PÅ TRENING: Landslagsgutta ute på en rulleskiøkt tirsdag morgen i Livigno. Foto: Fredrik Varfjell/Bildbyrån.
PÅ TRENING: Landslagsgutta ute på en rulleskiøkt tirsdag morgen i Livigno. Foto: Fredrik Varfjell/Bildbyrån.Vis mer

Landslagsgutta stille om Ida Eides bortgang

- Det føles uvirkelig å trene

Sorg preger fortsatt langrennsleiren.

LIVIGNO (Dagbladet): Et preget og redusert langrennslandslag er hva som er igjen i høyden i Italia. Det andre dødsfallet på en som sto landslagsløperne nær har tydelig satt sine spor.

Da beskjeden om Ida Eides dødsfall kom i går valgte det norske kvinnelandslaget å avlyse sin planlagte pressekonferanse, men Ingvild Flugstad Østberg, Heidi Weng og Ragnhild Haga stilte likevel opp til en kort seanse med den oppmøtte pressen.

I SJ0KK: Tidligere langrennsløper Ida Eide døde på sykehus etter å ha fått hjertestans under et mosjonsløp. Ingvild Flugstad Østberg møtte pressen mandag for å snakke om sjokket som har rammet langrennsjentene, som er på et treningsopphold i Livigno. Video: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

I dag var det herrenes tur til å møte pressen i den solfylte alpelandsbyen. En samlet tropp for landslagsherrene ga tydelig beskjed via langrennslandslagets presseansvarlige, Gro Eide, at de i utgangspunktet ikke ønsket å svare på spørsmål om dødsfallet til Ida Eide.

Det gjør de i respekt for familien, forklarer Hans Christer Holund til Dagbladet.

- Det er klart de fleste er preget av det som har skjedd. Det er forferdelig trist. Mer enn det har jeg egentlig ikke å si. Med respekt for familien så synes jeg det er greit at de får ro, sier Holund.

- Det er et sterkt damelag, de har stått gjennom mye de siste årene. Det er bra at de har hverandre og for oss også at vi har et godt støtteapparat med oss. Det er nok mange som skulle vært hjemme nå, sier Didrik Tønseth.

Indivuell tilpasning

Løperne har fortsatt treningen i de italienske alpene, men har gjort litt om på opplegget. Landslagstrener Geir Endre Rogn sier til Dagbladet at det har blitt lagt til rette for at utøverne skal kunne snakke mer sammen og få håndtert dette på en best mulig måte.

- Det blir enda mer individuell tilpasning når det blir sånn, og så har vi endret på øktene, løpt litt mer hvor det er enklere å få pratet sammen og rett og slett få luftet tankene.

Etter Vibeke Skofteruds dødsfall og begravelse og denne tragiske bortgangen i helga, har det vært viktig å finne en god balanse i treningen, og kunne bruke den som avkobling også, forklarer Rogn.

- Det var en begravelse midt i forrige samling og nå dette her. Så det er klart man må ta det med i beregningen, det er noe som er belastende og påvirker. Det føles litt uvirkelig å trene også, men samtidig har de vært klare på at de ønsker å få trent og luftet hodet, forteller landslagets assistenttrener til Dagbladet.

- Ikke trening som står i hodet

I utgangspunktet skulle langrennsjentene være i Livigno til og med 6. september. Nå vet de ikke helt hva som skjer.

- Det er ikke trening som står i hodet når sånt skjer. Det viktigste er at vi gjør alt det vi kan for å være der for familie, samboer og de nærmeste. Vi får bruke trening som rekreasjon og få lufta hodet, sIngvild Flugstad Østberg i går.

- Denne helga har vært veldig spesiell for laget, fortsatte hun.

Foreløpig er likevel planen at alle løperne blir værende i Livigno til samlingen avsluttes som planlagt torsdag. Mest usikkerhet har det vært omkring Therese Johaug, som sto den avdøde svært nær, men heller ikke Johaug har bestemt seg for om hun skal reise hjem før den planlagte tida.