Halvard Hanevold i OL i 1998:

- Det gullet er det aller største

I 15 år var Frode Andresen og Halvard Hanevold romkamerater på landslaget. Dette er skiskytterparets beste minner med ham.

SALT LAKE CITY: Frode Andresen, Halvard Hanevold, Ole Einar Bjørndalen og Egil Gjelland med gullmedaljene sine etter medaljeseremonien i Salt Lake City i 2002. Det var første gang Norge vant OL-gull i skiskytterstafetten. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX
SALT LAKE CITY: Frode Andresen, Halvard Hanevold, Ole Einar Bjørndalen og Egil Gjelland med gullmedaljene sine etter medaljeseremonien i Salt Lake City i 2002. Det var første gang Norge vant OL-gull i skiskytterstafetten. Foto: Tor Richardsen / SCANPIXVis mer

Tirsdag kom beskjeden om at Halvard Hanevold (49) er død. Skiskytteren etterlater seg en æra og vil minnes som den utøveren med nest flest medaljer i sporten, bare slått av Ole Einar Bjørndalen.

Skiskytterne Frode Andresen og kona Gunn Margit Andreassen tilbrakte mye tid sammen med Hanevold.

- Vi bodde på rom sammen i 15 år på landslaget. Det er nærmere 200 dager i året, så vi var veldig tette, sier Andresen til Dagbladet.

GIFT: Frode Andresen og Gunn Margit Andreassen var allerede samboere under OL i Nagano i 1998, og tilbrakte mye tid med Hanevold. Foto: Tor Richardsen / NTB Scanpix
GIFT: Frode Andresen og Gunn Margit Andreassen var allerede samboere under OL i Nagano i 1998, og tilbrakte mye tid med Hanevold. Foto: Tor Richardsen / NTB Scanpix Vis mer

- Det er fryktelig trist og veldig tragisk. Han var en hedersmann for skiskyting. Veldig grundig og pliktoppfyllende. Det fleste mener at Bjørndalen trakk det lengste strået, men jeg mener Hanevold gjorde det mer. Om mulig var han enda mer ekstrem. Det er ingen som har arbeidet så hardt som ham, sier Andreassen til Dagbladet.

Som idrettsutøver kommer man langt med talent. Andreassen mener at Hanevold var spesiell. Ikke som de andre typiske idrettsutøverne.

- Han motbeviste alle. Mange kommer langt på talent, men det gjaldt ikke for ham. Han hadde noe ekstra. Han hadde viljen til å stå på og arbeidet skikkelig hardt. Jeg virkelig unte ham alt han fikk til, sier hun og fortsetter:

- Som menneske var Hanevold en veldig utypisk idrettsutøver. Han delte så mye av seg selv, var samlende og inkluderende. Det var heller ikke noe han ikke hadde prøvd. Og om det så skulle være at han ikke hadde prøvd det, så kom han tilbake til deg etter han hadde gjort det. Vi fikk alltid gode tips og hjelp.

OL i 1998

Både Andresen og Andreassen var til stede under Nagano-OL i 1998. Det var fire år etter OL på Lillehammer da fjerdeplass i kvinnestafett var det beste resultatet. Så snudde alt.

I 1998 tok Hanevold gull på 20 kilometer, Ole Einar Bjørndalen tok gull på 10 kilometer, mens Frode Andresen tok sølv. Sølv ble det også på stafettlaget som besto av Hanevold, Bjørndalen, Egil Gjellestad og Dag Bjørndalen.

På kvinnesiden ble det bronse til stafettlaget bestående av Andreassen, Ann-Elen Skjelbreid, Annette Sikveland og Liv Grete Skjelbreid.

Andresen forteller at Hanevolds gull gjorde til at resten av landslaget presterte bedre.

- Det var det første løpet i OL og det var veldig viktig for oss at han tok det gullet. Han tok bort presset fra oss og vi kunne senke skuldrene litt mer. Det var ikke et suverent løp fra ham, men han holdt akkurat og kneip seieren. Han brøt barrieren for resten av oss, sier Andresen.

Andreassen mener dette var starten på en ny revolusjon i den norske skiskyttersporten.

- Det var et veldig bra OL. Det var veldig spesielt med den generasjonen. Norsk skiskyting lå helt bakerst internasjonalt, men så kom den nye, unge generasjonen og bygde det opp til å bli populært. Vi kom ikke lett til det. Vi jobbet hardt sammen og revolusjonerte sporten. Der var også Hanevold en viktig pådriver. Bjørndalen og jeg satt i utvalget i IBU, og etter hvert ble også Hanevold med. Vi startet helt fra bunnen og utviklet den til å bli blant de mest populære idrettene i Norge, sier Andreassen.

