OMSTRIDT: : Joseph Minala ble presentert i Lazio-trøya da han skrev under kontrakt med Serie A-klubben i 2013. Hans alder er 17, men så kom beskyldninger om at han var 42 år.  Foto: Lazio
OMSTRIDT: : Joseph Minala ble presentert i Lazio-trøya da han skrev under kontrakt med Serie A-klubben i 2013. Hans alder er 17, men så kom beskyldninger om at han var 42 år. Foto: LazioVis mer

- Det første jeg tenkte var: «Han der er ikke 17 år»

Talentspeider kaller Lazio-saken bisarr.

(Dagbladet): Lazio-spilleren Joseph Minala (17) ble tidligere i år hengt ut og påstått å være 42 år.

I går slo det italienske fotballforbundet fast at det ikke er tvil om alderen til 17-åringen.

- Jeg har hørt mye rart, men at denne spilleren anklages for å være 42 år er bare bisart, sier talentspeider Stig Torbjørnsen til Dagbladet.

RBK-speideren har god kjennskap til afrikanske spillere og har besøkt kontinentet 65 ganger siden 2002.

- Jeg kjenner ikke til Minala, bare gjennom media. Dette er jo ikke første gang afrikanske spillere blir beskyldt for å jukse med alder. Og det er bevist at enkelte har juksa, så det er klart det er et problem i noen tilfeller, sier Torbjørnsen.

- Hva tenkte du da du så bildet av Minala?

- Det første jeg tenkte var: «Han der er ikke 17 år». Men det er bra saken er løst, for det er jo lov å se eldre ut enn man er, sier Torbjørnsen.

Debut i april Minala er født 24. august 1996 og debuterte på A-laget til Lazio denne våren. Minala er fra Kamerun og født i byen Yaoundé.

Debuten for Lazio fikk han 6. april da han kom inn som innbytter i hjemmekampen mot Sampdoria (2-0). Minala fikk 13 minutter på banen. Allerede mot Cagliari, 16. mars, var midtbanespilleren i kamptroppen, men 17-åringen var ubenyttet reserve.

Minala selv har stilt seg uforstående til beskyldningen rundt alderen.

- Dette er falske uttalelser, jeg kjenner ikke de som tillegger meg dette, sier Lazio-spilleren.

Fersket før VM Flere profilerte fotballspillere er tidligere blitt anklaget for aldersjuks. Senest i fjor sommer feilet flere på Nigerias U17-landslag alderstestene før U17-VM. Flere nøkkelspillere viste seg å være eldre enn tillatt, skrev BBC.

- Aldersjuks er ingen myte. Det er bevist. Spesielt U-landslag i Nigeria har syndet og det er kommet frem at noen var seks-sju år eldre enn det som var lov. Flere spillere er blitt fersket og det er jo faktisk vanskelig å bli kvitt dette problemet, sier Torbjørnsen.

- Hvorfor jukser spillerne?

- Stort sett er det fordi afrikanske spillere tjener på å være yngre når de kommer til europeiske klubber. Det er bedre å være en god 18-åring, enn en god 25-åring, sier Torbjørnsen.

Talentspeideren legger til:

- Men jeg vil gjerne forsvare afrikanske spillere litt: Flere har en helt annen utvikling på kroppen enn kanskje vi andre er vant til. Derfor kan noen trolig oppfattes som eldre. Sola kan påvirke huden og få de til å se eldre ut på bilder, sier han.

TALENTSPEIDER: Stig Torbjørnsen er talentspeider i RBK.  Foto: Ole Morten Melgård
TALENTSPEIDER: Stig Torbjørnsen er talentspeider i RBK. Foto: Ole Morten Melgård Vis mer