HOLDT I FIRE ÅR: Forholdet mellom den mektige RBK-sjefen Ivar Koteng og trenerduoen Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun holdt i fire år. Det er muligens sportslig greit, men det samme kan slett ikke sies om måten denne sparkingen ble foretatt på. Og da er det ille i enhver idrettsklubb. FOTO: Ned Alley / NTB scanpix
HOLDT I FIRE ÅR: Forholdet mellom den mektige RBK-sjefen Ivar Koteng og trenerduoen Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun holdt i fire år. Det er muligens sportslig greit, men det samme kan slett ikke sies om måten denne sparkingen ble foretatt på. Og da er det ille i enhver idrettsklubb. FOTO: Ned Alley / NTB scanpixVis mer

Trenersparking Rosenborg Ballklub

Det han gjorde er fortsatt en hån mot alt det flotte RBK-vennene har stått for

Det er ikke trenerskiftet dette dreier seg om. Det er mangelen på kameratskap.

I LØPET av noen dager kan krisen i Rosenborg rent matematisk være historie. Akkurat det krever ikke mer enn en overraskende stor seier mot Celtic i Champions League-kvalifiseringen på Lerkendal i morgen og de to resultatene til helga som gir skifte i toppen av Eliteserien. Men de siste ukers dramatikk på Lerkendal har ikke noe å gjøre med matematikk. Bare med følelser for hva som er rett og galt i Norges desidert mest folkelige idrettsklubb.

Det er de følelsene som gjør at denne sparkingen fortsatt er en hån mot alle de gode fellesskapsverdiene som norsk idrett i beste fall står for, og at denne krisen ikke løser seg før den alt for mektige RBK-eier Ivar Koteng klarer å sette de riktige ordene på det han har gjort feil i selve prosessen for å bli kvitt eks-trenerne Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun.

Fomlete vendinger som «dumt av meg», «sorry» og «unnskyld», altså. Ord som hører med når du skal lime sammen sprekker i tette forhold.

Som i kjærligheten til Rosenborg Ballklub.

FOR om A-lagstrenere i årene etter Nils Arne Eggens enestående epoke er blitt sparket like ofte på Lerkendal som i hvilket som helst kynisk fotballkonsern, er den romantiske fortellingen om kameratklubben blitt stående.

Som all annen romantikk er denne idylliske beretningen om toppfotball og samhold ofte bare en illusjon, men i dette tilfellet likevel ikke lenger fra virkeligheten enn at sommerens mistrøstige kapitler om formann Kotengs manglende omtanke for klubbkameratene Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun bryter med klubbens tradisjon for å ta vare på hverandre.

Det er tross alt ikke en evighet siden Nils Arne Eggen som inngangen til RBKs gullalder kjørte egenhendig ned til Gjøvik for å hente klubbens gamle toppscorer Odd Iversen hjem fra ensomhet og fyll i en fremmed by til jobb og fellesskap på Brakka.

- Det berget alt, sa Ivers selv om den vennetjenesten.

DEN uvanlige støtteerklæringen fra dagens RBK-spillere til de sparkede trenerne sine, viser hvor nær både Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun er denne tradisjonen. I gjenreisningen av klubbens nasjonale sportslige dominanse, har de hatt spillernes fulle tillit ganske enkelt fordi de begge har evnet å bry seg om dem på det viset som skaper gode arbeidsplasser og sterke fellesskap.

Da går det an å spørre om RBK-leder Ivar Koteng selv har tatt inn over seg hvilke forpliktelser det følger med å styre en klubb som har et verdisyn som binder sammen tradisjon og utvikling. Om han egentlig innser hvor mye den alltid litt for ressursfattige norske toppfotballen trenger de rette ikke-materielle rammene for å konkurrere bra mot de europeiske storhetene som jo i kraft av nasjonale innbyggertall stiller med mer penger. Altså om Koteng selv har glemt hva han er valgt til å stå for som klubbleder.

For slagordet til Rosenborg lyder jo fortsatt slik: «Stolt fortid - stor framtid».

KLUBBENS egne medlemmer har ikke glemt det. Seinest i siste årsmelding er verdiforankringen helt sentral. Der reflekterte klubben rundt de farene som følger med å miste forståelsen av det viktigste ved idrettsfellesskap:

- Med økte inntekter og stor sportslig suksess opplever klubben til dels dansen rundt gullkalven, advarer årsmeldingen etter en gjennomgang av den eventyrlige 100-årsfeiringen i 2017, og maner medlemmene til å ta ansvar:

- Hver enkelt av oss, enten det er spillere, ansatte eller tillitsvalgte, skal i enhver sammenheng vise en atferd som er i tråd med klubbens verdigrunnlag og i henhold til alminnelige lover og regler. Dette er en retning vi også vil holde på i 2018, står det.

Stort tydeligere kan ikke en klubbleder bli advart mot å bryte med RBKs tradisjon.

OM disse fine ordene holder til handling, er en annen sak. Eiendomsinvestor Ivar Kotengs økonomiske tyngde og rå handlekraft har siden 2012 gitt ham stort personlig spillerom i den tidligere medlemsstyrte klubben. Ved hjelp av den omtenksomme og dyktige administrative lederen Tove Dyrhaug har han i denne perioden oppnådd gode resultater på alle slags parametere som viser et vellykket forretning -og foreningsliv. Rosenborg Ballklub er utvilsomt blitt revitalisert med ham som sjef, men samtidig er den demokratiske medlemsklubben RBK svekket.

Denne uheldige utviklingen ble tidlig påpekt lokalt. Blant annet gjennom en interessant prinsipiell kommentar av Arve Løberg i Trønder-Avisa som nettopp problematiserte styreformannens stjernerolle i en klubb som nådde et europeisk toppnivå fordi den i Nils Arne Eggen hadde en trener med full kontroll.

Underveis har også jeg vært blant dem som har ment at Koteng har fått for stor makt. Resultatene de siste åra tyder definitivt ikke på det, men en spill levende 100-åring må ha et større perspektiv enn et par sesongers drift.

DET meste av det store begynner i all enkelhet med å ta vare på sine egne. Som når RBK-leder Ivar Koteng til slutt innser at han i det minste må si et troverdig unnskyld, før han fortsetter jakten på trenerne som mot alle økonomiske odds skal gjenskape klubbens internasjonale storhet.

For det er ikke egen stolthet dette gjelder.

Det er vår felles idrettsglede, og det er noe ganske annet.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 21.07.2014 RASK ENDRING: Etter at Per Joar Hansen fikk sparken som Rosenborg-trener i morgentimene, ble Kåre Ingebrigtsen presentert som den nye sjefen på Lerkendal allerede samme kveld. Video: Jørgen Kvalsvik/Dagbladet Vis mer