<strong>SEIER I COMEBACKET:</strong> Med en voldsom sluttspurt, der han spiste fire sekunder på de siste 500 meterne, vant Petter Northug 30 kilometer fristil i Meråker i dag. Over målstrekken var han 1,1 sek foran Morten Eilifsen. Pappa John måtte hjelpe Petter på beina.

Foto: Ned Alley / Scanpix
SEIER I COMEBACKET: Med en voldsom sluttspurt, der han spiste fire sekunder på de siste 500 meterne, vant Petter Northug 30 kilometer fristil i Meråker i dag. Over målstrekken var han 1,1 sek foran Morten Eilifsen. Pappa John måtte hjelpe Petter på beina. Foto: Ned Alley / Scanpix Vis mer

- Det hadde vært jævla skremmende

Northug røper det eneste som ville gjort ham bekymret for formen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MERÅKER (Dagbladet): Med teip i halve ansiktet og mørke sportsbriller var Petter Northug knapt til å kjenne igjen da han ga pressen 10 minutters audiens i 18 minusgrader i Meråker.

I løypa på Grova skisenter var det heldigvis lettere å kjenne igjen 24-åringen.

Tre uker etter den mystiske kollapsen på Beitostølen, der Northug var tre og et halvt minutt bak vinneren og endte på 49. plass, viste han at frykten om akutt overtrening var ubegrunnet.

Etter en sekundstrid med Morten Eilifsen avgjorde Northug 30 kilometeren med en rå avslutning, der han knep fire sekunder på de siste 500 meterne. Svenske Anders Södergren ble nummer tre, 22,5 sekunder bak.

- Hvilke svar fikk du, og hvor viktig var det å vinne?

- Jeg er ikke i superform, men vet selv at jeg trenger noen løp og gjennomkjøringer før det fungerer ordentlig. Jeg føler at jeg trenger et løp i morgen også (15 kilometer klassisk), og så skal jeg få reist opp i høyden og få løp i både Davos og La Clusaz. Med litt ribbe i jula skal jeg være klar for Tour de Ski, melder Northug.

- Ikke overtrent
Alle spørsmål om overtrening og formsvikt ble besvart med et kontant nei. I kjent stil hevdet langrennskongen at han knapt hadde merket noe til oppstyret i norsk og svensk presse i det hele tatt, selv om Expressen sendte egne reportere inn i de trønderske skoger for å spore opp Northug da historiene om akutt overtrening var på sitt mest intense.

- Hvordan opplevde du egentlig det som skjedde på Beitostølen?

- Jeg var tung, men jeg kjenner kroppen min. Det er mange ganger kroppen min har vært skikkelig tung av trening. Sånn var det rett før VM i Liberec også (i februar 2009, journ.anm). Da ble jeg nummer 60 i NM, men det ikke så mye styr den gangen. Og da hadde jeg enda dårligere tid, sier Northug.

For ordens skyld: Northug tok tre gull i Liberec-VM.

Utenforstående ville kanskje ville blitt mer beroliget om Northug hadde havnet litt høyere på resultatlista enn 49. plassen på Beitostølen, men selv ser han helt motsatt på det.

- Jeg liker bedre å bli nummer 60 når det går tungt, enn å føle seg veldig bra og bli nummer 10. Det hadde vært jævla skremmende.

Utelukker seier i Davos
Neste helg går Northug sin første konkurranse i verdenscupen denne sesongen, i Davos. Men til tross for seieren i dag garanterer han nærmest at det ikke blir noen topplassering der.

- Jeg klarer ikke å vinne i Davos, jeg blir kanskje ikke topp 10 heller. Det viktigste er å få en gjennomkjøring, og blåse gjennom skikkkelig. Jeg veit at jeg har en helt annen følelse i La Clusaz. Der håper jeg å kjempe i toppen.

- Har du peiling på hva som har plaget deg?

- Jeg måtte ha 2-3 dager på sofaen. Det var ikke noe dramatikk i det. Det var bare å slappe av noen dager og få overskuddet tilbake.

<strong>IKKE I SUPERFORM:</strong> Petter Northug sier folk ikke trenger å forvente at han kjemper i toppen før i La Clusaz 18. desember. 

Foto: Ned Alley / Scanpix
IKKE I SUPERFORM: Petter Northug sier folk ikke trenger å forvente at han kjemper i toppen før i La Clusaz 18. desember. Foto: Ned Alley / Scanpix Vis mer

- Har du sett noe langrenn på TV mens du har vært borte?

- Nei, ingenting, svarer Petter.

- Det var vondt
På dagens 30 kilometer intervallstart begynte han forrykende, og ledet med 12-13 sekunder etter den første runda på 3,5 kilometer.

Midtveis skrudde Morten Eilifsen opp tempoet noen hakk, og snek seg gradvis innpå og forbi både Anders Södergren og Northug.

Men igjen viste 24-åringen hvilken vinnerskalle han er, og han tok ut såpass med krefter at han ramlet over målstreken på Bjørn Dæhlie-vis.

- De første tre rundene gikk greit, men på de siste fem merket jeg at jeg burde gått noen flere skirenn. Det har jeg ikke fått gjort, og da ble det tungt. For meg var det vondt i siste halvdel av løpet. Det var bare å kjempe, kjempe, kjempe. Men jeg var innstilt på det. Kroppen min trenger at jeg tar i ordentlig.

- Gjør du noen forandringer på opplegget ditt etter det som har skjedd?

- Nesten ingenting, det er det samme. Jeg utsetter bare høydeoppholdet i to dager for å gå løp her.

- Kommer du til å være satt tilbake til Tour de Ski?

- Nei.

- Regner du med å kjempe om seieren der?

- Så klart. Ellers ville jeg ikke reist dit. Jeg håper å være i bra slag til da, og så er planen min og ha masse overskudd og trykk når jeg står på startstreken i VM, sier Petter Northug.

<strong>ÅPNET OG AVSLUTTET STERKT:</strong> Men Northug sier han måtte kjempe voldsomt for seieren. 

Foto: Ned Alley / Scanpix
ÅPNET OG AVSLUTTET STERKT: Men Northug sier han måtte kjempe voldsomt for seieren. Foto: Ned Alley / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer