Det gode vant i Frodes hode

SOlDIER HOLLOW (Dagbladet): Etter en søvnløs natt, kunne Frode Andresen endelig slippe gulljubelen løs sammen med samboeren Gunn Margit Andreassen. - I dag vant det gode i hodet, sier en lettet Frode Andresen til Dagbladet.

For etter tre distanser under OL der han har tapt medaljene etter siste stående i hvert eneste løp, så klaffet det endelig for Frode. Han skjøt nesten prikkfritt, men med stor fart i sporet gikk ha n Norge til en ledelse som de aldri var i nærheten av å miste. Derfor var det nesten like mye styr rundt Frode som OL-kongen Bjørndalen i målområdet. Samboer Gunn Margit Andreassen måtte bryte sperringene for å få en klem av gullgutten.

- Veldig bra av Frode å gå et så sterkt løp i dag. Det er ikke lett når man har vært så nær, men ikke fått det til tidligere i mesterskapet. Kanskje ble han inspirert av sølvemedaljen min, smiler Gunn Margit.

Godt mot vondt

Frode forklarer framgangen på stafetten med et nitid og målrettet lagarbeid.

- Hele laget har jobbet sammen med detaljer, og gått gjennom hverandres etapper steg for steg. Hva vi skal gjøre fra veksling og fra skyting til skyting. Det har gitt meg en enorm trygghet, forklarer han.

At det har klikket i hodet tidligere i OL, var glemt. Frode trekker fram metaforene for å forklare.

- I et mesterskap som dette, så blir det en kamp mellom det vonde og det gode inni hodet. I dag vant det gode.

For med et evig taperstempel, så er det ikke lett å tro på at man kan bli best.

- Jeg oppfatter at mange synes synd på meg, og da er det lett å begynne å tro på det sjøl. Men det er ingen grunn til å synes synd på en toppidrettsutøver, det er å gjøre ham en bjørnetjeneste. Ingenting er tilfeldig i toppidrett, sier Frode.

Men han innrømmer at han var langt nede etter 20-kilometeren da han hadde gullet i lomma, men sprakk på siste skyting.

Ikke selvmord

- Jeg har kjent et press før stafetten. Jeg sov bare tre- fire timer natta før. Vanligvis sover jeg ni timer. Jeg har heller ikke spist så mye, ikke vært særlig sulten, men det er sånn det er når man er halvveis til himmelen, men ikke greier det. Det er ikke ideelt i et mesterskap å gå slik for å måtte jage ut de negative tankene hele tida

- Har du fått hjelp fra psykolog for å takle tankene?

- Ikke under mesterskapet, men før OL har vi brukt Brit Foxell i Olympiatoppen.

Dermed avviser han enkelte meldinger i norsk presse om at han har mottatt katastrofehjelp under OL.

- Jeg har vært ute å kjøre tankemessig, men har ikke gått rundt med selvmordstanker som noen tror, smiler Frode ironisk.

I går var alt bare fint. For å si det som Liv Grete Skjelbreid Poirée:

- Det er liksom greit når det blir «happy ending», ler hun.

For Frode Andresen gjorde det hele Norge håpet. Han var med på å skaffe nasjonen tidenes første OL-gull i skiskytterstafett.

Godt å få støtte

- Historisk sett er dette det aller største jeg kunne vinne. Det er det som betyr noe. Det er godt å vite at folk unner meg å vinne dette også. Men det er forskjell på å unne meg noe, og synes synd på, sier en lykkelig Andresen.

<B>TRYGG: At det har klikket i hodet tidligere i OL, var glemt. På standplass i går var Frode sikkerheten selv.
ENDELIG: Frode Andresen (nr. to fra høyre) kunne omsider ta imot en velfortjent gullmedalje sammen med Ole Einar Bjørndalen, Egil Gjelland og Halvard Hanevold.
<B>NEKTES ADGANG: Gunn Margit Andreassen blir nektet adgang til målområdet når hun prøver å komme over for å gratulere samboer Frode Andresen med gullet.
<B>ENDELIG INNE: Gunn Margit har lurt portvakten og er endelig inne.
<B>GULLJUBEL: Frode Andresen jubler hemningsløst sammen med samboeren. OLs mest fortjente gull er i boks.- Det er deilig at folk unner meg gull, sier Frode.