- Det er vondt

Johannes Høsflot Klæbo er fortatt lei FIS, men håper at de tar grep for å sikre at reglene er tydelige framover.

HÅPER PÅ FORANDRING: Skiløper Johannes Høsflot Klæbo. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HAFJELL (Dagbladet): Sesongen er offisielt over, men Johannes Høsflot Klæbo la inn en ekstravakt på påskefjellet lørdag da han klokket inn til foreløpig bestetid på Janteloppet, Petter Northugs eget renn.

Han har hatt et avbrekk med blant annet oppussing på hjemmebane den siste tida, men nå har sprintfenomenet begynt å snu fokus inn mot OL-sesongen, som offisielt starter 1. mai.

Han er tilbake på hytta på Skeikampen, og der kommer han til å legge inn gode treningsøkter med OL i bakhodet framover.

- Tungt

Likevel måtte Klæbo svare på fortida lørdag. Janteloppet kom få dager etter at trønderen la ut en vlog hvor han delte unike bilder tatt timer etter VM-dramaet på femmila i Oberstdorf.

Der snakket Klæbo ut om at han ble disket etter en episode med Bolsjunov på oppgjøret, samtidig som han tok et oppgjør med FIS.

LEI: Johannes Høsflot Klæbo langer ut mot FIS etter diskvalifiseringen under VM-femmila. I en video publisert på skistjernas Youtube-kanal kritiserer han avgjørelsen til det internasjonale skiforbundet. Video: Youtube / Johannes Høsflot Klæbo. Reporter: Marie Røssland Vis mer

Lørdag forteller 24-åringen at han ikke så videoen han tok timer etter han mistet VM-gullet før den ble publisert.

- For å være helt ærlig husker jeg ikke hva jeg har sagt. Det er broderen som har tatt ansvar, sier han til Dagbladet.

- Hvordan har reaksjonene på videoen vært?

- Det har blusset opp igjen. Det måtte jeg nesten forvente. Jeg hadde planlagt å lage den hele veien. Det som er sagt er nå sagt, det prøver jeg ikke å bruke tid på nå.

- Hvordan var det å se episoden igjen?

- Det er vondt og tungt. Jeg er der at jeg mener at jeg gjorde riktig avgjørelse, og jeg hadde gjort det samme igjen. Det er tungt, men vi får bruke tid på det vi kan bruke tid på.

Det var denne hendelsen som gjorde at Johannes Høsflot Klæbo først ble fratatt gullet på femmila i ski-VM. Bilder fra NRK Vis mer

Vil ha FIS-forandring

Dagbladet har tidligere i år skrevet om at det har utviklet seg en ny kultur i sprintverden og på fellesstarter. Det har ført til en rekke omdiskuterte situasjoner. Nå forteller Klæbo at han håper at FIS tar grep framover.

- Jeg står for det jeg sa der. Jeg er lei FIS. Det er ikke mer å si om det, sier Klæbo.

- Kommer du til å gjøre noe med det framover?

- Det er de som sitter og bestemmer hva vi skal gjøre. Det er ikke så mye å få gjort. De styrer. Jeg må forholde meg til reglene som er, og så håper jeg at reglene er tydelig. Og det tror jeg at det kan bli en runde på, sier Klæbo.

Han fortsetter:

- Uansett om det blir en endring eller ikke skal jeg forholde meg til det og ikke gå rundt og være sur på FIS.

SKAPTE DISKUSJONER: Alexander Bolsjunov reagerer etter en duell med Joni Mäki under verdenscupstafetten i Lahti i januar. Foto: NTB
SKAPTE DISKUSJONER: Alexander Bolsjunov reagerer etter en duell med Joni Mäki under verdenscupstafetten i Lahti i januar. Foto: NTB Vis mer

Mannen med tre VM-gull fra Oberstdorf er langt fra å mene at noe må bli gjort. Tidligere i år gikk blant annet Erik Valnes ut mot FIS-topp, og la Vigen Hattestad og Lotta Udnes Weng håpet noe kom til å skje.

Skiforbundet har allerede varslet at det kommer til å bli et oppvaskmøte mellom de ulike nasjonene etter årets sesong.

- Vi må ha regler som alle er enige om og tolker likt, uttalte FIS' renndirektør Pierre Mignerey tidligere i år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer