Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det gikk til helvete. Jeg gikk bare ræva i dag

Sundby langt nede etter Cologna-bank.

DETTE SIER ALT: Martin Johnsrud Sundby hadde ingen stor dag. Foto Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
DETTE SIER ALT: Martin Johnsrud Sundby hadde ingen stor dag. Foto Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dario Cologna var kanskje den aller største favoritten på dagens 15-kilometer i klassisk i OL.

Sveitseren vant 30-kilometeren med skibytte på søndag, og i dag festet han virkelig grepet om å bli OL-konge i langrenn.

For å bruke et gammelt uttrykk: Cologna slo rett og slett konkurrentene ned i støvlene.

SUVEREN: Dario Cologna moste all motstand på dagens 15-kilometer, og tok med det sitt andre gull i årets OL. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SUVEREN: Dario Cologna moste all motstand på dagens 15-kilometer, og tok med det sitt andre gull i årets OL. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Sølvvinner Johan Olsson og bronsevinner Daniel Richardsson var nemlig henholdsvis 28,5 og 38,8 sekunder bak.

Det ble med andre ord en flott svensk dag. Det samme kan ikke sies med norske øyne, til tross for at både Martin Johnsrud Sundby og Rønning på forhånd var krystallklare på at de gikk for gull

Svak norsk innsats De tynnkledde norske løperne sleit nemlig voldsomt på det tunge føret i Sotsji.

Chris Jespersen ble beste nordmann på 6. plass, hele minuttet bak Cologna. Martin Johnsrud Sundby, som ble utpekt som det beste norske kortet på forhånd, hadde ikke dagen.

GØY Å VÆRE SVENSK I SOTSJI: Sølvvinner Johan Olsson og bronsevinner Daniel Richardsson feiret med det svenske kongeparet i målområdet. Foto Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GØY Å VÆRE SVENSK I SOTSJI: Sølvvinner Johan Olsson og bronsevinner Daniel Richardsson feiret med det svenske kongeparet i målområdet. Foto Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Oslo-gutten endte på 13. plass, over halvannet minutt bak Cologna.

- Dette er bare dritdårlig. Ingenting stemte, og da blir man utklasset i denne løypa. Det er bare å si at det gikk til - unnskyld - helvete. Jeg gikk bare ræva i dag, sier han til TV 2.

Da kanalen spør om søndagens stafett, svarer han:

HADDE IKKE DAGEN: Eldar Rønning hadde satset alt mot dagens 15-kilometer, men fikk det ikke til, og ble nummer 12. Foto Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HADDE IKKE DAGEN: Eldar Rønning hadde satset alt mot dagens 15-kilometer, men fikk det ikke til, og ble nummer 12. Foto Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Vi kan ikke kalle oss noe annet enn outsidere. Vi må vise oss fra en annen side på søndag om vi skal kjempe med svensker og russere og andre. Det er vanskelig å si hvorfor det svikter kollektivt, sier han til TV 2 og legger til:

- Det var bare en grusomt tung dag på jobben. Det var å gå i sirup. Idrett er ganske brutalt, enten er du god nok, eller så er du ikke.

Eldar Rønning ble nummer 12, mens Paal Golberg, som erstattet en syk Didrik Tønseth, ble nummer 18.

Forsiktig start De største favorittene startet løpet relativt rolig. Det var russiske Aleksander Bessmertnykh som festet grepet etter 2,2 kilometer.

Russeren var imidlertid hektet av på 8,0. Da var det Cologna som festet grepet.

Sveitseren gikk nemlig knallsterkt på den andre - og tøffeste - femkilometersløyfa. Det sprengte feltet.

Både Jonhsrud Sundby, Rønning, Olsson og de andre favorittene var kjørt av. Med norske øyne var det Chris Jespersen som på det tidspunktet så sterkest ut.

Fram til 12,5 kilometer ble det samme bildet enda tydeligere: Cologna økte forspranget til konkurrentene, mens de fleste av de andre favorittene slet. Den positive overraskelsen var den finske unggutten Livo Niskanen, som holdet følge med de beste.

Uheldigvis for Niskanen, ble han bare nummer fire i mål, etter å ha tapt et sekunddrama av de sjeldne med bronsevinner Richardson.

Johan Olsson ble altså nummer to, men svensken ble tatt igjen av gullvinner Cologna, som startet halvminuttet bak.

Det sier litt om sveitserens dominans.

- Det var et perfekt løp. Det var utrolig å vinne den andre gullmedaljen etter alt jeg har vært gjennom. Det var en rolig start, men så så jeg Johan foran meg, og jeg gjorde alt jeg kunne for å ta han igjen. Jeg kan ikke forstå at jeg har vunnet to gullmedaljer. Det er bare bra, og jeg kan ikke forstå det, sier Dario Cologna til TV2.

Hele Norges coronakart