Bjørndalen mener det samme som Andreassen. På sin private Instagram-profil skriver han dette:

«Halvard var grunnpilaren i vårt team over så mange år. Fantastisk person og utøver med et stort hjerte og alltid godt humør. Hvil i fred..... »

SØLV: Skiskytterlaget på pallen under medaljeseremonien i 1998. Fra venstre: Ole Einar Bjørndalen, Dag Bjørndalen, Egil Gjelland og Halvard Hanevold. Foto: Gunnar Lier
SØLV: Skiskytterlaget på pallen under medaljeseremonien i 1998. Fra venstre: Ole Einar Bjørndalen, Dag Bjørndalen, Egil Gjelland og Halvard Hanevold. Foto: Gunnar Lier Vis mer

Beste minner

Hanevolds første gullmedalje sitter fortsatt friskt i minnet hos Gunn Margit Andreassen.

- OL i Nagano er det jeg husker best av det sportslige av Hanevold. Det var helt fantastisk. Jeg husker vi jentene sprang noe veldig langs linja der og heiet. Hanevold var jo kjent for sine breie stil og var ofte framoverlent. Jeg husker han nesten hadde ansiktet i snøen da han gikk på. Etter hvert kjente vi på følelsen at det kom til å gå, og alle var selvfølgelig utrolig glade. Det var ikke til å forstå, rett og slett helt uvirkelig. Det var første gang han vant noe, også var det et OL-gull i tillegg. Det er utrolig vanskelig i seg selv, sier hun.

Selv trekker Frode Andresen fram et helt annet OL når han forteller om sitt beste minne med Hanevold.

Det er OL fra Salt Lake City i 2002. Skiskyttergutta bestående av Hanevold, Andresen, Gjelland og Bjørndalen tok sitt første OL-gull på stafett. I tillegg tok Ole Einar Bjørndalen tre individuelle gull i samme mesterskap, som bidro til at Norge var den nasjonen som sanket flest medaljer.

- I Salt Lake City gikk Hanevold første etappe og jeg andre, så jeg vekslet med ham. Han gikk en kjempebra etappe der, sier Andresen og fortsetter:

- Det gullet er det største jeg har opplevd. Jeg husker vi hadde en veldig god oppladning til stafetten. Vi var sosiale i forkant som gjorde oss trygge på hverandre inn i konkurransen. Det var også en veldig bra fest etterpå. Det var det siste løpet i det mesterskapet, og det endte med å bli høydepunktet i karrieren for de fleste av oss. Vi var de første til å ta et OL-gull på stafett, sier Andresen.

FREMOVERLENT: Halvard Hanevold satte inn en fantastisk sluttspurt og vant gull på 20 km. Foto: Gunnar Lier
FREMOVERLENT: Halvard Hanevold satte inn en fantastisk sluttspurt og vant gull på 20 km. Foto: Gunnar Lier Vis mer

Svenskene i sorg

Svenske Björn Ferry konkurrerte i flere år mot Hanevold. Han sto nær nordmannen og holdt kontakten etter karrieren. Seinest for noen måneder siden pratet de sammen.

- Hvilket sjokk. Jeg traff ham i Oslo for bare noen måneder siden. Han sto på ski og virket helt frisk, sier Ferry til svenske Ekspressen.

Begge to har fungert som eksperter på tv etter at skiskytterkarrieren tok slutt.

- Han er en av de personene jeg har hatt mest med å gjøre etter karrieren. Vi har truffet hverandre regelmessig, og snakket mye om aksjer, plasseringer og politikk. Vi satt ofte i matsalen sammen og diskuterte innom det meste utenfor idretten. Nesten aldri pratet vi om skiskyting, sier han.

Ferry forteller at han minnes Hanevold for hans vilje til å alltid være perfekt forberedt i forkant av konkurranser, og hans interesse for detaljer.

- Vi nevner ofte idrettsutøvere som Gunde Svan, men Hanevold tok det til et helt nytt nivå, sier han og fortsetter:

- I Östersund kjøpte han et ping-pong-racket, fjernet gummien og la den på albuen for å få et bedre grep på skytebanen. Da andre hadde med seg to til tre par støvler på treningsleir, kom han med en hel bag. Han hadde flere varianter av nøyaktig samme modell, men også andre modeller, forteller Ferry.

Den svenske skiskytteren har bare gode ord å si om sin tidligere konkurrent.

- Han var en helt vanlig person. Ingen rivaliseringer. Han elsket å konkurrere, men det var ikke noe rart. I tillegg var han alltid nysgjerrig. Etter konkurranse syklet han ofte på testsykkel for å slappe av. Vi svensker pleide bare å ta en kveldstur. Da jeg sa til ham at det var viktig å «kjøle ned beina», begynte han å tenke. Uansett hva man sa, så tok han det med det største alvor, avslutter Perry.