Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det gir meg en bismak, i aller høyeste grad

Kaggestad og Lauritzen om at dopingdømte Alexander Vinokourov vant OL-gull.

GULL: Alexander Vinokourov vant herrenes fellesstart i sykkel i London i dag.  Foto: AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
GULL: Alexander Vinokourov vant herrenes fellesstart i sykkel i London i dag. Foto: AFP PHOTO / ODD ANDERSEN Vis mer

OSLO / LONDON (Dagbladet): 38 år gamle Alexander Vinokourov vant fellesstarten på sykkel foran Rigoberto Uran og norske Alexander Kristoff.

Sammen med Uran stakk kasakhstaneren fra en større utbrytergruppe omtrent en mil før mål, og foran Buckingham Palace slo Vinokourov Uran i spurten og tok med det sin andre OL-medalje i karrieren.

Vinokourov testet positivt for bloddoping etter en etappeseier i Tour de France i 2007, og ble utestengt i to år. Vinokourov nektet for å ha gjort noe galt. Dagens OL-gull gir derfor Kristoff og flere norske eksperter en bismak.

Alexander Kristoff var før OL svært kritisk til at den norske, dopingtatte kappgangeren Erik Tysse var tatt ut til OL.

- Såklart håper jeg at han er ren nå. Han har sonet ferdig, og det sa jeg vel at var greit med Tysse også, men jeg liker såklart ikke at folk er blitt tatt i doping og fortsetter å sykle. Men reglene er sånn at det er mulig, og da kan vi ikke gjøre noe med det. Da må vi bare godta reglene sånn som de er.

- Det henger alltid en mistanke der. Har du gjort det én gang, så har du tatt det steget. Jeg skal ikke si at alt var annerledes før, men det var litt annerledes. Jeg prøver å ikke tenke så mye på det, men man tenker jo litt på det, selvsagt.

Johan Kaggestad sitter også igjen med en bismak etter gullet til 38-åringen.

- Jeg heiser ikke flagget, for å si det sånn. Det er klart det gir meg en bismak, i aller høyeste grad, sier TV2s sykkelekspert Johan Kaggestad til Dagbladet.

- Ødelagt mye for sykkelsporten TV2-kollega Dag Otto Lauritzen liker heller ikke at det var «Vino» som tok gullet.

- Jeg liker det ikke. Jeg har alltid likt han som rytter, han er min type rytter, alltid aggresiv og villig til å gå i brudd, men han har  ødelagt veldig mye for sykkelsporten, sier Lauritzen.

- Har ikke noe personlig mot ham, men gullet gir bismak fordi jeg brenner for sykkelsporten og synes hele systemet rundt dopingtatte utøvere burde vært strengere. Prinsipielt mener jeg at de som er tatt for doping tidligere ikke burde få være med i OL, sier Lauritzen - som selv vant bronsemedalje i Los Angeles-OL i 1984.

- Avsluttet kapittel Alexander Kristoff håper at Vinokourov nå er ren.

- Så klart er det litt bismak (at han vant), men vi får håpe han er ren nå. Det testes hele tiden, så jeg tror det meste er rent. De kommer fra en annen tid, og på den tiden han var på topp sist hadde nok de fleste litt ekstra i langeposene. Jeg tror vi er i en annen tid nå og at han er ren. Jeg er iallfall ren og sitter med, så det er fullt mulig, sier Alexander Kristoff ifølge NTB.

Vinokourov ble på en pressekonferanse etter rittet spurt om han kan love verden at han er ren nå. Kasakhstaneren svarte slik:

- 2007 er et avsluttet kapittel. Spørsmålet ble stilt i 2010, og det er ikke vits i å stille det igjen. Jeg har vist at jeg er god nok til å komme tilbake i toppen, sier han.

GLADE: Kronprins Håkon og kronprinsesse Mette Marit jubler for Kristoffs OL-medalje. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
GLADE: Kronprins Håkon og kronprinsesse Mette Marit jubler for Kristoffs OL-medalje. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

«Vino» veltet stygt på den niende etappen i fjorårets Tour de France, og veien tilbake har vært hard, sier han.

- Det har vært tøft å komme tilbake etter så mange velt og skader. Jeg har fortsatt en metallplate i hofta. Familien og barna mine har støttet meg. Jeg har holdt liv i håpet, og i dag ble drømmen virkelighet.

Skryter av Kristoff Selv om Lauritzen og Kaggestad sitter med en bismak over gullmedaljen til Vinokourov, er de først og fremst glade for en norsk medalje. Dag Otto Lauritzen var - inntil i dag - den eneste nordmannen med medalje i et sykkelritt i OL.

- Det var på tide at noen andre tok en medalje. Veldig morsomt for Alex. Han var i brudd hele dagen, og fikk god valuta tilbake for det. Fantastisk bra kjørt. Jeg trodde ikke bruddet skulle gå inn, men da de fikk opp et par friske folk hjalp det dem veldig. Hadde de klart å tette luka til Uran og «Vino» tror jeg Kristoff hadde vunnet, sier Lauritzen.

- Alexander kjørte veldig smart, og det var veldig bra av Norge å sende akkurat ham i brudd. Slik rittet utviklet seg ble han en større og større medaljekandidat, og i bruddet var han den klart beste spurteren. Han har en avslutterkvalitet blant de aller beste i verden, sier Kaggestad som ble overrasket over at ikke for eksempel Spania prøvde å kjøre inn Vinokourov og Uran.

- Det var ikke Alexander sin oppgave å kjøre dem inn. Spania burde gjort det, de hadde jo tre mann i bruddet. Det var ikke en Vinokourov i god gammel klasse vi så i dag, så det hadde vært fullt mulig å kjøre ham inn, men de nølte litt for lenge, sier Kaggestad.

- Kan gjerne ta to! Lauritzen tror ikke at Kristoff er skuffet over «bare» å ha tatt bronsemedalje.

- Da jeg tok medalje husker jeg - selv om det er veldig lenge siden - at det var nesten som å vinne gull. Jeg tror Alex føler det på samme måte, og tror ikke han - på noen måte - er skuffet over bronsen.

- Så han kan ta seg en flaske vin med god samvittighet i kveld?

- Ja, så definitivt! Han kan gjerne ta to også, hadde det vært opp til meg, sier Lauritzen til Dagbladet.

PÅ PALLEN: Rigoberto Uran, Alexander Vinokourov og Alexander Kristoff står på pallen i London sentrum. Foto: REUTERS/Stefano Rellandin
PÅ PALLEN: Rigoberto Uran, Alexander Vinokourov og Alexander Kristoff står på pallen i London sentrum. Foto: REUTERS/Stefano Rellandin Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media