Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det går ikke an å gjøre det bedre

Norsk jubeldag etter OL-historiens raskeste mål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge - USA 2-0

OSLO/QINHUANGDAO (Dagbladet.no): Det er bare en måned siden Norge ble rundspilt, ydmyket og slått 4-0 av USA.

- Klasseforskjell, innrømmet landslagssjef Bjarne Berntsen, vel vitende om at de norske jentene hadde mye å jobbe med fram mot OL-start.

Men siden da har man åpenbart gjort mye riktig.

Etter 10 strake tap mot USA vant Norge da det gjaldt som mest - og ga OL-favoritten en skikkelig nesestyver i åpningskampen.

Grunnlaget ble lagt i kampens åpningsminutter.

Rekord-Leni

Bare 60 sekunder var spilt da Gunhild Følstad lempet ballen inn fra venstrekanten. USAs keeper Hope Solo rykket ut for å bokse vekk ballen, men traff bare sin egen forsvarsspiller. Leni Larsen Kaurin takket og bukket, og stanget ballen i det tomme buret.

STANGET INN REKORDRASKT MÅL: Leni Larsen Kaurin utnyttet en grov keepertabbe og headet inn 1-0 etter bare 61 sekunder. Like etter økte Melissa Wiik til 2-0 - og USA greide aldri å komme tilbake. Foto: SCANPIX
STANGET INN REKORDRASKT MÅL: Leni Larsen Kaurin utnyttet en grov keepertabbe og headet inn 1-0 etter bare 61 sekunder. Like etter økte Melissa Wiik til 2-0 - og USA greide aldri å komme tilbake. Foto: SCANPIX Vis mer

Ifølge NRK er Kaurins scoring OL-historiens raskeste mål.

- Jeg var ikke klar over det før jeg hørte det av noen journalister her nettopp. Det er morsomt å skrive historie, sier hun til NRK.


En skikkelig keeperbrøler var det, men neste amerikanske tabbe var like rundt hjørnet.

Tre minutter senere snappet Melissa Wiik et puslete tilbakespill, men derfra inn handlet det bare om norsk dyktighet. Asker-spissen chippet følsomt over keeper Solo fra 14-15 meter, og ballen klistet seg helt inne i hjørnet.

- De første minuttene av kampen var som en «utadæsjælåpplevelse».Vi måtte klype oss i armen en periode der, sier veteranen Solveig Gulbrandsen.

USA var nede for telling, og de reiste seg aldri.

Landslagssjef Bjarne Berntsen sier det rett ut:

- Det går ikke an å gjøre det bedre! Når vi leder 2-0 etter 3-4 minutter går det ikke an å få en bedre åpning, og det mot den største favoritten, sier Bjarne Berntsen til NRK.

image: - Det går ikke an å gjøre det bedre

Til tross for sjokkstarten holdt Norge seg til planen de hadde lagt før kampen.

- Da vi fikk de to målene tenkte jeg først og fremst på at vi måtte fokusere på det vi snakket om på forhånd. Vi skulle holde ballen i laget, kjøre kontringer når det var mulig og ligge med lavt press så USA ikke fikk rom å spille i, forklarer han.

Hadde kontroll på USA

Defensivt lå Norge kompakt og smart, og Marit Fiane Christensen og Ane Stangeland Horpestad styrte forsvarsfireren med stor myndighet.

Frustrerte amerikanerne kom stort sett bare til halvsjanser, og Norge gikk fullt fortjent til pause med 2-0-ledelse.

- Vi ønsket å stresse dem fra starten av, USA har alltid hatt for vane å gå hardt ut for å punktere kampen tidlig. Vi ville demme opp for det ved å gå hardt ut selv, for vi er også ganske gode på det. Deres taktikk ble vår taktikk, sier Solveig Gulbrandsen.

Det skapte full forvirring blant amerikanerne.

- Jeg synes dem sleit litt. De pratet mye om hva de skulle gjøre, de fant liksom ikke ut av det. Jeg hørte det på praten deres, sier Gulbrandsen til Dagbladet.no.

image: - Det går ikke an å gjøre det bedre

De som ventet et amerikansk stormløp etter pause ventet forgjeves. For selv om USA hadde ballen mest ble de aldri kloke på det lave norske forsvaret, og selv om Erika Skarbø måtte hente fram noen redninger fra den øvre skuffen mot slutten av kampen, var seieren aldri truet.

Norge har fått en drømmestart, og lørdag venter New Zealand. Den berømte floskelen om å nullstille blir selvsagt viktig etter å ha banket den kanskje største favoritten.

- Nå skal vi få spillerne 100 prosent restituerte på to dager, vi skal gjøre en skikkelig god jobb, lover Berntsen.

Med seier mot USA har Norge alle muligheter til å bli gruppevinner og få enklere motstand i kvartfinalen

<B>DOBLET LEDELSEN:</B> Melissa Wiik avsluttet klinisk alene med keeper, og Norge ledet sensasjonelt 2-0 etter bare fire minutter.
<B>BUNNSOLID DEFENSIVT:</B> Marit Fiane Christensen (bildet) og Ane Stangeland Horpestad var to bautaer i det norske midtforsvaret, og USA skapte forbausende lite.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!