- Det groveste jeg har sett av kampfiksing noensinne

Iver Horrem raser mot sveitsere som stjal OL-plass.

KJEMPER OM OL-PLASS: Iver Horrem kjemper om plass til OL i London, men reagerer på det han kaller kampfiksing fra konkurrentene i en turnering i Roma nylig. Foto: Privat.
KJEMPER OM OL-PLASS: Iver Horrem kjemper om plass til OL i London, men reagerer på det han kaller kampfiksing fra konkurrentene i en turnering i Roma nylig. Foto: Privat.Vis mer

(Dagbladet): Det er 36 dager til OL starter i London, og de norske sandvolleyballspillerne kjemper om plass til lekene.

Duoene Iver Horrem/Geir Eithun og Tarjei Skarlund/Martin Spinnangr er nå i Tyrkia for et siste forsøk til å kvalifisere seg. Nylig var de i Roma - og der ble sjansene langt mindre etter at Sveits gikk forbi Norge på rankinglista.

Iver Horrem raser etter det han selv karakteriserer som avtalt spill.

I TYRKIA: Iver Horrem og makker Geir Eithun er i Tyrkia og for å kjempe om en OL-plass. Foto: Privat.
I TYRKIA: Iver Horrem og makker Geir Eithun er i Tyrkia og for å kjempe om en OL-plass. Foto: Privat. Vis mer

- Det er det groveste jeg har sett av kampfiksing noensinne. Sveits spilte sju matcher, og i fire disse vant sveitserne på en uærlig måte, sier Horrem til Dagbladet.

Sveits med duoen Sascha Heyer og Sébastien Chevallier ble nummer tre i turneringen i Roma, og gjorde at de sendte Norge ned på rankingslista. Det betyr at Norge mistet en OL-plass, og må ut i kvalifisering for å få med sandvolleyballspillere til London-OL.

Lot førstelaget vinne
- Det jeg reagerer på er at Heyer/Chevallier møtte Sveits sitt andre lag to ganger i turneringen, og andrelaget var både uinspirerte og lot førstelaget vinne. I tillegg møtte Sveits et tysk lag, og jeg har sett så mye sandvolleyball gjennom karrieren at jeg ser når noen ikke yter hundre prosent, sier Horrem.

- Det er selvsagt surt og bitter for oss norske. Ikke fordi vi tapte - men måten det skjedde på. Det er frustrende å se to lag stille til match og du vet hva resultatet blir før kampen starter. Spesielt når du ser at det ene laget ikke vil vinne. Det blir for dumt, sier Horrem.

- Har du vært sett noe lignende før?

- Jeg vet om tilfeller der italienske spillere har tilbudt penger for at lag skal gi seg, og i en innspurt før et OL kan det skje mye rart. Uansett er hendelsen i Roma det verste jeg har sett. At kamper kan være fikset er ikke et stort problem i idretten generelt, sier Horrem.

De to norske lagene er i Antalya i Tyrkia og starter turneringen fredag. Da møter Horrem/Eithun et spansk lag.

Tror på seier
- Har du snakket med sveitserne etter turneringen?

VIL TIL OL: Iver Horrem og Geir Eithun kjemper om OL-plass. Foto: Privat.
VIL TIL OL: Iver Horrem og Geir Eithun kjemper om OL-plass. Foto: Privat. Vis mer

- Nei, men jeg håper de reiser til OL med bismak. Det er så mye snakk om fair play - både i sandvolleyball og i hele idrettsverden -  og dette viser at mange fortsatt har en lang vei å gå. Hvis vi kvalifiserer oss til OL, skal jeg ta en prat med dem, sier Horrem.

Norge møter først Spania, og deretter Tyrkia og Østerrike i Antalya. Vinneren av turneringen er direktekvalifisert til OL, mens nummer to og tre får en ny mulighet i en turnering i Moskva i neste uke.

- Vi har håp og tror vi kan vinne her i Tyrkia. Vi har en god trekning, og ingenting ville vært bedre enn revansj mot Sveits i OL, sier Horrem til Dagbladet.

I 2004:  Bjørn Maaseide og Iver Horrem under OL i Aten i 2004. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX .
I 2004: Bjørn Maaseide og Iver Horrem under OL i Aten i 2004. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX . Vis mer

Skarlund og Spinnangr ble nummer 9 i Roma. Sveitsiske Heyer og Chevallier ble nummer tre, og havnet på 16. plass på den olympiske rankingen. Dermed snøt sveitserne Norge for den siste plassen som sikrer OL-plass fra rankingen.

- Vi er veldig langt nede nå, for spillerne fortjente virkelig ikke dette. Det er det verste jeg har vært med på i volleyballsammenheng, sa landslagssjef Jon Grydeland til NTB etter resultatene i Roma forrige helg.

I turneringen i Tyrkia som starter i fredag for de norske gutta, teller begge de norske lagenes resultater, men kun ett av lagene får komme til OL.

FØR OL I 2008: Iver Horrem fra før OL i 2008.
Foto:  Erik Berglund/Dagbladet
FØR OL I 2008: Iver Horrem fra før OL i 2008. Foto: Erik Berglund/Dagbladet Vis mer

Turneringen består av lag fra Østerrike, Spania, Nederland, Polen, Russland, Sverige og Tyrkia.