Det går nedenom og hjem med kondisjonsidrettene

SEISSER ALM (Dagbladet): -Dagens langrennsjuniorer trener både for lite og for snilt, sier Bjørn Dæhlie (30). Han frykter at han tilhører siste generasjon av virkelig gode langrennsløpere. -Utholdenshetsidrettene går nedenom og hjem om det ikke skjer noe snart, sier langrennskongen.

Dæhlie er skremt over samfunnsutviklingen og hvordan den påvirker vår fysiske standard.Verst er det med ungene.-Det er ikke lenge siden det var den naturligste ting i verden å gå ut og leke seg, gå på ski, bygge hoppbakker, leke på løkka.

-I dag sitter ungdommen på kjøpesenteret og prater om den siste kule internett-adressen. Og i stedet for å gå ut og sparke fotball, går de hjem til en av dem for å se på akkurat den kule sida.-Det blir ikke gode idrettsutøvere av sånt, sier Dæhlie.

Gratis-trening

Han er ærlig opptatt av dette. Og ganske så bekymret.I boka 'Gulljakten' tar han et krast oppgjør med utviklingen.-Så lenge juniorene i dag trener langt mindre enn det for eksempel Vegard (Ulvang, red. anm.) og jeg gjorde, får vi en nivåsenkning også på elitenivå.-Men norske langrennsløpere vil likevel hevde seg i toppen i lang tid framover. For utviklingen er akkurat den samme i Sverige, Finland og andre land som vi konkurrerer med.-Hvorfor trener dagens ungdommer mindre enn deg?-Fordi de antagelig ikke tåler å trene mer enn de gjør, sier Bjørn Dæhlie.Og det utsagnet trenger en forklaring. Bjørn er overbevist om at den naturlige leken i barndommen, skilek, fotballek, sykkelturene til fiskevannene inne i skogen, var 'gratis-trening', ga ham en plattform til å tåle den treninga han har lagt ned.Ungdommer som prioriterer kjøpesentrene og datamaskinen framfor fysisk lek, får aldri den plattformen. -Men de kan likevel bli langrennsløpere. Det tar bare lenger tid, sier Bjørn.-Jeg tror dagens talenter må regne med en femårs-periode som seniorer før de blir virkelig gode. Og den tida må de gi seg sjøl. Altfor mange faller fra for tidlig, dessverre.

Sosiale avvikere

-I dag må du nærmest være sosial avviker for å bli god i kondisjonsidrett i Norge, sier Bjørn Dæhlie.-Hva mener du med det?-Ettersom det sosiale fellesskapet er flyttet fra hoppbakken og løkka og inn i kjøpesentrene eller foran datamaskinen, må den som vil trene, bryte ut.-Sier du til gutta at du vil sykle en tur i skogen for å fiske litt, blir du jo sett på som smårar, en avviker.-Den som vil satse på kondisjonsidrett i dag, har mange hindre å forsere, sier Bjørn Dæhlie.-Det blir vanskeligere og vanskeligere å satse skikkelig. Jeg er overbevist om at kondisjonsidrettene gradvis går nedenom og hjem om det ikke skjer noe snart.-Hva kan skje?-I alle fall at de som rår over det meste av barnas tid, foreldrene og skolen, tar tendensen på alvor. -Vi må begynne å bruke kroppen vår igjen, sier Bjørn Dæhlie.

Bye-bye, friidrett

Bjørn Dæhlie er skeptisk både til treningsmenggdene og intensiteten blant hans egne etterfølgere.-Selv på landslaget har jeg møtt gutter som har gjort meg irritert fordi de ikke har den rette innstillingen. Vil de virkelig bli best, eller er de fornøyd med å være på laget?-Og jeg ble stadig forundret over at Vegard og jeg var de første ute på snø om høsten. Var det ikke snø i Norge, var Vegard og jeg først på plass i Kiruna, skriver Bjørn i boka si.-De unge burde vært mer sultne enn oss.-Ikke noe er så målbart og sammenlignbart som friidrett. Sjekk 300-meter tidene for 10-15 år siden. Se hva gutter som Tor Håkon Holthe, Vegard Ulvang og Pål Gunnar Mikkelsplass løp på _ og se hva det går unna på nå.-Tidene har falt drastisk, sier Bjørn.Og apropos friidett. Det er der det raskest vil bli blankt, tror Bjørn.-Heldigvis har vi rike tradisjoner innen langrenn. Sporten er fotsatt populær i media. -Jeg tror vi vil holde skansen som en toppnasjon i lang tid, ennå. Men det er fordi finner, svensker og alle vi konkurrerer mot opplever samme nivåsenking som oss, sier Dæhlie.