- Det går an å sammenlikne en toppidrettsutøver med en misbruker

Bjørn Ferry mener toppidretten er helseskadelig.

KRITISK TIL HELSE-EFFEKTEN: Bjørn Ferry vet alt om livet som toppidrettsutøver. Han mener det ikke er bra. Foto: REUTERS/Ruben Sprich/NTB Scanpix
KRITISK TIL HELSE-EFFEKTEN: Bjørn Ferry vet alt om livet som toppidrettsutøver. Han mener det ikke er bra. Foto: REUTERS/Ruben Sprich/NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Bjørn Ferry er ferdig som toppidrettsutøver, men er ikke helt ferdig med toppidretten. I den ferske boka «Som en proff» skriver Ferry et kapittel om hva det egentlig koster å drive toppidrett. 

Det er ikke et liv han vil anbefale alle. 

- Det er ikke selvsagt at toppidrett er helsefremmende. Man har gjerne et bilde av at man forbinder det med helse og sunnhet, men det er ikke helt riktig, sier Ferry til den svenske avisa Expressen, og fortsetter: 

- Nylig fortalte Elisabeth Högberg (svensk skiskytter, red.anm.) at hun ikke hadde mensen på sju år. Ja, men det er sånn det er. Eliteidretten er sånn. Da sier folk utenfor at de trener for hardt, men nei, skal man lykkes er det ikke helsefremmende. Det er ikke som å mosjonere, eliteidrett er ikke alltid helsefremmende. 

Skofterud nådde grensen
Det siste kan Vibeke Skofterud skrive under på. 

I år la hun opp som toppidrettsutøver. Kroppen ga henne signaler om at nok var nok. Hun slet med å komme tilbake til toppnivået sitt.

Skofterud hadde lagt ned enormt med trening og hadde økt treningsmengdene fra 1000 timer til 1100 timer i året. Hun skriver i sin blogg at hun gjorde alt for å gå et par sekunder fortere, bli et par kilo lettere og få enda mer muskler.

Men det virket som grensen var nådd for hva kroppen tålte av treningsmengder.

I fjor gjennomgikk hun en ekstremt tung trening gjennom fire dager. Blant annet gjennomførte hun 100 hang ups, der hun løftet kroppstyngden med armene.

Det tålte ikke kroppen. Hun pådro seg rabdomyolyse, de avrevne muskelfibrene gikk i blodbanene, som igjen sørget for akutt nyresvikt med oppsamling av væske i kroppen. Skofterud havnet på sykehus.

- Men det var bare min egen feil. Jeg er skrudd sammen slik at jeg alltid vil gjøre mitt ytterste, sier Vibeke Skofterud til Dagbladet.

- Et misbruk
Bjørn Ferry er inne på hvordan man er skrudd sammen som toppidrettsutøver i den kommende boka. Han mener at dem som lykkes med toppidrett har en personlighet som er annerledes enn folk flest. 

- Mange av dem det går bra for kunne like gjerne havnet et annet sted. Idrettsutøvere går ofte helt opp i sin greie, så det går an å sammenlikne det med et misbruk. Misbruk er kanskje et sterkt ord, men sånn er det, sier Ferry til Expressen.

I likhet med andre misbrukere er heller ikke toppidrettsutøvere skånet for msibrukets bakside, mener Ferry. Selv har han ingen mén etter et langt toppidrettsliv, men han vet at andre har tatt skade av satsingen. 

- Man hører jo om dem som får problemer. Det er ikke bare kroppen som får juling når man driver med idrett på elitenivå. Å hengi seg totalt til sin idrett innebærer at man må avstå fra mye i privatlivet også, sier Ferry.

Et blodslit
Det vet også Skofterud mye om. Da den lange karrieren var slutt i august i år, kunne Skofterud se tilbake på to VM-gull og et OL-gull i stafett, pluss en drøss NM-medaljer.

I tillegg vant hun Vasaloppet i 2012 på rekordtid.

Det har kostet å komme dit. Det har vært et blodslit. Men Vibeke Skofterud er klar på at det alltid har vært hennes eget valg.

- Jeg ville gjort alt om igjen. Jeg fikk en sinnssykt god mulighet til å drive med det jeg elsket, sier hun.

Hun sliter med et dårlig kne og har skuldre som går ut av ledd. Menstruasjonsproblemene Högberg snakker om i Sverige har hun også hatt. 

- Ja, den forsvant. Men ikke over en så lang periode som sju år. Det er klart at dette er et signal som kroppen ga, sier Skofterud.

Det å være toppidrettsutøver er en jobb som tar 24 timer i døgnet. Å prioritere seg selv er en selvfølge for dem som lykkes. 

- Jeg har vært ekstremt selvsentrert. Men jeg har alltid vært klar på at livet inneholder mer enn bare det å kunne gå fort på ski, sier Skofterud til Dagbladet.

SUKSESS: Vibeke Skofterud har fortsatt rekorden i Vasaloppet, men langrennskarrieren har kostet fysisk.Foto: Privat
SUKSESS: Vibeke Skofterud har fortsatt rekorden i Vasaloppet, men langrennskarrieren har kostet fysisk.Foto: Privat Vis mer