- Det framstår som et mysterium

Ekspertene om Chelsea-kollapsen.

NEDTUR: Chelseas har bare vunnet to av de åtte siste kampene. Her blir laget senket av Fernando Torres på Anfield. Foto: AP/Tim Hales
NEDTUR: Chelseas har bare vunnet to av de åtte siste kampene. Her blir laget senket av Fernando Torres på Anfield. Foto: AP/Tim HalesVis mer

• Fotballstudio: Følg og diskuter engelsk fotball lørdag, søndag og mandag

(Dagbladet): Seks seriekamper, én seier. Fra tabelltopp til tredjeplass.

Chelsea scoret 21 mål på sine fire første seriekamper. De siste fire har gitt to.

Og onsdag kom også sesongens første tap i Champions League, mot Marseille. Chelsea rakner og manager Carlos Ancelotti sier nå at laget bare presterer 50 prosent.

- Det er ikke noen krise ennå, sier kaptein John Terry.

Men det kan bli skikkelig krise søndag. Da skal blåtrøyene til White Hart Lane, der laget til og med tapte tapte i gulllsesongen i vår. Før Spurs-kampen står Chelsea med to seirer de siste åtte kampene.

Hva er galt med Chelsea, laget som var ligafavoritter hos 12 av 19 supporterklubber før sesongstart?

Mangler rytme Kenneth Fredheim kommenterte Premier League for Canal+ i en årrekke og følger fortsatt godt med. Han kan ikke forklare kollapsen.

ASSISTENTEN SPARKET: Carlo Ancelotti og Chelsea har skuffet stort siden Ray Wilkins ble presset ut av klubben, fire dager etter nederlaget mot Liverpool. Foto: AP/Simon Dawson
ASSISTENTEN SPARKET: Carlo Ancelotti og Chelsea har skuffet stort siden Ray Wilkins ble presset ut av klubben, fire dager etter nederlaget mot Liverpool. Foto: AP/Simon Dawson Vis mer

- Det fremstår som et mysterum for meg, det som har skjedd den siste måneden. Jeg er like overrasket som alle andre. Det så ut som de skulle vinne ligaen med 10-15 poeng, de spilte fantastisk fotball og virket utilnærmelige, sier Fredheim til Dagbladet.

Han mener det blir for enkelt å peke på Ray Wilkins' mye omtalte avgang, men har heller ikke noen bedre forslag.

- De er uten rytme og selvtillit nå. De har slitt med noen skader, men samtidig har de en stall som gjør at de skal tåle det, sier Fredheim.

- Er Chelsea din ligafavoritt nå?

- Nei, United er min favoritt nå. De ser mest stabile ut. Men jeg avskriver ikke Chelsea, jeg tror det står mellom de to. Premier League er pussig i år. Poengsnittet er langt under det ligaen vinnes på vanligvis, sier Fredheim.

Duket for United TV 2-kommentator Øyvind Alsaker trodde aldri Chelsea skulle vinne ligaen, han tippet Manchester United og holder på det.

- Jeg er rutinert, det er duket for United, sier Alsaker til Dagbladet.

Han mener det er blitt spesielt vanskelig for Chelsea fordi laget ikke er vant til å reise seg.

MISTET TROEN: Canal+-sportssjef Kenneth Fredheim vil ikke avskrive Chelsea, men tror Arsenal og United gjør opp om ligagullet. Foto: Canal+
MISTET TROEN: Canal+-sportssjef Kenneth Fredheim vil ikke avskrive Chelsea, men tror Arsenal og United gjør opp om ligagullet. Foto: Canal+ Vis mer

- Det er åpenbart at selvtilliten er rystet, de var et seierssikkert lag som ikke var vant til å tape. De gjorde nesten aldri det. Når resultatene begynner å lugge får de trøbbel.

Kommentatoren tror Ancelotti er blitt forstyrret av Wilkins-saken, men ser det som mer alvorlig at nøkkelspillere har vært ute av spill. Alsaker peker på Frank Lampards fravær hvis han skal trekke fram én forklaring på den sviktende formen.

- Frank Lampard har knapt vært skadd på ti år. Når både han og John Terry forsvinner ut og de har 17-åringer som skal ta over, da blir det ikke lett.

Uro på Stamford Bridge Erland Johnsen var på Stamford Bridge i sju og et halvt år. Han tror også duoen Alsaker nevner betyr voldsomt mye for laget som tok The Double i år.

- Chelsea er avhengig av både Lampard, Terry og Didier Drogba i bra form, og det er ikke noen av dem nå. Og så er det masse andre mindre faktorer, sier Johnsen til Dagbladet.

Han tror det er uro internt i klubben, og at Wilkins-exiten har skapt trøbbel.

- Det blir bare spekulasjoner, jeg vet ikke noe om det. Men jeg kjenner Wilkins fra før, han var en kjempetype å ha i miljøet.

Spurs søndag Søndag møter Chelsea byrival og tittelutfordrer Tottenham. Så venter Arsenal og Manchester United 19. og 27. desember.

- Det er tre kamper Chelsea bør ha resultater fra. Først og fremst må de begynne å vinne hjemme, og så må de score mål igjen.

SKADER: Øyvind Alsaker mener Chelseas tap av Frank Lampard er hovedårsaken til at laget sliter.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
SKADER: Øyvind Alsaker mener Chelseas tap av Frank Lampard er hovedårsaken til at laget sliter. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Johnsen tror løpet er kjørt for Chelsea når det gjelder ligagullet, allerede.

- Jeg tror ligaen blir en en kamp mellom United og Arsenal. Jeg tror skaden er gjort for Chelsea. Samtidig synes jeg de mangler kreative spillere med tempo i angrepet. De har ikke driblere som kan avgjøre kamper, ingne å dytte innpå i slutten av kamper, med andre kvaliteter.

Liten sjanse Det eneste Johnsen tror kan åpne for nytt Chelsea-gull er de andre topplagenes sløseri. Det er tett i toppen, og alle avgir stadig poeng.

- Det er kanskje en liten mulighet for Chelsea, siden alle topplagene er ustabile.

Fjorårets Premier League-toppscorer Drogba synes det er dårlig timing at Chelsea møter andre topplag nå.

- De tre kampene kommer ikke til rett tid, men hvis vi vinner dem så blir alt forandret. Dette er ikke avgjort ennå, sier Drogba.

Kaptein Terry fastslår at det ikke bare er Chelsea som var vært  under pari.

- Spillerne skjønner at hvis vi ikke vinner igjen start, så gir vi det vekk til Manchester United - som ikke spiller bra. Eller til Arsenal, som ikke spiller bra, sier Terry.

Er ikke som Liverpool Og det kunne vært enda verre for blåtrøyene..

- Jeg tror ikke noe lag kan si at de har vært gode. Det som er bra er at vi ikke er som Liverpool. Vi er ikke ute av dansen. Vi har fortsatt en veldig god sjanse, og vi har evnen og spillerne til å dra til Tottenham og Arsenal og vinne flott. Det har vi gjort tidligere år, sier Terry.

SKEPTISK: Erland Johnsen tror Chelsea er ute av gullkampen. Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet
SKEPTISK: Erland Johnsen tror Chelsea er ute av gullkampen. Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet Vis mer