Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kjetil Borch med VM-gull i roing:

- Det føles en smule uvirkelig

Kjetil Borch vant VM-gull.

GULLGUTT: Sju måneder etter at han humpet rundt på krykker etter en kneoperasjon viste Kjetil Borch konkurrentene ryggen og tok VM-gull i roing søndag. Foto: AP Photo/Darko Vojinovic)
GULLGUTT: Sju måneder etter at han humpet rundt på krykker etter en kneoperasjon viste Kjetil Borch konkurrentene ryggen og tok VM-gull i roing søndag. Foto: AP Photo/Darko Vojinovic) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sju måneder etter at han humpet rundt på krykker etter en kneoperasjon viste Kjetil Borch konkurrentene ryggen og tok VM-gull i roing søndag.

28-åringen var offensiv og ledet singlescullerfinalen fra start til mål i bulgarske Plovdiv. Etterpå kunne han nyte "Ja, vi elsker" fra toppen av seierspallen.

Veien dit var på ingen måte problemfri. I desember i fjor var han gjennom en kneoperasjon, som skapte utfordringer langt inn på nyåret. Utfordringene han har vært gjennom medførte naturlig nok at søndagens gull smakte ekstra godt.

– Det føles veldig bra. Og en smule uvirkelig. I februar holdt jeg foredrag i Trondheim for alle kjøpmennene i Bunnpris-kjeden. Da kom jeg opp på scenen på krykker, og fortalte at jeg hadde mål om VM-gull, selv om det ikke så sånn ut da. Det var et hårete mål, sa Borch til NTB søndag.

– Jeg har imidlertid erfart at hvis man virkelig vil noe, og klarer å legge vekk realitetene og heller drømme litt, ser man at det er en mulighet. Det er samtidig ikke så lett når man er langt nede og ikke skjønner hvordan man skal løse det, tilføyde han.

Aldri trygg

Borch, som i sommer ble europamester, gikk offensivt til verks og ledet finalen i Plovdiv nærmest fra start til mål søndag. Den tsjekkiske veteranen Ondrej Synek ga nordmannen hardest konkurranse, men var klart slått på målstreken.

Borch ble klokket inn til den sterke tiden 6.38,31, mens Synek fikk opp 6.39,92. Litauiske Mindaugas Griskonis tok bronsemedaljen.

Sikker på gull var Borch likevel aldri.

– I roing har man aldri kontroll. Det eneste jeg kunne ha kontroll på, var disponering av egne krefter. I tillegg kunne jeg ha kontroll på det jeg hadde gjort i forkant, og stole på at fysikken min ville holde. Underveis handlet det om balansen mellom taktikk, teknikk og fysikk, sa han.

– Du gjennomførte finalen helt etter planen?

– Det ble akkurat slik jeg hadde tenkt. Det føles deilig, smilte verdensmesteren.

Bygget seg opp fra bunnen

På veien tilbake fra skade og mot VM-gullet har den norske roprofilen hatt god hjelp. Søndag var han klar på at medaljen «kunne deles opp i hundre deler».

Etter operasjonen i desember i fjor begynt Borch møysommelig opptreningen med det han selv kaller «bestemor-øvelser».

– Jeg har bygget meg opp helt fra bunnen, fastslo 28-åringen.

Søndag var han en klar gullkandidat i Plovdiv etter å ha tatt seg til A-finale på enkleste vis. I semifinalen vant han komfortabelt. Horten-roeren ledet ved samtlige passeringspunkter fra start til mål.

Den historien gjentok seg i da medaljene skulle deles ut.

Hvile på laurbærene har verdensmesteren ingen planer om å gjøre. Allerede neste helg er det NM.

– Det blir et par lettøl, og så blir det tidlig i seng og å holde seg frisk. Det er noe som heter kongepokalen, og den vil jeg gjerne ha, smilte Borch.

VM-gullet var hans andre i karrieren. Under VM i Sør-Korea i 2013 tok han gull i dobbeltsculler sammen med Nils Jakob Hoff.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!