FORTJENER GULLSKRIFT:  Hødd står for det fineste i norsk fotball.Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.
FORTJENER GULLSKRIFT: Hødd står for det fineste i norsk fotball.Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.Vis mer

Det fineste eventyret

I Hødd er det de yngste lagene som kjører Rolls-Royce.

I  MER ENN en mannsalder har det vært et sus av eventyr over Hødd fra havgapet i Ulsteinvik. Det var derfor far min stormet med flokken som rev ned portene den første gangen laget skulle spille på Ullevaal Stadion.

Det var midt på 1960-tallet og ingen hos fotballaristokraten Lyn hadde riktig skjønt hvor kraftig fortellingen om Hødd nappet dypest i de norske hjerterøttene. I løpet av bare noen måneder hadde nyopprykkete Hødd blitt symbolet på hva utkant-Norge kunne få til, og pappa var grepet.

Selv hadde han for lengst flyttet fra karrige Tufsingdalen helt på den andre siden av landet til hovedstaden, men spillerne fra fjæresteinene ute på Ulsteinvik bar likevel fram drømmen om det å komme fra små kår og erobre hele kongeriket.

Nasjonaleventyret om Askeladden, altså.

MEN den fortellingen hadde arrangørene glemt. Bare et par inngangene var blitt åpnet på den tradisjonsrike landskamparenaen denne 1.mai-dagen i 1966. Inn mot kampstart vokste og vokste køen av innflyttere som far min. Skulle de likevel ikke få være med på det stolte øyeblikket da heltene deres inntok hovedstaden?

Det var da menneskemengden presset inn de stengte portene, far min dro meg i armen og vi løp og snublet med de aller dristigste inn på tribunen uten billett. Det var sannsynligvis det eneste ulovlige pappa gjorde i hele sitt lange, selvoppofrende liv, og det var verdt det.

 SYMBOLET PÅ NOE RIKTIG:  I ni av ti sesonger har A-laget til Hødd gått med overskudd.Foto: Jeff Gilbert / Dagbladet.
SYMBOLET PÅ NOE RIKTIG: I ni av ti sesonger har A-laget til Hødd gått med overskudd.Foto: Jeff Gilbert / Dagbladet. Vis mer

Akkurat like mye verdt som å få Hødd som sensasjonell vinner av Norgesmesterskapet i går.

ETTER denne dagen var det lenge motstandernes stormfulle båtreiser ut til Høddvoll som ga eventyrskjæret. Nå er det blitt selve historien om en toppklubb som uansett gode resultater forblir plantet i hverdagen.

Mens 1.divisjons-konkurrentene de siste årene har kavet rundt i overforbruk og gjeld, har A-laget til Hødd i ni av ti sesonger levert overskudd. Der sponser nøkkelbedriften Rolls-Royce Marine like gjerne breddeavdelingen; ganske enkelt fordi klubben har skjønt at det er barne -og ungdomsfotballen i hele regionen som til slutt gjør elitelaget fra tettstedet Ulsteinvik liv laga.

KANSKJE var det derfor innbytter Andreas Rekdal fra Larsnes/Gursken satte inn det avgjørende straffesparket bare på etternavnets gode rykte fra 11-meteren, og Hødds startoppstilling denne finaledagen var en salig blanding fra regionens smålag som  Hasundgot, Hessa, Ørsta og Volda.

Målt i innbyggertall kniver Møre og Romsdal med nettopp Troms om å være Norges beste fotballfylke. Dette var kampen mellom to flotte lag som har lært seg å utnytte ressursene, og da var det mest en fenomenal målmann og sportens tilfeldigheter som gjorde at det yngste mannskapet vant.

Men ikke bare det.

FOR mens det mer erfarne og sterkere Tippeliga-laget trykket  sammenhengende på i alle fire omgangene og hadde spill nok til å vinne komfortabelt, var det Hødd-gutta som hentet ut kreftene de egentlig ikke trodde de hadde. Eller som keeperhelten Ørjan Håskjold Nyland fortalte rett etter kampen:

- Jeg gjorde noen redninger, jeg ikke vet hvor kom fra.

Et fotball-eventyr må være slik.

Det holder at det lille samfunnet på Ulsteinvik fortsatt vet hvorfor akkurat de er blitt norgesmestere i fotball. Det er derfor Hødd fortsatt er klubben i småfolks hjerter.

PS) Du kan stemme på klubben i ditt hjerte her. Avstemningen varer fram til fredag kl.12.00, og Hødd har for eksempel fortsatt et stykke igjen til storklubbene Rosenborg, Brann, Vålerenga, Molde og Aalesund.