- Det får deg til å tenke

ARENDAL (Dagbladet): Den dobbelte verdensmesteren Saeed al Tayar fra Dubai er innlagt på Aust-Agder sentralsykehus etter at speedbåten hans gikk ned i et flammehav under VM i offshore. Bjørn Rune Gjelsten så konkurrentene kave i sjøen ved den brennende båten.

- Det får deg til å tenke, sier Gjelsten.
- Men ikke til å stoppe?
- Nei.
To speedbåter, med nærmere to tusen hestekrefter hver, ligger på havets bunn etter fartsdramaet. Gjelsten lå på plassen bak Saeed. Ulykken skjedde utenfor Tromøya i siste runde av løpet.

- Jeg så at bensintrykket falt og bøyde meg ned for å skru av bensinen. Da kom det et smell, og armene mine ble slengt opp og hodet kastet forover, forteller Saeed.

De to pilotene forsøkte å komme seg opp på dekket, men dekket var blåst vekk.

- Båten var dekket av flammer og røyk, og vi hoppet i vannet.
- Saeed har fått lettere brannskader i ansiktet og sår på en arm og et bein, sier en talsmann for laget fra De forente arabiske emirater.

Stopper ikke

- Vi så at båten brant, og at karene om bord lå i sjøen, men vi så også at redningsmannskapene var på vei fram, og kjørte videre. Hvis ikke hjelpen hadde vært underveis, hadde det vært selvsagt å stoppe for å redde dem, sier Gjelsten.

Men ellers påvirket ikke ulykken mannskapet om bord i «Spirit of Norway».

- Det er ikke første gang jeg opplever slike ulykker under offshorekonkurranser, og du har et annet forhold til det når du kjører med startnummer på båten.

Brakk

Den italienske båten «Nastro Azzurro» knakk sammen i de kraftige bølgene og sank på 33 meters dyp. Ingen om bord ble skadd.

Gjelsten sier han er fornøyd med tredjeplassen.

- Vi satset på å legge oss rundt tredje- og fjerdeplass i de første rundene, men så fikk vi motorstopp. Vi oppdaget at tredjegiret var ute av funksjon.

- Ja, jeg er mørbanket av bølgene på utsiden av Tromøya, sier han til Dagbladet.