KJEMPER OM OL-PLASS: Iver Horrem kjemper om plass til OL i London, men reagerer på det han kaller kampfiksing fra konkurrentene i en turnering i Roma nylig. Foto: Privat.
KJEMPER OM OL-PLASS: Iver Horrem kjemper om plass til OL i London, men reagerer på det han kaller kampfiksing fra konkurrentene i en turnering i Roma nylig. Foto: Privat.Vis mer

- Det groveste jeg har sett av kampfiksing noensinne

Iver Horrem raser mot sveitsere som stjal OL-plass.

(Dagbladet): Det er 36 dager til OL starter i London, og de norske sandvolleyballspillerne kjemper om plass til lekene.

Duoene Iver Horrem/Geir Eithun og Tarjei Skarlund/Martin Spinnangr er nå i Tyrkia for et siste forsøk til å kvalifisere seg. Nylig var de i Roma - og der ble sjansene langt mindre etter at Sveits gikk forbi Norge på rankinglista.

Iver Horrem raser etter det han selv karakteriserer som avtalt spill.

I TYRKIA: Iver Horrem og makker Geir Eithun er i Tyrkia og for å kjempe om en OL-plass. Foto: Privat.
I TYRKIA: Iver Horrem og makker Geir Eithun er i Tyrkia og for å kjempe om en OL-plass. Foto: Privat. Vis mer

- Det er det groveste jeg har sett av kampfiksing noensinne. Sveits spilte sju matcher, og i fire disse vant sveitserne på en uærlig måte, sier Horrem til Dagbladet.

Sveits med duoen Sascha Heyer og Sébastien Chevallier ble nummer tre i turneringen i Roma, og gjorde at de sendte Norge ned på rankingslista. Det betyr at Norge mistet en OL-plass, og må ut i kvalifisering for å få med sandvolleyballspillere til London-OL.

Lot førstelaget vinne
- Det jeg reagerer på er at Heyer/Chevallier møtte Sveits sitt andre lag to ganger i turneringen, og andrelaget var både uinspirerte og lot førstelaget vinne. I tillegg møtte Sveits et tysk lag, og jeg har sett så mye sandvolleyball gjennom karrieren at jeg ser når noen ikke yter hundre prosent, sier Horrem.

- Det er selvsagt surt og bitter for oss norske. Ikke fordi vi tapte - men måten det skjedde på. Det er frustrende å se to lag stille til match og du vet hva resultatet blir før kampen starter. Spesielt når du ser at det ene laget ikke vil vinne. Det blir for dumt, sier Horrem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Har du vært sett noe lignende før?

- Jeg vet om tilfeller der italienske spillere har tilbudt penger for at lag skal gi seg, og i en innspurt før et OL kan det skje mye rart. Uansett er hendelsen i Roma det verste jeg har sett. At kamper kan være fikset er ikke et stort problem i idretten generelt, sier Horrem.

De to norske lagene er i Antalya i Tyrkia og starter turneringen fredag. Da møter Horrem/Eithun et spansk lag.

Tror på seier
- Har du snakket med sveitserne etter turneringen?

VIL TIL OL: Iver Horrem og Geir Eithun kjemper om OL-plass. Foto: Privat.
VIL TIL OL: Iver Horrem og Geir Eithun kjemper om OL-plass. Foto: Privat. Vis mer

- Nei, men jeg håper de reiser til OL med bismak. Det er så mye snakk om fair play - både i sandvolleyball og i hele idrettsverden -  og dette viser at mange fortsatt har en lang vei å gå. Hvis vi kvalifiserer oss til OL, skal jeg ta en prat med dem, sier Horrem.

Norge møter først Spania, og deretter Tyrkia og Østerrike i Antalya. Vinneren av turneringen er direktekvalifisert til OL, mens nummer to og tre får en ny mulighet i en turnering i Moskva i neste uke.

- Vi har håp og tror vi kan vinne her i Tyrkia. Vi har en god trekning, og ingenting ville vært bedre enn revansj mot Sveits i OL, sier Horrem til Dagbladet.

I 2004:  Bjørn Maaseide og Iver Horrem under OL i Aten i 2004. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX .
I 2004: Bjørn Maaseide og Iver Horrem under OL i Aten i 2004. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX . Vis mer

Skarlund og Spinnangr ble nummer 9 i Roma. Sveitsiske Heyer og Chevallier ble nummer tre, og havnet på 16. plass på den olympiske rankingen. Dermed snøt sveitserne Norge for den siste plassen som sikrer OL-plass fra rankingen.

- Vi er veldig langt nede nå, for spillerne fortjente virkelig ikke dette. Det er det verste jeg har vært med på i volleyballsammenheng, sa landslagssjef Jon Grydeland til NTB etter resultatene i Roma forrige helg.

I turneringen i Tyrkia som starter i fredag for de norske gutta, teller begge de norske lagenes resultater, men kun ett av lagene får komme til OL.

FØR OL I 2008: Iver Horrem fra før OL i 2008.
Foto:  Erik Berglund/Dagbladet
FØR OL I 2008: Iver Horrem fra før OL i 2008. Foto: Erik Berglund/Dagbladet Vis mer

Turneringen består av lag fra Østerrike, Spania, Nederland, Polen, Russland, Sverige og Tyrkia.