Det går nedenom og hjem med kondisjonsidrettene

SEISSER ALM (Dagbladet): -Dagens langrennsjuniorer trener både for lite og for snilt, sier Bjørn Dæhlie (30). Han frykter at han tilhører siste generasjon av virkelig gode langrennsløpere. -Utholdenshetsidrettene går nedenom og hjem om det ikke skjer noe snart, sier langrennskongen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dæhlie er skremt over samfunnsutviklingen og hvordan den påvirker vår fysiske standard.Verst er det med ungene.-Det er ikke lenge siden det var den naturligste ting i verden å gå ut og leke seg, gå på ski, bygge hoppbakker, leke på løkka.

-I dag sitter ungdommen på kjøpesenteret og prater om den siste kule internett-adressen. Og i stedet for å gå ut og sparke fotball, går de hjem til en av dem for å se på akkurat den kule sida.-Det blir ikke gode idrettsutøvere av sånt, sier Dæhlie.

Gratis-trening

Han er ærlig opptatt av dette. Og ganske så bekymret.I boka 'Gulljakten' tar han et krast oppgjør med utviklingen.-Så lenge juniorene i dag trener langt mindre enn det for eksempel Vegard (Ulvang, red. anm.) og jeg gjorde, får vi en nivåsenkning også på elitenivå.-Men norske langrennsløpere vil likevel hevde seg i toppen i lang tid framover. For utviklingen er akkurat den samme i Sverige, Finland og andre land som vi konkurrerer med.-Hvorfor trener dagens ungdommer mindre enn deg?-Fordi de antagelig ikke tåler å trene mer enn de gjør, sier Bjørn Dæhlie.Og det utsagnet trenger en forklaring. Bjørn er overbevist om at den naturlige leken i barndommen, skilek, fotballek, sykkelturene til fiskevannene inne i skogen, var 'gratis-trening', ga ham en plattform til å tåle den treninga han har lagt ned.Ungdommer som prioriterer kjøpesentrene og datamaskinen framfor fysisk lek, får aldri den plattformen. -Men de kan likevel bli langrennsløpere. Det tar bare lenger tid, sier Bjørn.-Jeg tror dagens talenter må regne med en femårs-periode som seniorer før de blir virkelig gode. Og den tida må de gi seg sjøl. Altfor mange faller fra for tidlig, dessverre.

Sosiale avvikere

-I dag må du nærmest være sosial avviker for å bli god i kondisjonsidrett i Norge, sier Bjørn Dæhlie.-Hva mener du med det?-Ettersom det sosiale fellesskapet er flyttet fra hoppbakken og løkka og inn i kjøpesentrene eller foran datamaskinen, må den som vil trene, bryte ut.-Sier du til gutta at du vil sykle en tur i skogen for å fiske litt, blir du jo sett på som smårar, en avviker.-Den som vil satse på kondisjonsidrett i dag, har mange hindre å forsere, sier Bjørn Dæhlie.-Det blir vanskeligere og vanskeligere å satse skikkelig. Jeg er overbevist om at kondisjonsidrettene gradvis går nedenom og hjem om det ikke skjer noe snart.-Hva kan skje?-I alle fall at de som rår over det meste av barnas tid, foreldrene og skolen, tar tendensen på alvor. -Vi må begynne å bruke kroppen vår igjen, sier Bjørn Dæhlie.

Bye-bye, friidrett

Bjørn Dæhlie er skeptisk både til treningsmenggdene og intensiteten blant hans egne etterfølgere.-Selv på landslaget har jeg møtt gutter som har gjort meg irritert fordi de ikke har den rette innstillingen. Vil de virkelig bli best, eller er de fornøyd med å være på laget?-Og jeg ble stadig forundret over at Vegard og jeg var de første ute på snø om høsten. Var det ikke snø i Norge, var Vegard og jeg først på plass i Kiruna, skriver Bjørn i boka si.-De unge burde vært mer sultne enn oss.-Ikke noe er så målbart og sammenlignbart som friidrett. Sjekk 300-meter tidene for 10-15 år siden. Se hva gutter som Tor Håkon Holthe, Vegard Ulvang og Pål Gunnar Mikkelsplass løp på _ og se hva det går unna på nå.-Tidene har falt drastisk, sier Bjørn.Og apropos friidett. Det er der det raskest vil bli blankt, tror Bjørn.-Heldigvis har vi rike tradisjoner innen langrenn. Sporten er fotsatt populær i media. -Jeg tror vi vil holde skansen som en toppnasjon i lang tid, ennå. Men det er fordi finner, svensker og alle vi konkurrerer mot opplever samme nivåsenking som oss, sier Dæhlie.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer