<strong> KRITISK TIL TEKSTREKLAME:</strong>  Gunnar Bodahl-Johansen ved Institutt for Journalistikk (IJ) sier TV2 i Kran-saken burde innhentet mer dokumentasjon, sett om det finnes tester av behandlingsreformeb, lest vitenskaplige artikler eller prøvd andre røster i miljøet. Foto: Skjermdump TV2 og Frank Karlsen / Dagbladet
KRITISK TIL TEKSTREKLAME: Gunnar Bodahl-Johansen ved Institutt for Journalistikk (IJ) sier TV2 i Kran-saken burde innhentet mer dokumentasjon, sett om det finnes tester av behandlingsreformeb, lest vitenskaplige artikler eller prøvd andre røster i miljøet. Foto: Skjermdump TV2 og Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Det framstår som en reklametekst for refleksologien og skolen

Presseekspert slakter sak om alternativ behandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag kunne TV2 fortelle om tidligere president i Norges Idrettsforbund Kjell Olav Kran sine erfaringer med den alternative behandlingsformen refleksologi.

Saken, som først gikk på TV2.no før et innslag på «God Morgen Norge», blir av presseekspert Gunnar Bodahl-Johansen omtalt som tekstreklame, samtidig som TV2 skjuler flere bakenforliggende forhold for publikum. 

- Det som kjennetegner god journalistikk er mange identifiserbare, navngitte kilder som belyser saken fra ulike sider. Det gjøres ikke her og det er jeg veldig kritisk til, sier Bodahl-Johansen til Dagbladet.

- Reklame I artikkelen forteller Kran om sin suksess med behandlingen og får støtte av sin refleksolog Kåre Nordanger.

- Å fortelle om alternative behandlingsformer har ingen verdi for leseren hvis det ikke blir satt inn i en kritisk sammenheng, hvor andre behandlingsformer vurderes. Saken baserer seg på én persons vurderinger og tilfredsstiller ikke de krav vi setter til journalistikken, sier Bodahl-Johansen.

Refleksologi er en form for soneterapi som blant annet skal påvirke kroppen gjennom nervesystemet. Bodahl-Johansen mener at når det skrives om behandlingsformer, må journalisten ta en kritisk vurdering av behandlingen og innhente mye informasjon.

- Det framstår som en reklametekst for refleksologien og Nordangers skole, da de overhode ikke har noen inne som kan vurdere denne behandlingsformen. Det er jo litt av det konseptet som «God Morgen Norge» har, med en positiv start på dagen, men det kan ikke unnskylde TV2 i at de lar være å innhente informasjon, sier Bodahl-Johansen.
 
- Mangler informasjon Kran fikk anbefalt behandlingen hos Nordanger av sin datter, da hun selv var refleksologistudent ved Nordangers skole.

- Jeg fikk to timer hos refleksolog av min datter i julepresang, men sa jeg ikke trodde noe på det og brukte dem ikke. Men til slutt fikk hun hentet meg inn, mens hun studerte hos Nordanger, og jeg så kjempegode resultater, sier Kran til Dagbladet.

Presseekspert Bodahl-Johansen sier det selvsagt ikke er noe galt i å skrive om alternativ behandling i seg selv, men at leserne skulle fått vite at Kran har et forhold til skolen.

- Kildene er aldri nøytrale, bare mer eller mindre troverdige, og derfor må alle forholdene rundt kildene omtales. Hvis publikum skal kunne vurdere Krans og Nordangers uttalelser, så er det avgjørende at de får vite at Krans datter selv har gått på denne skolen og er refleksolog. Kran har jo da et forhold til refleksologien gjennom sin datter, og det må publikum få kunnskap om, sier han til Dagbladet.

- Vil få balanse på sikt Redaktør i «God Morgen Norge», Ida Elisabeth Dypvik, vedkjenner at saken og innslaget mangler kritiske røster.

- Jeg forstår det han sier. Vi har hatt en diskusjon her i redaksjonen på dette og vil tenke på hvordan vi dekker dette feltet videre. Vi har veldig ofte helsestoff, og noen ganger slår det den ene veien og noen ganger den andre, men vi vil ha balanse på sikt og komme tilbake og være mer kritisk en annen gang, om ikke til akkurat refleksologi, sier Dypvik til Dagbladet.

Når det gjelder Krans forhold til refleksologi gjennom datteren, sier redaktøren at de kunne vurdert det annerledes.

 - Jeg kjenner ikke til det med datteren og synes heller ikke at det er like problematisk. Men hvis vi ikke har vært kritisk nok her, vil jeg også si at jeg forstår kritikken, sier Dypvik til Dagbladet.

<strong> SVERGER TIL REFLEKSOLOGI:</strong>  Tidligere president i Norges Idrettsforbund Kjell Olav Kran prøvde refleksologi for første gang for tre år siden, på oppfordring av sin datter, og går nå til refleksolog Kåre Nordanger én gang hver tredje uke.  Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
SVERGER TIL REFLEKSOLOGI: Tidligere president i Norges Idrettsforbund Kjell Olav Kran prøvde refleksologi for første gang for tre år siden, på oppfordring av sin datter, og går nå til refleksolog Kåre Nordanger én gang hver tredje uke. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer