Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tour de Ski 2016/17:

Det finnes ærlige russere

Og en av dem går fortere enn oss på ski. Foreløpig.

EN ÆRLIG RUSSER FØRST: Sergej Ustiugov har to av to seire i årets Tour de Ski, og kan like gjerne vinne sammenlagt. Sånt er mulig også for en ærlig russer. FOTO: AFP/ Fabrice Coffrini.
EN ÆRLIG RUSSER FØRST: Sergej Ustiugov har to av to seire i årets Tour de Ski, og kan like gjerne vinne sammenlagt. Sånt er mulig også for en ærlig russer. FOTO: AFP/ Fabrice Coffrini. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DA Martin Johnsrud Sundby malte åtte år yngre Sergej Ustiuogov i stykker i snøsørpa under avslutningen av Ski Tour Canada sist vår, var russernes treningsmiljø opptatt av at de gjerne kunne tenkt seg en annen vinner. Raske Ustiugov var rett og slett mer lik Petter Northug, kjente seg mer igjen i trønderens lekne måte å vinne skirenn på og ville visst heller bli slått av ham.

Slik sportens nye russiske stjerne dominerer sporten akkurat nå, er kanskje ikke valg av beseirere det mest aktuelle.

Likevel:

  • De to beste i årets Tour de Ski er utvilsomt kommet nærmere hverandre.

Det er slikt som gjerne skjer når de aller beste gang etter gang konkurrerer så jevnt.

DAGENS 10km i Alpene var en klasseoppvisning. Det å sprenge felt i over 1 700 meters høyde uten å sprenge seg selv, er en balansegang. Martin tok sjansen likevel, og satte fart på feltet fra start. Mye fordi det å ta slike sjanser er det som egentlig driver ham framover som skiløper.

At Ustiugov fulgte, etter hvert tok sine egne føringer ganske bra, selv tettet luken da Martin rykket halvannet kilometer før mål og så spurtet inn seieren, gir respekt i sportens innerske sirkler.

Det var derfor Martin tok seg tid nede i målområdet, lot en utslitt russer få puste ut , for så til slutt å gi vinneren en varm klem.

DET er en samhold helt på toppen i de fleste idretter. Der miljøet er dårlig, kan sånt bli klamt. Og vær ikke i tvil; de siste tiårene har det vært nok av dritt i internasjonal langrenn. Likevel gjør de ærlige løperne sine valg om hvem av konkurrentene som fortjener respekt.

24-årige Sergej Ustiuogov fra Sibir er en slik. Han kom til sporten litt tilfeldig fra skiskyting, slo igjennom med fire gull i junior-VM 2012 og har siden vært sett på som Russlands desidert største talent med et fysisk potensiale til å slå hvem som helst.

Spørsmålet har bare vært hvor hardt han selv har orket å jobbe for akkurat det.

SVARET begynner å komme etter andreetappen i denne Touren. Den var så krevende at ingen kan gå fra Martin Johnsrud Sundby der uten en mer enn solid fysisk plattform i bunn.

Så behøver ikke fortsettelsen å bli slik. Kanskje jevner Martin ut de snaut tjue sekundene allerede på onsdagens 20km med skibytte, og bruker resten av uka til å skaffe seg et forsprang foran den avsluttende klatringen på neste søndag. Men ikke nødvendigvis.

Sergej Ustiugov kan like gjerne stå Touren ut selv om han har et par hundre færre treningstimer enn Sundby i løpet av året.

I KJELLEREN: Seieren på enda et distaserenn kostet mye krefter for den tidligere spesialsprinteren Ustiugov. Han ble liggende i målområdet helt til Martin Johnsrud Sundby kom for å gi han en anerkjennende klem. FOTO: AFP/ Fabrice Coffrini.
I KJELLEREN: Seieren på enda et distaserenn kostet mye krefter for den tidligere spesialsprinteren Ustiugov. Han ble liggende i målområdet helt til Martin Johnsrud Sundby kom for å gi han en anerkjennende klem. FOTO: AFP/ Fabrice Coffrini. Vis mer

DET er ikke noe som helst mistenkelig i det. Ustiogov gikk også for Russland i det stadig mer skandaliserte Sotsji-OL 2014, men navnet hans har aldri figurert på listene over de løperne som angivelig ble dopingbehandlet under lekene beskyttet av en statlig organisert manipulasjon av russisernes egne prøveglass.

Akkurat det er forøvrig underlig:

  • Hvorfor var ikke sprintfenometet Sergej Ustiugov med på lista over de utvalgte utøverne hvis formålet med denne svindelen var å sikre Russland flest mulige medaljer?

Når Martin Johnsrud Sundby og de andre ærlige løperne i verdenseliten den siste uka har vært så tilbakeholdende med å trekke konklusjoner om Russlands metoder i langrenn ut fra seks russiske dopsuspenderte langrennsløpere, er det ganske enkelt fordi de bedre enn noen andre kjenner konkurrentene sine.

Selv langrennsløperne med de riktige etiske verdiene kan ta feil i disse vurderingene, slik også godtroende norske skihelter har tatt feil før. Men utgangspunktet i en god tro er det eneste riktige:

  • Ingen er skyldig før skylden er bevist og bruddet dømt.

Det gjør at en ærlig russer like gjerne kan vinne årets Tour de Ski mens halvparten av lagkameratene hans ikke får lov til å være.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!