Johaugs advokat går for full frifinnelse:

- Det finnes ikke grunnlag for utestengelse i denne saken

Advokaten mener å ha støtte i rettspraksis. 

GÅR FORTSATT FOR FRIFINNELSE: I dag fikk Johaug påtalen fra Antidoping Norge, men til tross for de forespeilede fjorten månedene, mener Johaugs advokat at hun bør frifinnes. <br>Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GÅR FORTSATT FOR FRIFINNELSE: I dag fikk Johaug påtalen fra Antidoping Norge, men til tross for de forespeilede fjorten månedene, mener Johaugs advokat at hun bør frifinnes.
Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

(Dagbladet): De fjorten månedene Therese Johaug ifølge Antidoping Norges Påtalenemd bør sone for den positive dopingprøven hun avla i september, er altfor strengt, mener Johaugs advokat, Christian B. Hjort.

Påtalenemda legger til grunn at Johaugs forklaring om at hun fikk i seg det anabole steroidet clostebol gjennom en leppesalve hun fikk av landslagslege Fredrik Bendiksen, er riktig.

Bendiksen påtok seg all skyld for den positive prøven, og gikk også umiddelbart av som landslagslege.

Han trakk seg også fra prestisjetunge IOC-verv som følge av Johaugs dopingsak.

Uten grunnlag i påtalen

Men på tross av at Påtalenemda tror på Johaugs forklaring, skriver i påtalen av «utøver har utvist ubetydelig skyld», har de innstilt på fjorten måneders utestengelse fra all idrett og alle verv innen idretten.

- Jeg mener, basert på faktum i saken som også Påtalenemda har lagt til grunn, at den rettslige konklusjonen er at det ikke finnes grunnlag for utestengelse i denne saken. Det mener jeg å finne støtte for i CAS-dommer også, sier Johaugs advokat, Christian B. Hjort, til Dagbladet, uten at han vil være konkret på hvilke dommer det er snakk om.

- Det er flere avgjørelser, men de vil jeg vise Domsutvalget.

Går for frifinnelse

Dermed blir det også en muntlig høring i Domsutvalget. Alternativet ville vært en skriftlig høring, der ingen av partene hadde møtt hverandre ansikt til ansikt.

- Det legger jeg til grunn, og jeg håper det skjer allerede i januar, sier Hjort.

- Du kommer til å prosedere på full frifinnelse?

- Ja, jeg vil prosedere på at det ikke er grunnlag for utelukkelse. Jeg mener jeg har støtte i rettskildene, selv om jeg registrerer at det fra flere hold kommer synspunkter i andre retninger enn det. Når domsutvalget får presentert det samlede rettsbildet tror jeg det vil være større forståelse for at det ikke er grunnlag for utelukkelse. Det er de konkrete omstendighetene i hver sak som står til prøve, og selv om det er vist til mange liknende saker, mener jeg at denne saken er enestående på en del viktige punkter. Alle meningene fra såkalt eksperthold som presenteres i media i dag, tar ikke tilstrekkelig hensyn til dette og er ikke like gode, mener Hjort.