Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det er vondt. Jeg har ødelagt alt

Knust Hjelmeset etter at Northugs monsteretappe holdt til sølv.

ENKELT: Petter Northug var suveren i kampen om sølvet, men det hadde nok smakt enda bedre å kunne spurte om gullet.
Foto: Lise Åserud / Scanpix
ENKELT: Petter Northug var suveren i kampen om sølvet, men det hadde nok smakt enda bedre å kunne spurte om gullet. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| WHISTLER/OSLO (Dagbladet): Petter Northug jr gikk en fantastisk ankeretappe for det norske stafettlaget, men da han kom inn på oppløpet i ønskeposisjon foran spurten, var det dessverre «bare» sølvet det sto om.

Sverige og Marcus Hellner hadde allerede knust Frankrike og Tsjekkia på sisterunden, mens Northug jaktet bakfra etter Odd-Bjørn Hjelmesets kollaps på den andre klassisk-etappen.

Northug knuste Martin Koukal og Emmanuel Jonnier på oppløpet, og gikk i mål 15 sekunder bak Sverige - langt under det halve av hva han gikk ut bak teten ved veksling.

Der ble han møtt av en knust Odd-Bjørn Hjelmeset.

- Det er første gang i karrieren at jeg har vært nødt til å slippe på en stafett. Det er vondt. Jeg har ødelagt alt, det er det jeg tenker, sier Hjelmeset, etter å ha tapt over 30 sekunder på sin etappe.

SUVERENE: Marcus Hellner avsluttet jobben for et sterkt svensk lag.Foto: SCANPIX/AFP / JAVIER SORIANO
SUVERENE: Marcus Hellner avsluttet jobben for et sterkt svensk lag.Foto: SCANPIX/AFP / JAVIER SORIANO Vis mer

Petter Northug hadde tro på at han kunne ta medalje, helt fra begynnelsen.

- Jeg visste da jeg gikk ut på sisterunden at det ville bli tøft å ta igjen gruppa. Jeg var veldig trøtt, så jeg gikk i front og tok det rolig.

- Hva vil du si om ditt OL så langt?

- Jeg kan ikke være skuffet, jeg har tre medaljer. I starten gikk det opp og ned, men for meg var bronsen på sprinten viktig, jeg var veldig glad for den. Og med gull på lagsprint og sølv i dag, så må jeg være fornøyd, sier Northug.

- Min feil
Odd-Bjørn Hjelmeset valgte rubbeski før etappen, og det viste seg å være et mislykket valg.

- Dette er min feil og har ikke noe med smørerne å gjøre. Jeg valgte et skipar som var rubbet, men det la seg is på skiene. Det er synd at jeg skal ødelegge en så fin kveld for det norske folk
, sier Hjelmeset.

SKUFFET: Odd-Bjørn Hjelmeset tok mye av støyten for at jobben ble nærmest umulig for Northug, og klemte kameraten like etter målgang.
Foto: Lise Åserud / Scanpix
SKUFFET: Odd-Bjørn Hjelmeset tok mye av støyten for at jobben ble nærmest umulig for Northug, og klemte kameraten like etter målgang. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

Martin Johnsrud Sundby gikk en god førsteetappe for Norge, og vekslet likt med teten etter 10 kilometer. Så tapte Odd-Bjørn Hjelmeset godt over halvminuttet til Johan Olsson og Sverige, et forsprang Lars Berger ikke klarte å korte ned.

Dermed gikk Petter Northug ut 38 sekunder bak Marcus Hellner på sin sisteetappe - og angrep direkte.

Avstanden minket kraftig på de første fem kilometrene, og Northug halverte avstanden i løpet av halve etappen.

Da skjønte imidlertid Marcus Hellner hva som var i ferd med å skje, og reiste fra Martin Koukal fra Tsjekkia og franske Emmanuel Jonnier i front.

Lekte seg
Svensken var aldri innen rekkevidde for Norge etter det, men etter en liten «hvileperiode» fikk Petter Northug los på Jonnier og Koukal.

Inn på oppløpet var det ingen tvil, og Northug lekte seg inn til sølv for laget.

MÅTTE SLIPPE: Hjelmeset (bakerst) fikk det tøft i snødrevet i Whistler.Foto: SCANPIX/AFP/JAVIER SORIANO
MÅTTE SLIPPE: Hjelmeset (bakerst) fikk det tøft i snødrevet i Whistler.Foto: SCANPIX/AFP/JAVIER SORIANO Vis mer

- I siste bakken sa jeg bare: Hold dere bak meg, sier Petter.

Da hadde Sverige feiret sitt første OL-gull i stafett siden 1988 i drøyt 15 sekunder.

- Jeg visste det (forspranget) ville være nok. Jeg taper aldri 34 sekunder på så kort tid. Jeg tok det litt rolig førsterunden, så pushet jeg på neste. De gjorde en bra jobb bak meg, men i dag var jeg sterkere, sier Marcus Hellner.

-
Jeg har vært i denne posisjonen før, i Val di Fiemme. Vi hadde stor ledelse og trodde vi hadde gullet, men ble passert av Norge og Tyskland. Jeg var virkelig nervøs på sisterunden, men marcus så så sterk ut, da skjønte jeg at vi hadde gullet. Jeg er så lykkelig nå, sier Anders Södergren, som gikk tredje etappe for svenskene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!