SISTE FINPUSS:  Sprinterne Anders Nøstdahl Gløersen (f.v.), Tomas Northug og Ola Vigen Hattestad under trening ut fra stadion i Seiser Alm, Italia tidligere denne uka. Foto: NTB scanpix
SISTE FINPUSS: Sprinterne Anders Nøstdahl Gløersen (f.v.), Tomas Northug og Ola Vigen Hattestad under trening ut fra stadion i Seiser Alm, Italia tidligere denne uka. Foto: NTB scanpixVis mer

- Det hadde vært deilig å ta fra svenskene medalje

Tomas Northug følger i Petters fotspor.

SEISER ALM(Dagbladet): Tomas storebror, Petter Northug, har hatt en langvarig kamp mot svenske langrennsløpere.

Tomas forteller at han har den samme drivkraften til å slå de blågule rivalene:

- Ja, klart det. Petter har nok irritert seg mer over svenskene enn meg, men det blir ekstra nå som vi skal gå i Sverige og skal gå mot svenskene der. Det er mange der som er hyperaktuell for medalje. Det hadde vært deilig å ta fra svenskene medaljene.

24-åringen lar seg ikke påvirke at svenskenes utspill - sist i rekken - Gunde Svan:

- Det som trigger meg er når jeg står på startstreken og det er svenske løpere der jeg har lyst til å slå, sier han.

Siste formpuss I en blå sponsorgenser og en kosebukse, lunter Tomas Northug fra intervju til intervju. Det er mandag, og 24-åringen med to gull fra junior-VM, har nettopp gått en rolig, kontrollert morgentur under de spisse fjelltoppene som omfavner løypenettet i Seiser Alm.

Seinere på kvelden venter en ny treningsøkt i de italienske fjellene.

Tomas tar seg god til og svarer nøye på hvert spørsmål han får.

Selv om det mange om storebror Petter - som igjen er i medienes søkelys etter Gunde Svans utspill.

Tok store grep Det har vært en spesiell sesong for Tomas. 24-åringen plasserte seg beskjedent på resultatlista i verdenscupen helt til rakettene farget himmelen 31.desember.

Han var i så dårlig form, og usikker etter 22.plassen i Davos, at han måtte stå over skandinavisk cup i VM-løypa i Falun.

Noe måtte skje.

Etter tre dagers med helt treningsfri - ble januar en stor opptur. Det starter med gode treningsresultatet, fortatte med hans første verdenscupseier i sprint i Otepää 17.januar og endte med herjing på NM-sprinten Røros før et fall ødela finalen.

Plutselig var i han i VM-troppen.

 VM-DEBUT:  Om ei uke går Tomas Northug sitt første VM. Foto: NTB Scanpix
VM-DEBUT: Om ei uke går Tomas Northug sitt første VM. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg var sliten og det fungerte ikke optimalt. Etter pausen responderte kroppen veldig bra. Det var litt uforklarlig at jeg greide å være såpass bra i Otepää. Etter det har formkurven vært bratt, sier en offensiv Northug til Dagbladet.

Drømmer om medalje Tomas drar ikke til Falun for å være læregutt, selv om han står helt ute mesterskapserfaring:

- Er du nordmann bør du være med å kjempe om pallplass. Og det har jeg vist at jeg er god nok til. Jeg, trives under press. Det passer meg bra.

- Hvordan trives du i VM-løypa?

- Jeg er spent, for jeg har ikke gått den. Sånn som jeg har sett løypa fra prøve-VM i fjor ser den veldig interessant ut også må jeg ha noen runder før man kanskje setter seg noen bilder før dagen.

 FØRSTE SEIER:  Tomas Northug vant sprinten i Otepää 17 januar. Foto: NTB Scanpix
FØRSTE SEIER: Tomas Northug vant sprinten i Otepää 17 januar. Foto: NTB Scanpix Vis mer