FLUOR I SKISMØRING

Det første kreftsjokket i smørebua

Den finske skismøreren Mauri Lahtela døde av kreft i 1992. Det satt en støkk i kompisene hans - og fikk dem til å begynne med maske i smørebua.

FIKK KREFT: Mauri Lahtela var skiskytter og skismører. Nærmest ved en tilfeldighet oppdaget legene at han hadde fått lungekreft. Her deltar han i det finske mesterskapet i skiskyting i mars 1978. Foto: Esko Sala / Helsingin Sanomat
FIKK KREFT: Mauri Lahtela var skiskytter og skismører. Nærmest ved en tilfeldighet oppdaget legene at han hadde fått lungekreft. Her deltar han i det finske mesterskapet i skiskyting i mars 1978. Foto: Esko Sala / Helsingin Sanomat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Alle trodde det var fluoren og skismøringen, da Mauri ble syk, sier Heikki Ikola til Dagbladet.

Ikolas navn står for evig risset inn i finsk skihistorie. Ikola var en av to finske skiskyttere som maktet å bekjempe de allmektige russerne på 1970-tallet. I VM 1975 i Antholz ble han verdensmester både på stafett og 20 kilometer. VM-tittelen på normaldistansen forsvarte han to ganger.

Mauri Lahtela var selv en aktiv skiskytter, før han fortsatte karrieren i smørebua. Han ble aldri like merittert som Heikki Ikola.

Likevel husker den gamle skiskytterkjempen Mauri Lahtela godt. Ikke minst husker han støkket da Lahtela fikk konstatert lungekreft.

Dagbladet har nå kunnet fortelle at legene som behandlet både langrennsmammaen Toril Stokkebø, og langrennsikonet Inge Bråten, begge åpner for at fluorsmøring kan ha vært en årsak til at begge to døde av kreft. Totalt har Dagbladet funnet sju tilfeller - i Norge og utlandet - der enten leger, familie eller venner problematiserer en slik sammenheng.

Kompiser

- Hvordan kom smøringen inn i bildet?

- Alle trodde det var smøringen som var årsaken, sier Ikola.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer