Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Det går en grense for hva jeg kan akseptere.»

Tidligere FIFA-dommer Roy Helge Olsen har trappet ned dømmingen. Forrige sesong ble et mareritt for 38-åringen.

I fjorårssesongen følte Olsen seg utsatt for sjikane og personforfølgelse. Etter sesongslutt sa han følgende:

- Det går en grense for hva jeg kan akseptere. Denne høsten er jeg blitt pepret med dritt per mail, lite hyggelige tekstmeldinger og verbale etterslengere. Det har gått utover familien, og det er ikke særlig gøy når ungene kommer hjem fra skolen og spør hva jeg har gjort for noe galt.

Nå har barna blitt ett år eldre med sine 2, 9 og 11 år. De har en pappa med en utsatt hobby.

Olsen har bedt Norges Fotballforbund om å bli strøket fra listen over internasjonale dommere (FIFA-dommere).

Dette sier han at han gjør for å få mer tid med familien. Han har også bedt om å få dømme færre kamper i Tippeligaen.

Kritiske oppslag

I løpet av fjorårssesongen var det flere store kritiske oppslag om Olsens dømming, og han fikk også beskyttelse av politiet etter et par av kampene. I førstedivisjonskampen mellom Strømsgodset og Tromsø i Drammen viste han fingeren til publikum etter å ha blitt utsatt for grove provokasjoner. Begeret fløt rett og slett over. Han angret rett etterpå, men episoden var et faktum.

Roy Helge Olsen mener fortsatt at deler av den norske pressen bevisst har vært ute etter å ta ham.

- Det var en periode i fjor høst jeg ikke kunne slippe en fis før jeg var i medienes søkelys. Spesielt VG og NRK kjørte meg til veggs. Det var helt vilt, sier Olsen. Nå håper han at pressen går i seg selv.

- Det blir for usaklig med personfokus på dialekt og klubbtilhørighet. Pressen bør være saklig og formidle det som er viktig, sier Roy Helge Olsen.

- Men bør ikke norske toppdommere tolerere en del kritikk fra pressen?

- Om det er en dommer som har fått mye «dritt» i pressen, så er det vel meg. Det er klart vi må tolerere å få kritikk når den er saklig begrunnet, og jeg ber bare om at pressen er saklig - og ikke angriper med usaklig personfokus på uvesentlige ting, sier han.

- Kjempegøy

Uansett nekter Olsen å gi opp en hobby han elsker. I sesongåpningen dømte Olsen kampen mellom Mandalskameratene og Start i 1. divisjon, sist helg dømte han kampen mellom Stabæk og Odd Grenland. På forhånd betrodde 38-åringen Dagbladet at han gledet seg som en unge. Etter kampen er han like entusiastisk:

- Det var bare kjempegøy. Fin atmosfære. Det var ingen som kappet av meg hodet, sier han med latter.

21. JULI 2002: Dommer Roy Helge Olsen måtte ha eskorte ut av Åråsen stadion etter kampen mellom Lillestrøm og Lyn i fjor. Keeper Emille Baron og publikum var forbannet over at dommertrioen godkjente 1- 0-målet til Lyn og snøt Lillestrøm for straffe i første omgang.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media