VIL TESTES OFTERE: Therese Johaug foran morgendagens tremil i Holmenkollen.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
VIL TESTES OFTERE: Therese Johaug foran morgendagens tremil i Holmenkollen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

- Det hadde vært mer betryggende om de hadde testet meg oftere

Johaug om antidopingarbeidet.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Nok en gang har svenske Uppdrag Granskning satt langrennssinnene i kok etter dokumentaren om de såkalt hemmelige blodverdiene til langrennsløperne fram til Torino-OL i 2006.

Hemmelig, fordi det er snakk om private helseopplysninger. Marit Bjørgen reagerte sterkt på at blodprøvesvarene var lekket til SVT da Dagbladet snakket med henne om det i Drammen på onsdag.

I dag forteller generalsekretæren i det internasjonale skiforbundet FIS, at lekkasjen av helseopplysningene må komme fra den tidligere medisinske ansvarlige i FIS, Bengt Saltin.

- Gjør research
Samtidig imøtegår Lewis påstandene om at FIS tester alt for lite utenfor konkurranser, og at utøverne dermed vet at de kan slippe unna med å dope seg.

- Våre rapporter viser svart på hvitt at vi tester mer utenfor konkurranse enn i konkurranse. Hevder du noe annet må du gjøre en bedre jobb med researchen din, sier Lewis til Dagbladet.

Og FIS egne tall viser at mer enn halvparten av dopingtestene FIS gjennomfører er utenfor konkurranse. Gjennom det, hevder Lewis, danner de seg et bilde av hvem de må teste mest.

Og slik ble også Johannes Dürr avslørt som doper under OL.

- Det skjedde gjennom etterretning fra FIS, og testing av Wada. Vi samarbeider godt om dette, sier Lewis.

- Test mer
De norske langrennsessene Therese Johaug og Marit Bjørgen, som kniver om seieren i den totale verdenscupen, er blant dem som testes aller mest i det internasjonale langrennssirkuset.

Begge er enige om at de kunne blitt testet mer.

- Jeg har blitt testa overraskende lite. Jeg hadde innstilt meg på å bli testa mye mer hjemme, spesielt siden det er en OL-sesong, sier Johaug på et pressemøte i forkant av morgendagens tremil i Holmenkollen.

- Jeg har blitt testa fire ganger utenfor konkurranse, kanskje. Ikke mer enn fem i hvert fall, fortsetter hun.

Fis mest hjemme
Bjørgen forteller at hun er testet omtrent ti ganger utenom konkurranse denne sesongen. Hun ser også gjerne at hun kunne blitt testet mer, og jevnere, utover sesongen.

- Kunne kanskje blitt testa enda mer gjennom våren og sommeren, sier Bjørgen.

- Men det er FIS som har vært mest hjemme hos meg, legger hun til.

For avsløringene av dopingbrukere i OL, og da spesielt østerrikeren Johannes Dürr som påstår å ha bestått 14 FIS-tester før han ble avslørt mens han fyllte på epo hjemme i Obertilliach under OL, gjør at spesielt Johaug gjerne ser at testingen trappes opp.

Av alle.  

- Det hadde vært mer betryggende om de hadde testa meg oftere. I hvert fall når du ser avsløringene i OL, sier hun.

- Men det at Lewis sier at de tester mest hos dem de har mistanke til da?

- De har jo mange prøver av meg opp gjennom årene, så det kan jo være at de vil bruke ressurser på andre de mistenker mer. I så fall er jo det bra. Det høres fornuftig ut.

Håper de gjør jobben
Landslagstrener Egil Kristiansen er også usikker på hvor godt antidopingsystemet egentlig virker, selv om han er mest opptatt av at hans løpere i hvert fall skal gjøre jobben sin riktig når det kommer til antidoping.

Det betyr blant annet å følge meldepliktsystemet rigid, og selvfølgelig være tydelige i dopingspørsmål. For han har ikke noe annet valg enn å stole på at de gjør jobben sin i FIS.

- Men jeg er usikker på om det fungerer like godt overalt, og når jeg hører hvordan det var tidligere håper jeg i hvert fall at det er litt mer proft nå, sier Kristiansen til Dagbladet.

- Men jeg velger å tro at de gjør jobben slik de skal.