ble pågrepet da de drev kritisk journalistikk i Qatar, som skal arrangere VM i 2022.

De to er tilbake på norsk jord etter å ha sittet i fengsel i over 24 timer i landet, og situasjonen har skapt sterke reaksjoner verden over.

- Tragisk

En annen som reagerer på nyheten om arrestasjonene i Qatar, er landslagssjef Ståle Solbakken.

- Det er ikke annet å si enn at det er tragisk. Det er vondt å lese at folk ikke får gjort jobben sin, sier Solbakken til Dagbladet.

- Min overordne tanke rundt Qatar-spørsmålene endrer seg ikke, men dette er ingen god følelse. Vi hadde håpet at dette skulle gå hurtigere, og at ting som dette ikke skulle skje.

Landslagstreneren i fotball håper uansett på at aksjonene fra landslaget, og presset fra NFF, kan ha vært med å få snøballen til å rulle rundt de kritiske spørsmålene til Qatar.

Den siste tiden har man også sett at den svenske journalisten Olof Lundh har stilt kritiske spørsmål til arrangøren i Qatar, mens Ekstra Bladets Jan Jensen også har rettet søkelys mot problematikken i landet.

Det mener Solbakken viser at det er større fokus rundt problemstillingen.

KRAV: Ståle Solbakken forklarer t-skjorteprotesten til landslaget mot VM-arrangør, Qatar. - Fotballandslaget kan ikke redde verden, presiserer han. Vis mer

- Dette tvinger kanskje fram litt mer handling. Kanskje myndigheter og næringslivet må gjøre mer. Vi ser også nå at engelske medier er mer på ballen etter at David Beckham fikk en ambassadørrolle for Qatar, sier Solbakken.

- Føler du at arrestering av NRK-journalistene er et angrep på ytringsfriheten?

- Ja, det er det. Men det er som med Lundh, Jensen, som begge har gjort gode journalistiske ting, og det som har skjedd her. Qatarske arrangører stiller opp, det går en klikk for dem og så sier de noe dumt, eller gjør noe dumt. Det kan ha en effekt det også, sier Solbakken.

Den siste tiden har både Beckham blitt pekt ut i engelsk presse, mens også den danske legenden Peter Schmeichel ble intervjuet av nevnte Lundh i svensk presse.

Ønsker debatten velkommen

Der hevdet den danske keeperlegenden at «for han så dreier det seg om fotball» rundt de kritiske spørsmålene som er stilt rundt menneskerettighetene til migrantarbeiderne i Qatar.

PÅ BANEN: Norge har vært den ledende nasjonen til å si klart og tydelig ifra om forholdene i Qatar. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
PÅ BANEN: Norge har vært den ledende nasjonen til å si klart og tydelig ifra om forholdene i Qatar. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

- Det er uheldig, veldig uheldig, sier Solbakken på spørsmål om Schmeichels håndtering av spørsmålene fra Lundh.

- Det er viktig at debatten kommer opp. Fotball-VM er stort, og vi kan ikke koke dette ned til at det skal være Qatar mot NFF. Vi har gjort det vi kan, og man kan godt si at det ikke har vært nok. De signalene vi har fått fra blant andre Amnesty tyder på at vi har gjort noe, men vi har hele tiden vært klare på at Norge ikke kan stå alene.

Landslagssjefen forteller at håpet hele tiden har vært at større nasjoner, etter hvert, skulle være med og sette søkelys på situasjonen i Qatar. Både Nederland og Tyskland har hatt markeringer for dette.

Nylig har det også kommet fram at det danske landslaget, som er kvalifisert til mesterskapet, kommer til å bruke sitt treningstøy til kritiske meldinger og markeringer under mesterskapet.

Solbakken har hele tiden vært klar på at han forstår debatten rundt boikott-spørsmålet, og at den fremdeles blir tatt opp selv etter at det ble vedtatt på det ekstraordinære forbundstinget i juni at Norge ikke boikotter.

- Jeg har den største respekt for de som mener boikott er den eneste utveien, og jeg skjønner de argumentene. Men jeg skjønner argumentene andre veien også. Hvor skal idretten stå i dette? Det er enormt komplisert, sier landslagssjefen i fotballen.

Fotballpresident Terje Svendsen har kalt det «uakseptabelt», og forteller at de er dypt bekymret for vilkårene inn mot mesterskapet. Også høytstående politikere som statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og partileder Erna Solberg (H) har kommentert pågripelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer