- GARANTERER BARE FOR MEG SELV: Andreas Thorkildsen ønsker seg kriminalisering av dopingjuks. Han tror det alltid vil
være noen som vil ta sjansen på å jukse, så han etterlyser mer penger til dopingtester. Foto: Jacques Hvistendahl
- GARANTERER BARE FOR MEG SELV: Andreas Thorkildsen ønsker seg kriminalisering av dopingjuks. Han tror det alltid vil være noen som vil ta sjansen på å jukse, så han etterlyser mer penger til dopingtester. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

- Det finnes ikke idretter med bare rene utøvere

Thorkildsen vil ha livstidsstraff for dopingsynderne.

(Dagbladet): Andreas Thorkildsen (30) mener dopingsynderne bør straffes med livstidsutestengelse fra idretten.

Den doble OL-mesteren har holdt formen ved like med én økt om dagen de siste to månedene, og da Dagbladet treffer ham på Toppidrettssenteret ved Sognsvann i Oslo holder han på med en styrkeøkt.

Etterpå bare rister han på hodet da vi spør om Steffen Kjærgaards dopinginnrømmelse overrasket ham:

- Det overrasket meg ikke i det hele tatt. Jeg har mistenkt ham lenge, og hovedgrunnen til det er at han syklet for US Postal. Jeg trodde aldri på Lance Armstrong heller, selv ikke da han var aktiv, sier Thorkildsen til Dagbladet.

Mistenker konkurrenter
30-åringen understreker at han tror sykkelsporten er på rett vei når det gjelder antidopingarbeid.

Han er samtidig fullt klar over at hans egen idrett statistisk sett er en av dopingverstingene.

Thorkildsen innrømmer at han flere ganger har mistenkt spydkonkurrenter for bruk av ulovlige midler.

- Jeg har hatt mistanke fordi jeg har sett noen litt avvikende resultater. Når det er sagt, så kan jeg ikke gi deg navn fordi jeg ikke har bevis for at de har jukset. Jeg tror uansett ikke det finnes idretter med bare rene utøvere. Det er alltid noen som tar sjansen. Den eneste jeg kan garantere for er meg selv, sier han.

Sørlendingen tror hyppigere og bedre testing er veien framover.

- Jeg håper at det vil bevilges mer penger til antidoping, og spesielt testing utenfor konkurranse. I Norge er vi vant til å bli testet 365 dager i året - og det blir vi - men mange andre plasser er ikke systemene gode nok. Der blir man kanskje bare testet i konkurransene, og det er ikke bra nok, sier han.

Livstid
Thorkildsen ønsker seg også en kriminalisering av dopingjuks, men tror det vil fungere bedre i teorien enn i praksis.

- I en ideell verden ville det fungert, men jeg tror at for det første vil det bli vanskelig å få utøvere til å tilbakebetale det de har vunnet ved juks, og for det andre det kan bli for komplekst å gjennomføre fordi for mange land og ulike domstoler vil bli involvert, sier han.

Spydkongen tror heller strengere straffer innad i idretten er veien å gå.

- Snakker vi om positive tester av ulovlige stoffer det ikke er noen tvil om, mener jeg livstidsstraff er på sin plass. I en type tvilstilfeller, som kosttilskudd og mulig feilmedisinering, kan man ha mildere straffer. Jeg mener også at de som har vært dømt for doping aldri må få komme inn i idretten igjen, som trenere eller i andre verv, sier han.

Vil ta tilbake tronen
Thorkildsen starter sesongoppkjøringen mot 2013 for fullt førstkommende mandag.

Målet er først å bli skadefri, og deretter ta tilbake tronen som verdens beste.

- Målet nå er å komme tilbake til det nivået hvor dårlige konkurranser betydde 85 meter og gode var 90. Da kan jeg stikke til et mesterskap og få medalje selv om jeg kaster dårlig, sier han.