BENEKTER RASISME: FIFA-president Sepp Blatter sier at det ikke eksisterer rasistiske holdninger i fotballen, og at eventuelle utsagn i kampsituasjon bør kunne løses med et håndtrykk etterpå.Foto: SCANPIX/REUTERS/Christian Hartmann
BENEKTER RASISME: FIFA-president Sepp Blatter sier at det ikke eksisterer rasistiske holdninger i fotballen, og at eventuelle utsagn i kampsituasjon bør kunne løses med et håndtrykk etterpå.Foto: SCANPIX/REUTERS/Christian HartmannVis mer

- Det finnes ikke rasisme i fotballen

FIFA-presidenten mener alt løses med et håndtrykk etter kampen.

(Dagbladet): I et intervju med TV-kanalen CNN proklamerer FIFA-president Sepp Blatter at rasisme på banen er et avsluttet kapittel i fotballen, og tilegner æren for det til det forebyggende og holdningsskapende arbeidet som har blitt lagt ned i det internasjonale fotballforbundet.

Sveitseren kommer med uttalelsen samtidig som det engelske fotballforbundet, FA, har tatt ut tiltale mot Liverpools Luis Suarez for nettopp rasisme mot Manchester Uniteds Patrice Evra.

Konfrontert med siste tids hendelser i engelsk fotball, og på direkte spørsmål om han tror det finnes rasime på banen, svarer FIFAs mektige mann:

- Det benekter jeg.

- Det finnes ikke noe rasisme. Kanskje kommer en spiller med et ord eller en gest mot en annen som ikke er korrekt, men den som blir rammet av det, bør si at det bare er et spill, og at de befinner seg i en kampsituasjon, sier Blatter til CNNs Pedro Pinto.

Bedring i oppførsel Verken nevnte Evra eller QPR-forsvarer Anton Ferdinand, som har anklaget Chelsea-kaptein John Terry for rasisme, har innfunnet seg med at de påståtte uttalelsen falt ute på gressmatta, og har tatt sakene sine videre. Ifølge Blatter, burde de imidlertid ha kommet med en utstrakt hånd.

- Ved kampslutt tar vi hverandre i hendene. Slikt kan skje, sier han med et skuldertrekk.

- Jeg tror hele verden er klar over den innsatsen vi har lagt ned mot rasisme og diskriminering. Og, som sagt, på banen kan du komme i skade for å si ting som ikke er veldig korrekte. Men når kampen er slutt, er den slutt, og da har du neste kamp hvor du kan oppføre deg bedre, fortsetter sveitseren.

Dementi Uttalelsene blir møtt med kraftige reaksjoner og bred fordømmelse - såpass kraftige at Blatter nå ser seg nødt til å drive brannslukking via fifa.com.

- Kommentarene mine har blitt misforstått, sier Blatter, selv om Pintos spørsmål var tydelig nok.

- Jeg vet at rasisme dessverre fortsatt eksisterer i fotball, og jeg har aldri nektet for dette. Jeg vet at det er et stort samfunnsproblem, som også har ringvirkninger til idretten. Jeg har en sterk tro på at vi bør fortsette den samlede kampen mot rasisme på og utenfor banen for å utrydde denne pesten en gang for alle, fortsetter FIFA-presidenten.

Vi renvaske seg I England tar man uansett ikke like lett på rasismebeskyldninger som FIFA-presidenten. Anklagene mot John Terry ble politianmeldt, og er under etterforskning av London-politiet, mens FA nå har reist tiltale Luis Suarez. 

- Det er blitt hevdet at Suárez brukte krenkende og/eller fornærmende ord og/eller oppførsel mot Manchester Uniteds Patrice Evra, som er i strid med FAs regelverk. Det hevdes også at dette inkluderte en referanse til Patrice Evras etniske opprinnelse og/eller farge og/eller rase, heter det i en uttalelse fra FA.

Suarez, som er på vei tilbake til Liverpool etter landslagsoppdrag, erklærer seg uskyldig etter tiltalen, og kommer trolig til å be om en egen høring etter å ha gått igjennom den oversendte dokumentasjonen fra FA.

- Luis vil kjempe for å renvaske seg etter anklagene fra Patrice Evra, skriver Liverpool på sitt nettsted.

TILTALT FOR RASISME: Sepp Blatters uttalelser kommer samme dag som det FA har tiltalt Liverpools Luis Suarez for rasisme. Foto: SCANPIX/EPA/LINDSEY PARNABY
TILTALT FOR RASISME: Sepp Blatters uttalelser kommer samme dag som det FA har tiltalt Liverpools Luis Suarez for rasisme. Foto: SCANPIX/EPA/LINDSEY PARNABY Vis mer