TAR SJANSER:  Kjersti Buaas klarte seg etter det harde fallet i OL-løypa. Nå er det opp til skilederne å sette grensene denne unge sporten. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix.
TAR SJANSER: Kjersti Buaas klarte seg etter det harde fallet i OL-løypa. Nå er det opp til skilederne å sette grensene denne unge sporten. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix.Vis mer

Det finnes ingen dødelig moro

Skiidretten har ansvaret for å stoppe ulykkene i Sotsji.

ALLE de stygge fallene i brettkjørernes OL-start forteller egentlig bare en histore:

•• Det finnes ingen dødelig moro i idretten.

Grensen går ved lemlesting av utøverne og tap av menneskeliv, og det er ingen tvil om hvem som sitter med ansvaret for å unngå dette. Der kritikken lett retter seg mot den internasjonale olympiske komite (IOC) eller de russiske arrangørene, er de enkelte internasjonale særforbundene gjennomgående ansvarlige for å ta vare på idrettsutøverne sine.

Det er altså det internasjonale skiforbundet (FIS) som må vurdere de enkelte arenaene på nytt for å gjøre moroa sikrere.

I SNØBRETT er dette til overmål et ansvar FIS har kjempet for å få. Dette er en idrett som er presset inn i organisasjonen fordi FIS sitter med de eksklusive rettighetene til å tilby utøverne de uimotståelige olympiske lekene.

Selve kvalifikasjonen til Sotsji har vært en sammenhengende diskusjon  mellom FIS og sportens pionerorganisasjoner om hvordan rennprogrammet skal settes opp. Det er de siste som med rette tar æren for at OL nå moderniseres med slopestyle. Hadde det vært opp til  de beste utøverne, ville de opprinnelige organisasjonene også forhandlet direkte med IOC om denne moderniseringen.

Men det hadde ikke nødvendigvis blitt noe tryggere av den grunn.

FOR de ulike snøbrett-grenene og den voksende frikjøringen på ski med både en og to tupper, er nye øvelser som fortsatt blir til underveis. Helt opp til OL i Sotsji har stjernene lagt inn helt nye momenter med en stadig økende vanskelighetsgrad.

Det at denne idretten i seg selv kontinuerlig sprenger grenser, øker selvsagt kravet til FIS om å få et mest mulig kontrollert nedslag for all denne dristigheten. Akkurat det sliter de med i Sotsji-anlegget selv om løypa er forsøkt gjort sikrere tidligere denne uka:

- Det er som å hoppe ut fra et hus og lande på betong, kommenterte TV2s Kasper Wikestad ulykken som sendte Kjersti Buaas på sykehus.

TRAGEDIEN:  Kjelken til Nodar Kumaritashvili står igjen rett etter ulykken har skjedd. FOTO:AP Photo/Michael Sohn,
TRAGEDIEN: Kjelken til Nodar Kumaritashvili står igjen rett etter ulykken har skjedd. FOTO:AP Photo/Michael Sohn, Vis mer

Amerikanske Shaun White, sportens store stjerne med to OL-gull, har tatt konsekvensen av sitt stygge fall under trening, og trukket seg:

. Med de treningene jeg har hatt selv etter at løypa ble moderert, så er risikoen for stor for meg personlig med tanke på skader, forklarte White i en pressemelding.

DET er lettere å ta slike personlige valg når du har en posisjon som Shaun White. Idrettens ansvar er å ta vare på alle utøverne som ser OL som den store sjansen.

I går ble treninga i utforløypa også stoppet etter at bare 3 av 56 løpere var blitt sendt utfor. Ingen hadde skjønt hvor brutalt hoppet før målgang ble for kjørerne:

- Det var nærmest som om noen sa «Velkommen hit, du er vår testdukke», uttalte amerikanske Laurenne Ross som ble sendt utfor med startnummer 1 for å prøve hoppet:

-  Du kommer høyt over bakken. Det er akkurat som om løypen blir borte, mens du selv bare fortsetter. Det er et problem, for du føler at du ikke skal komme ned igjen, sa hun.

DA er det noen idrettsledere som har mer å passe på før tragedien fra Vancouver-OL gjentar seg. Der ble den georgiske akeren Nodar Kumaritashvili drept da han i en av svingene mistet kontrollen og krasjet med en stålsøyle i 143 km/t.

Før den tragedien hadde enkelte lederne fra det internasjonale akeforbundet advart arrangørene om farlige forhold, men hadde ikke klart å sette nok kraft bak advarslene. Det kan være en vanskelig oppgave for ethvert særforbund, men den må gjøres.

Det gjelder også i Sotsji før starten på det som er ment å være moro.

GRAVSTEDET:  Før OL-starten i Sotsji står pappaen til Nodar Kumaritashvili ved graven. Nodar ble drept under trening i den omdiskuterte OL-bakken i Vancouver. FOTO:AP Photo/Shakh Aivazov.
GRAVSTEDET: Før OL-starten i Sotsji står pappaen til Nodar Kumaritashvili ved graven. Nodar ble drept under trening i den omdiskuterte OL-bakken i Vancouver. FOTO:AP Photo/Shakh Aivazov. Vis mer