Tommy Urhaug

- Det er vondt

Paralympics-mester Tommy Urhaug trakk seg fra helgens bordtennis-NM. De funksjonshemmende spillerne var henvist til å spille i en kjeller, mens de funksjonsfriske spilte i en pyntet hall over dem.

- FORSKJELLSBEHANDLING: - Det er vondt å bli forskjellsbehandlet, sier Tommy Urhaug om det som skjedde i bordtennis-NM i helga. Foto: NTB
- FORSKJELLSBEHANDLING: - Det er vondt å bli forskjellsbehandlet, sier Tommy Urhaug om det som skjedde i bordtennis-NM i helga. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Tommy Urhaug (42) trakk seg fra helgens bordtennis-NM på grunn av forskjellsbehandling. Bordtennispresidenten svarer at det ikke skulle skjedd.

Urhaug forteller om den vonde opplevelsen som rammet ham og de andre parautøverne i NM til Bergensavisen. Der de funksjonsfriske var satt opp til å spille i en pyntet hall på Fornebu, var parautøverne sendt ned i kjelleren av hallen for å gjøre opp om sitt NM.

- Arrangøren hadde ikke pyntet den til NM, for å si det sånn. Det ble jo bare nok et slag i trynet at vi skulle spille der nede, mens de funksjonsfriske spilte i en NM-pyntet hall over oss, slår Urhaug fast.

- NM er det store høydepunktet for oss i Norge, akkurat som det er for de funksjonsfriske. Da er det vondt å bli forskjellsbehandlet. Det er det jeg reagerer på, og som gjør at jeg trakk meg, sier han til BA.

HØYT DEKORERT: Tommy Urhaug og kona Gunn Christiansen Urhaug på den røde løperen under Idrettsgallaen i Hamar tidligere i år. Tommy Urhaug har flere ganger blitt kåret til Årets utøver. Foto: NTB
HØYT DEKORERT: Tommy Urhaug og kona Gunn Christiansen Urhaug på den røde løperen under Idrettsgallaen i Hamar tidligere i år. Tommy Urhaug har flere ganger blitt kåret til Årets utøver. Foto: NTB Vis mer

Misnøye

Til Budstikka forklarer Urhaug mer om hva som skjedde.

- Vi ankom i hallen på fredag og hadde ikke fått beskjed om at vi skulle spille i kjelleren. Da vi uttrykte vår misnøye ble vi ikke møtt med noe forståelse i det hele tatt.

Urhaug valgte da å trekke seg i protest. Når det ble som det ble, følte han at han måtte signalisere at dette ikke var greit.

Urhaug utdyper:

- Den kjelleren er helt super å spille i, den. Men om man går ned dit og ser på forholdene, ser man at den ikke er pyntet til NM i det hele tatt. Det blir bare så tydelig at de prioriterer de funksjonsfriske foran oss, forklarer han.

- Varslingssak

I tillegg til Urhaug var det to andre utøvere som trakk seg. Bordtennispresident Christian Ibenfeldt sier at Norges Bordtennisforbund hadde gjort det klart for arrangøren Fornebu Bordtennisklubb at om det skulle spilles kamper i kjelleren, skulle det gjelde for alle.

Selv om Fornebu Bordtennisklubb er teknisk arrangør av årets NM, er det bordtennisforbundet som har hovedansvaret.

Til Nettavisen opplyser Ibenfeldt at det blir opprettet en varslingssak.

- Dette skulle ikke skjedd, og det vil få konsekvenser for de som ikke har gjort jobben sin, sier Ibenfeldt til BA.

Bråk også i fjor

Fjorårets NM skapte også bråk da parautøverne ble behandlet annerledes enn de funksjonsfriske når det kom til plassering av bord, dommere og pengepremier.

- Nå føles det som at alt som ble sagt etter forrige oppvask, ikke betød noe som helst, for da vi kom inn i hallen, var det ikke tilrettelagt for rullestol, sier Urhaug.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med arrangøren av årets NM, uten hell.

Stjerne

Tommy Urhaug er en av Norges mestvinnende idrettsutøvere. Han har fire VM-gull, ni EM-gull og et gull i Paralympics fra London i 2012.

Han har bitt kåret til Årets mannlige parautøver hele seks ganger på Idrettshallaen.

(NTB / Dagbladet)

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer