- Det gikk ikke fort nok

Thor Hushovd skuffet i prologen.

(Dagbladet.no): Thor Hushovd hadde ingen topp dag på prologen i årets Tour de France.

Det gikk ikke fort nok i Londons gater i dag, og nordmannen kjørte inn til en 41.plass, til slut slått med over 40 sekunder av suverene Fabian Cancellara fra CSC.

Hushovd tråkket ut blant de store favorittene, men allerede ved passering 4,5 km var det tydelig at det ikke var duket for noen reprise av prolog-seieren fra Strasbourg i fjor.

- Jeg er ikke helt fornøyd, men jeg ga det jeg kunne, sa Hushovd til TV 2 like etter målpassering.

- Det ble litt mange sekunder, i dag gikk det bare ikke fort nok.

Spurtene i fokus framover

Kurt Asle Arvesens lagkamerat Fabian Cancellara slo fullstendig knock-out på konkurrentene og syklet inn til en soleklar seier, nesten 13 sekunder foran nestemann, tyskeren Andreas Klöden.

Det betyr at sveitseren må finne på noe alvorlig rart dersom han ikke skal sitte med den gule ledertrøya også etter morgendagens etappe.

TUNGT: Det ble ingen drømmestart for Thor Hushovd på årets Tour de France. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX
TUNGT: Det ble ingen drømmestart for Thor Hushovd på årets Tour de France. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX Vis mer

Det er flere bonus-sekunder å spurte om på flatmarken i morgen, men avstanden på 41,5 sekunder ned til Hushovd og de andre sprinterne skal det mye til at CSC-rytteren mister.

For Hushovd er det nå etappeseire og spurter som gjelder.

- Det blir en kamp utover uka, jeg håper på den gule, men det er etappeseire og den grønne trøya som står i fokus fremover, sier Hushovd.

Kurt Asle Arvesen ble nummer 104, 58 sekunder etter Castellara.


Dagbladet.no fulgte prologen direkte:

19.15: Fabian Cancellara kjører inn til en helt suveren seier! Knuser Klöden med 12,5 sekunder, og sveitseren er i en klasse for seg selv. Det er over 41 sekunder ned til Thor Hushovd, og Cancellara har nå et godt grep rundt morgendagens gule trøye.

19.10: Thor Hushovd kjører i mål hele 27,8 sekunder bak Klöden, men fem sekunder foran Tom Boonen. Det kan bli viktige sekunder i morgen.

19.08: Cancellara er i gang.

- Det gikk ikke fort nok

19.07: Thor Hushovd har passert 4,5 km på en skuffende 31.plass, hele 17 sekunder bak Klöden. Prolog-formen er åpenbart ikke inne i dag.

19.05: Hjemmefavoritten Bradley Wiggins (Cofidis) har ikke mulighet på Klödens tid, men kjører inn til en tredjeplass, like bak George Hincapie.

18.59: Og der er Thor Hushovd i gang med årets Tour de France!

18.58: Det ble tungt for David Millar, som kjører inn til en niendeplass, drøye tjue sekunder bak Klöden.

18.55: Bradley Wiggins forlater startblokka.

18.54: Nederlenderen Thomas Dekker (Rabobank) kjører inn til en sterk femteplass foreløpig.


18.52:
Årets kanskje største sammenlagtfavoritt er i gang med sin Tour de France når Astanas Alexander Vinokourov tråkker ut fra startområdet. Erik Zabel følger like bak.

18.50: Skotten David Millar (Saunier Duval) er i gang, en av de store favorittene foran dagens prolog.

- Det gikk ikke fort nok

18.47: Hincapie tar en foreløpig andreplass i mål, taper ytterligere tre sekunder til Klöden på vei inn mot mål.

18.46: George Hincapie (Discovery) har passert på andreplass ved 4,5 km, syv sekunder bak Klöden. Amerikaneren, som ble snytt på målstreken av Hushovd i fjorårets prolog, kjemper for en topplassering.

18.43: Nå følger snart storkanonene på rekke og rad, Wiggins, Hushovd og de andre er snart i gang med prologen.

18.39: Andréas Klöden (Astana) suser inn til suveren bestetid, 9.03. Knuser teten med over 12 sekunder, og leder soleklart.

18.36: Andréas Klöden har passert på en kjempetid ved 4,5 km! Astana-rytteren er hele åtte sekunder foran etter drøyt halvveis løp.

18.34: Det er en stund siden noen har truet rytterne som ligger helt i toppen i mål, til tross for at sammenlagthåp som Frank Schleck har fullført prologen.

18.22: Klatremusen Michael Rasmussen (Rabobank) tråkker i gang sin Tour de France. Samtidig snapper italieneren Manuel Quinziato (Liquigas) tredjeplassen fra David Zabriskie i mål, han er syv sekunder bak Gusevs 9.15.


18.14:
Det har røynet på for Valverde mot slutten etter en god start, spanjolen kjører inn til en tid som er fjorten sekunder svakere enn leder Vladimir Gusevs.

18.04: Alberto Contador (Discovery) går i mål på sjette beste tid, snaut ti sekunder bak Gusev. Samtidig forlater en av de store sammenlagtfavorittene, Alejandro Valverde (Caisse D\'Epargne), startområdet.

17.56: José Ivan Gutierrez (Caisse D\'Epargne) har kjørt inn til en fjerdeplass, like bak David Zabriskie.

17.44: Russeren Vladimir Gusev (Discovery Channel) tar bestetid i mål, 78 hundredeler foran landsmannen Karpets. Dette er Gusevs første Tour de France, imponerende tempoetappe av rytteren.

17.40: For å minne om det: Thor Hushovd sykler ut kl. 18.59. Blant øvrige favoritter som kan nevnes er Bradley Wiggins (Cofidis) kl. 18.55, Fabian Cancellara (CSC), kl. 19.06 og Michael Rogers (T-Mobile) kl. 19.07. Det kan være en fordel å starte litt senere dersom vinden løyer utover ettermiddagen og kvelden.

17.33: Topp tre i mål er fortsatt Karpets, Zabriskie, Astarloza. Unge Bonnet holder fjerdeplassen.

17.30: Robbie McEwen går i mål, et godt stykke bak ledelsen. Likevel blir avstanden mellom spurterne etter dagens prolog interessant, det deles ut mange bonussekunder på morgendagens etappe, og det kan bli en jevn kamp om den gule trøya.

17.21: Fjorårets vinner av den grønne trøya, og en av Thor Hushovds argeste konkurrenter, Robbie McEwen, er i gang med sin prolog.

17.11: Zabriskie tar så vidt ledelsen i mål, ni tideler foran Astarloza, men Karpets skyver ham ned fra toppen. Russeren går i mål på 9.16, over seks sekunder raskere enn amerikaneren.

17.08: Vladimir Karpets (Caisse D\'Epargne) har bestetid ved 4,5 km nå, to sekunder foran Zabriskie. Disse to vil kjempe om foreløpig ledertid i mål.

17.06: Zabriskie viser at han mener alvor på dagens etappe, og tar bestetid på passeringspunktet ved South Carriage Drive.

17.00: David Zabriskie (CSC), en av favorittene til dagens etappe, forlater startportene.

16.54: Paolo Savoltelli jaget Astarlozas tid i mål, men kom inn på en tredjeplass, 4,7 sekunder bak spanjolen. Savoltelli kjører for Alexandre Vinokourovs Astana.

16.48: Hushovds spurtkonkurrent Stuart O\'Grady (CSC) falt en kilometer før mål, og har fått en dårlig start på årets Tour de France. O\'Grady hadde bestetid ved passering 4,5 km, men havnet til slutt langt bak. Noen skrubbsår er fasit etter dagens etappe. - Jeg visste jeg hadde beste tid, men når man gir alt kan sånt skje, sier australieren til TV 2.

16.45: Ny leder i mål, Mikel Astarloza som sykler for Euskatel. Sniker seg inn noen få sekunder foran Bonnet, på tiden 9.24.

16.39: Franske Matthieu Sprick fra Bouygues Telecom har tatt tredjeplassen i mål, bak Bonnet og Vaitkus.

16.36: Kurt Asle Arvesen ligger foreløpig på en tolvteplass. - Jeg åpnet kanskje litt hardt og stivnet litt, men kjørte greit nok, sier Arvesen til TV 2.

16.35: Stillingen i mål er for øyeblikket Bonnet (Credit Agricole), Vaitkus (Discovery Channel), Verdugo (Euskadi Euskatel) på de tre første plassene.

16.29: Kurt Asle Arvesen spurter over mål på 9.48, det er 22 sekunder svakere enn den ledende franskmannen.

16.27: Kurt Asle Arvesen har passert mellomtid, seks sekunder bak Bonnet.

16.26: Rabobanks Oscar Freire går i mål, 45 sekunder bak ledende Bonnet. Franskmannens etappe ser sterk ut.

16.25: Det er stappfullt langs hele løypa i London.

16.23: Thor Hushovds lagkamerat William Bonnet tar ledelsen i mål, drøye seks sekunder foran Vaitkus.

16.20:  Tomas Vaitkus leder nå i mål, Discovery Channel-rytteren passerte mållinja på 9.32.28

16.18: Kurt Asle Arvesen er i gang med sin prolog.

16.14: Bestetid ved passeringspunktet ved 4,5 km for øyeblikket har belgiske Frederik Willems fra Liquigas, han passerte på 5.37.

16.10: Degano passerer mållinjen som første rytter, tid: 10.20,98.

16.02: Enrico Degano er førstemann ut fra startområdet i Whitehall Street, og setter kursen mot Buckingham Palace. Årets Tour de France er i gang!

Hushovd tviler på seier

(Dagbladet.no): I dag starter sykkeleventyret Tour de France igjen, med prolog i Londons gater. Rytterne skal sykle 7,9 kilometer tempo, og skal man tro ekspertene er det i det minste lov å håpe på en reprise fra i fjor – da Thor Hushovd syklet inn til seier og gul trøye.

– Årets prolog er litt lengre enn den i fjor, uten store tekniske utfordringer, og det bør passe Thor bra, sier sykkelekspert Johan Kaggestad til Dagbladet.no.

Men Kaggestad ser likevel ikke Hushovd som den store favoritten foran dagens Tour-åpning.

– Jeg tror Fabian Cancellara fra Kurt Asle Arvesens CSC blir farlig, det samme kan olympiamesteren fra Aten på bane, Cofidis-rytteren Bradley Wiggins, bli, sier han.

Tviler på ny seier

Thor Hushovd selv føler seg bra foran prologen, men tør ikke tro på en kopi av fjorårets seier.

– Nøkkelen i fjor var at jeg var utrolig godt forberedt til prologen. Det er annerledes her i London, det er ikke bare å sette seg i bilen kjøre fritt rundt, så jeg har ikke fått sett løypa på samme måte, sier Hushovd til TV 2.

Men sykkelsørlendingen tror på at han kan lede Touren før helgen er omme.

– Hvis jeg er noen sekunder bak vinneren i dag, blir målet å ta den gule trøya fra søndag av, sier Hushovd.

• Thor Hushovd starter sin prolog klokken 18.59. Kurt Asle Arvesen sykler ut 16.18, mens Kaggestads favoritter Wiggins og Cancellara starter henholdsvis 18.55 og 19.06.

Artikkelen vil oppdateres fortløpende etter hvert som prologen kommer i gang i London.